Skater XL

 • Ontwikkelaar Easy Day Studios Pty
 • Eerste releasedatum 19 december 2018
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: Skater XL - Net geen game - PlayStation 4

Voor een dagje skateboarden kan je mij wel wakker maken. Tenminste, dat was een jaar of tien geleden het geval, vandaag de dag ben ik namelijk veel te bang om op mijn muil te gaan en mijn perfecte smoeltje te beschadigen. Nee, nu houd ik het enkel bij de digitale variant, maar ook op dat gebied is het de afgelopen jaren magertjes. Session wist niet aan de wensen te voldoen en Tony Hawk is al jaren M.I.A. (tot voor kort dan). Easy Day Studios zag een gat en dook er met de release van Skater XL head first in. Het resultaat is een uitstekende simulator die doet wat het moet doen. Maar is het echt een game waar je lekker voor gaat zitten? Nee, niet echt.

onbekend

Brainfart

Redactieleden kunnen het beamen, ik loop al een jaar lang te miepen over Skater XL. Ik kijk al zo lang uit naar een skateboardgame en Easy Day Studio heeft mijn wens uit doen komen. De game verliet namelijk de early access op Steam en kwam ook meteen maar even naar de consoles. Het is overduidelijk dat de ontwikkelaar veel inspiratie heeft gehaald uit EA’s Skate. – niet om op te scheppen, maar ik stond redelijk hoog in de wereldwijde ranking van deeltje uno -, zo is niet enkel het thema hetzelfde, maar vertonen de games veel overeenkomsten wat betreft de besturing en de look-and-feel. Absoluut niet erg, Skate. heeft namelijk hoge ogen weten te gooien met de besturing en Skater XL weet die besturing naar een hoger niveau te tillen.

Skater XL is namelijk een soort van Skate. aan de steroïden. Vergeet ten eerste maar alle muscle memories die je met eerdere games hebt opgebouwd. De linkerstick is namelijk niet bedoeld voor de besturing van jouw personage. Nee, daar gebruik je de triggers voor. Ik had bijna een lichte TIA in de eerste paar uur dat ik de game speelde, want ja, iedere andere game gebruikt die linkerstick ter besturing van het personage, de auto, het vliegtuig of die vervelende gans uit Untitled Goose Game. Nee, met de linkerstick bedien je dit keer je linkervoet en de rechterstick is gemapped aan je rechtervoet. Intuïtief is het niet, maar innovatief is het zeker wel. Na wat gewenning komt die besturing er echter wel een beetje in en pas vanaf dat moment wordt de game echt leuk. Tenminste, als je jezelf bezig kunt houden…

onbekend

Komt iemand buiten spelen?

Opvallend aan Skater XL is het feit dat de game nogal leeg aanvoelt. Toegegeven, er zijn genoeg locaties om te verkennen en met een beetje creativiteit kan je jezelf urenlang bezig houden met het plannen en uitvoeren van diverse lines waarin je de meest gekke flips, grinds, mannies en jumps uitvoert. De game mist echter vulling wat betreft NPC’s, voertuigen, dieren of welke andere manier van leven in de wereld dan ook. De game bevat geen verhaal en op de korte tutorial na, krijg je weinig andere houvast toebedeeld. Dat is onwijs jammer. Skateboarden draait namelijk niet enkel om zieke tricks. Het draait ook om kameraadschap en gewoon wat lol trappen. En op dat gebied heeft Skater XL helaas weinig te bieden.

De challenges die je op iedere locaties voorgeschoteld krijgt, zijn eigenlijk niets minder dan een grap. Ze geven je wat instructies en deze dienen dan ook eigenlijk als een tutorial om wat meer in de wat lastigere tricks te duiken. Je moet de fun halen uit het stellen van eigen doelen en dat is erg lastig, zeker wanneer de besturing dermate anders is dan andere games. Je moet er namelijk echt aan wennen en er is een grote kans dat je al afgehaakt bent voordat je echt op stoom komt. Skater XL is dan ook eigenlijk op dit moment een veredelde, doch veelbelovende, tech demo. Het mist gewoon net wat jus waardoor je de game met huid en haar wil verslinden.

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Eigenlijk wil ik Skater XL gewoon een hoge score geven. De besturing is innovatief en de game vloeit lekker. Het is echter jammer dat de game vrijwel zielloos is en je eigenlijk volledig vrijlaat in wat je kunt doen. Nu kan je dit als uitdaging zien, maar ik verwacht dat veel gamers een Skate. zien op het hoesje, maar teleurgesteld zijn wanneer ze de game daadwerkelijk spelen. Game is dan ook eigenlijk niet het label dat ik aan Skater XL zou geven. Het is eerder een goede tech demo die de potentie heeft om een echte game te worden, mits er voldoende ondersteuning en doorontwikkeling is. En als ik dan aan een tech demo denk, dan denk ik helaas niet aan een prijskaartje van 45 euro. Mocht de game nou flink aangevuld gaan worden, dan ben ik bereid om mijn score te herzien, maar vooralsnog is het wat het is.

 • Pluspunten
 • Innovatieve besturing
 • Voldoende locaties
 • Beste Skateboard sim ooit
 • Minpunten
 • Mist houvast
 • Voelt levenloos aan
 • Meer tech demo dan game
Gameliner Score
Aardig

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?