Madden NFL 24

 • Ontwikkelaar EA Sports
 • Eerste releasedatum 18 augustus 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Simulatie , Sport
 • Gameliner score

Review: Madden NFL 24 - Fumble! Fumble! - Xbox Series

Alhoewel de prachtige sport van American Football wellicht niet zo groot in Nederland is, kent het wel een trouwe fanbase die zich ieder jaar weer volledig in de sport gooit. Waar FIFA de transitie maakt naar EA Sports FC 24, blijft Madden gewoon lekker Madden. Toch kan dat één van de grootste struikelblokken blijken. Want hoelang accepteren we nog dat Madden gewoon Madden blijft? Ach, een nieuwe ronde en dat betekent ook nieuwe kansen. De vraag rest dan ook “is Madden 24 de bullet pass waar we op zitten te wachten, of fumbled EA de bal?”. We zoeken het uit in de Madden NFL 24 review!

De vernieuwing

We kunnen onderhand allemaal wel stellen dat de jaarlijkse release van sportgames steeds minder en minder waardevol zijn. Het tijdperk van échte vernieuwing ligt inmiddels achter ons en de vernieuwing lijkt met iedere iteratie minder te worden. Van NBA 2K tot MLB The Show, ze hebben er allemaal last van. Zo ook Madden NFL 24. Natuurlijk is er her en der wat nieuws te bekennen, maar significante impact lijkt er niet echt te zijn. Het meest opvallende dat is toegevoegd, is de Sapien Technology, waardoor spelers realistischer naar de vloer gaan en ledematen niet langer alle kanten op buigen. Toegegeven, dit is een verandering die opvalt en waar ook zeker behoefte naar was. Toch blijft het upgraden van de engine uit. Iets waar de franchise na tig jaar echt behoefte aan begint te krijgen.

Na bovenstaande is het echter graven naar andere dingen die te vermelden zijn wat betreft vernieuwing. Uiteraard is er weer een nieuwe carrière modus, ditmaal met hoofdpersonage Cap die zich vanaf de combine naar de top van de ladder probeert te knokken. Wat dat betreft standaard koek, maar tussen de wedstrijden door is het mogelijk om je brand te vergroten met een optionele media-uiting, een extra training uit te voeren, het verhaal voort te zetten en andere randzaken. Dit gebeurt echter altijd met een druk op de knop, veel krijg je er dan ook niet van mee. Wel is het mogelijk om deel te nemen aan de nieuwe minigames, die experiencepunten en wat tijdelijke boosts meegeven afhankelijk van hoe je het hebt gedaan. Het zijn echter veelal dezelfde trainingen, waardoor ook dit niet meer wordt dan een noodzakelijk kwaad. Vervelend, want games zoals NBA 2K23 laten zien hoe je meer hechting kunt krijgen met jouw eigen personage. Wel is het leuk dat de real life presentatoren af en toe opduiken om je de laatste ins- en outs van jouw carrière te vertellen. Het is een leuk extraatje, maar helaas niet meer dan dat.

Leert niet van fouten uit het verleden

Madden NFL 24 is geen verkeerde game als je de jaarlijkse release al een paar keer hebt overgeslagen. Wat betreft het football zelf, is er genoeg aan te merken, maar het is simpelweg de leukste (realistische) football game op de markt. Je kunt er veel kanten mee op en er is voor ieder soort speler wel wat leuks te vinden. Of je nou enkel duikt in de welbekende Ultimate Team, franchise of carrière, vermaken doe je jezelf sowieso wel. Het is echter jammer dat ook deze iteratie weer vol zit met de nodige bugs en glitches. Zo is het onvoorstelbaar hoe vaak de bal gedropped wordt. Als dit in het echt zou gebeuren, zouden de meeste spelers zonder baan komen te zitten. Daarnaast zijn er bepaalde dingen, zoals sfeershots van het stadion volledig verdwenen en lijkt de ambiance gewoon simpelweg een stuk minder te zijn. Jammer, want zowel de PlayStation 5 als Xbox Series zijn onderhand al even op de markt. Hier moet toch meer uit te halen zijn?

Deze laatste opmerking is des te pijnlijker wanneer ik je vertel dat de meeste bugs zich voordoen in de menu’s. De navigatie door de game is dermate slecht, dat ik op een gegeven moment gewoon geen zin meer had om verder te spelen. De input in de menu’s lijkt ongeveer een halve seconde (voor mijn gevoel veel langer) later plaats te vinden en de game begint te sputteren wanneer je door de game navigeert. Dit is extra kwalijk in een modus zoals Ultimate Team, waarin je continu packs aan het openen bent en aanpassingen aanbrengt binnen het roster. Sterker nog, het is dermate erg dat de muziek begint te haperen, waardoor deze wanpoging tot optimalisatie niet alleen zichtbaar, maar ook nog eens hoorbaar is.

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Madden NFL 24 is wat betreft het spelen van de daadwerkelijke matches absoluut niet slecht. Dat gezegd hebbende, ik heb al een aantal jaar het idee dat ik dezelfde game opstart. Natuurlijk zijn er weer wat kleine verbeteringen, maar de franchise is al een jaar of twee toe aan een complete vernieuwing. Een nieuwe engine zou in ieder geval niet misstaan. Buiten het football om, presteert de game echter bijzonder slecht. De navigatie is belabberd (op z’n best) en dat doet direct afbreuk aan de complete ervaring. Het lichtpuntje is de statpoint allocation, deze is aanzienlijk overzichtelijker dan die van bijvoorbeeld een 2K, maar ook daar heb je de nodige navigatie issues. Het meest opvallende nieuwe aspect is wellicht de Sapien Technology, waardoor spelers realistischer bewegen met hun lichaamsdelen, maar dat waarborgt zeker niet het prijskaartje van tachtig (!!) piek. Dit is waarschijnlijk het laatste jaar dat Madden er met een kleine voldoende vanaf komt, nu maar hopen dat de franchise volgend jaar een flinke opfrisbeurt krijgt!

 • Pluspunten
 • Wat betreft het football weer een goede game
 • Sapien Technology
 • Minpunten
 • Navigatie is tragisch slecht
 • Weinig vernieuwing
Gameliner Score
Aardig

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?