Life is Strange 2: Episode 1 - Roads

 • Ontwikkelaar DON'T NOD
 • Eerste releasedatum 29 september 2018
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
 • Genre Interactieve Film
 • Gameliner score

Review: Life is Strange 2: Episode 1 - Roads - Xbox One

Het was weer een waar feest in huize Scheffer, omdat er een nieuwe Life Is Strange episode is uitgekomen, en nog wel met een compleet nieuw deel met een andere setting en characters. Daar gaan we weer met het volgen van een ander vreemd leven. Het draait deze keer in Life Is Strange 2 eigenlijk om twee levens, namelijk die van twee broers. Gaat het weer een headsplitting tijdreis epos zijn? Gaan we weer net zo meegesleept worden als bij deel 1 met Max? Zou Dontnod het weer voor elkaar weten te krijgen? Nou, ik ga het toch doen: NOD.

onbekend

Dontnod, Dontrelent

Dontnod is een studio die nog niet zo heel lang bezig is, al ben ik al een liefhebber van deze developer vanaf hun eerste game Remember Me. De game is wellicht niet perfect, maar zit zo boordevol originaliteit en heeft een geweldige setting en hoofdpersonage. Voor het doorzetten van een vrouwelijk hoofdpersonage heeft Dontnod nog blijkbaar moeten knokken als een Chuck Norris tegen een leger biomechanische T-Rexen. Absoluut belachelijk, maar het geeft gelijk goed aan hoe Dontnod over zijn eigen werk denkt: compromisloos. Zij willen hun visie volgen, en fuck wat idiote bekrompen producers ervan denken. Helaas was Remember Me niet een groot succes en ook al hebben ze alles klaarliggen om deel 2 te maken, deze zal waarschijnlijk nooit meer komen. Godzijdank kreeg de talentvolle studio wel succes in 2015 met hun prachtige tweede titel: Life is Strange. En deze week is dan daar al de eerste episode van het tweede deel! Net zo goed? Reken maar van sí, señores en señoritas!

Dontspoil amigo!

Het gaat bij mijn review van Life is Strange 2 Episode 1 heel moeilijk worden om geen spoilers te geven. Omdat ik echt heel sterk vind dat je zo blanco mogelijk dit avontuur in moet stappen, ga ik mijn uiterste best doen om zo weinig mogelijk vrij te geven. De game maakt het je in de eerste 10 minuten al extreem duidelijk dat ze het niet zacht en rustig aan gaan doen. Ik zat echt geshockeerd in mijn stoel, en het triggert meteen een sterke band met de twee hoofdpersonen Sean en Daniel Diaz. Het maakt je ontzettend nieuwsgierig, nee bezorgd zelfs, naar hoe het verder zal lopen. Je gaat met de twee broers op roadtrip, waarbij ze alsmaar naar het zuiden willen reizen, op weg naar een havenstadje in Mexico.

onbekend

Die Hard Choices

Je speelt zelf als de oudere broer Sean, waarbij het belangrijkste element van de game is, hoe je omgaat en zorgt voor je broertje Daniel. Net als in het echt kom je gedurende je trip zowel aardige mensen tegen als nare lui. De beslissingen waar je de hele tijd voor komt te staan zijn ongelooflijk goed bedacht, want afgezien van het brute realisme, zetten deze gedwongen keuzes je echt tot nadenken. Wat zou je inderdaad doen als jij zelf in zo’n situatie terecht komt, zonder geld met een kind van 9 in de middle of nowhere? Het is knap, hoe Life is Strange 2 je hierover aan het denken zet. De game laat ook door al deze voorvallen zien hoe lullig wij als mensheid in zijn geheel met elkaar omgaan, dankzij vooroordelen en bekrompenheid. Deep stuff, Dontnod. Het is voor mij alleen nog wel de vraag in hoeverre sommige moeilijk gemaakte keuzes echt op de lange termijn iets uitmaken. Maar dat is tot nu toe bij alle games met deze “decisions carry over” gimmick last van hebben.

Life is Pimpin’

Wat valt er verder uiteindelijk nog zonder spoilers over te zeggen? Dingen lopen qua verhaal behoorlijk onvoorspelbaar, wat het echt spannend en origineel houdt. Wel vond ik een paar dingen erg volgens een lineaire lijn gaan, terwijl juist de suggestie wordt gewekt dat je er echt veel keuze van tevoren in ging hebben. Zo gaan dingen in het echte leven ook, zou je echter kunnen beargumenteren. Wat een toffe toevoeging is ten opzichte van de voorgaande Life Is Strange delen, is dat je actiever omgaat met je spullen. Je kunt je backpack pimpen en er te allen tijde in kijken. Daarbij is ook vooral je geld belangrijk, want hier kun je behoorlijk vrij mee omgaan. Tenslotte zijn de audiovisuele aspecten in dit nieuwe deel echt prachtig en vol van leuke details. Dit wordt ondersteund met prachtige muziek en geweldig acteerwerk.

onbekend

Het gebruikte beeldmateriaal in deze review is gecaptured tijdens onze speelsessie op de Xbox One.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

De lat lag hoog voor Life is Strange 2. Door zijn geweldige voorganger kon dit ook niet anders. Maar het is Dontnod in elk geval in deze eerste episode meer dan gelukt de lat wellicht nóg hoger te leggen. Het is zelden tot nooit dat een game mij zoveel emoties doet voelen om de personen waarmee je speelt, alsook zo te inspireren om een beter mens te zijn. Life Is Strange 2 gooit je al gelijk hiermee om de oren: De wereld is vol met leed en haat, maar laten we er allemaal ons best voor doen om deze beter te maken, en er voor elkaar te zijn. Ik kan niet wachten op Episode 2, en ik kan iedereen aanraden de roadtrip met Sean en Daniel te doorstaan. Het zal wat perspectief bieden, terwijl je je zit vol te drinken en stouwen vanuit je luie stoel.

 • Pluspunten
 • The feels worden instantaan gehit.
 • Pakkend en meeslepend
 • Uitstekende afwerking overall
 • Zware, confronterende keuzes
 • Minpunten
 • Sommige zware keuzes lijken naderhand niks uit te maken
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?