Review: Stoked: Big Air Edition Xbox 360

Geplaatst:

Drie jaar geleden verscheen Stoked voor de Xbox 360. Het betrof een aardige snowboardgame, die hier en daar toch wat steken liet vallen. Twee jaar later verscheen Stoked: Big Air Edition, dat er alles aan deed de minpuntjes van het eerste deel glad te strijken. Nu, een jaar na de release zocht ik uit of Big Air Edition daarin slaagt.

Late review?

Vorig jaar verscheen Stoked: Big Air Edition? Waarom nu pas een review? Simpelweg omdat de game enkel in de Verenigde Staten verscheen. Het voelt daarom wat vreemd dat men de game een jaar later alsnog naar Europa brengt. Helemaal als je kijkt naar de periode waarin dat gebeurt. Terwijl ik deze review tik is het net officieel lente geworden. De vogeltjes fluiten, de lucht is blauw en de temperatuur stijgt langzaam maar zeker naar klotsende oksels veroorzakende waarden. Niet de meest geschikte periode dus om een snowboardgame uit te brengen. Helemaal niet als je nagaat dat de Amerikanen hem vorig jaar rond de Olympische Winterspelen ontvingen. Dezelfde Olympische Spelen waarbij onze eigen Nicolien Sauerbreij een gouden medaille op haar snowboard won. Veel zullen de Amerikanen zich niet van die gouden plak hebben aangetrokken, want in deze game kun je enkel als mannelijk personage de witte hellingen trotseren.

Genoeg gezeken. We gaan boarden!

Oke, tot zover mijn negatieve relaas. We krijgen de game namelijk weliswaar wat laat, maar daardoor ligt de prijs wel een paar euro's lager en krijgen we 2 extra bergen voorgeschoteld.
Nadat je een personage hebt samengesteld, waarbij de opties overigens vrij beperkt zijn, ga je de berg op. In een tutorial worden verschillende tricks uitgelegd door een zaaddodende stem met tergend Duits accent, dus het geluid ging al snel uit. Overigens schijnt die gast die je hoort een bekende boarder te zijn. Het zal wel, maar ik ben niet zo thuis in de snowboarscene. Dus kon het mij ook niet zo boeien dat er, naast bestaande boarders, heel wat merken met officiële kleding en boards in de game vertegenwoordigd zijn. Kledingstukken en boards die je overigens ook nog eens kunt vrijspelen.

Nu heb ik echt genoeg gezeken en gaan we echt boarden

Ok', de licenties zijn aanwezig, maar die boeien mij niet zo. Hoe is het boarden? Gelukkig kan ik vaststellen dat het boarden dik in orde is. Tricks voer je niet uit doormiddel van ingewikkelde knoppencombinaties, maar door intuïtief de linker en rechter stick te gebruiken. Het heeft wel wat weg van SKATE en vraagt enige gewenning. Na een tijdje zul je echter de ene na de andere trick uit je controller tevoorschijn toveren. Helaas laten de animaties hier soms wat te wensen over. Zo ogen met name de grinds niet heel realistisch. Desondanks is het totaalplaatje zeer positief te noemen. Je hebt echt het gevoel zelf op de berg aanwezig te zijn. Hier dragen onder andere de weerseffecten flink aan bij. Zo is Stoked: Big Air Edition, naast een dag-/nachtcyclus, voorzien van een heus weerjournaal. Voordat je de berg afgaat, check je dus eerst even hoe de voorspellingen zijn en kun je dus overwegen eerst een paar biertjes in de après-skibar te doen.

Het eindoordeel van Klaas Kuipers

Stoked: Big Air Edition zit boordevol uitdagingen: behaal de hoogste score, voer een bepaalde serie tricks op de juiste manier uit of ga gewoon freestylend de berg af, zowel in singleplayer als online multiplayer. Tijdens een afdaling kom je ook verschillende uitdagingen tegen. Heel vet is dat je na het voltooien van alle uitdagingen op een bepaalde berg, zelf plaats kunt nemen achter de stuurknuppel van een helikopter. Vervolgens kun je zelf precies bepalen waar je op een berg gedropt wil worden, om de meest zieke stunts uit te voeren. Al met al is er weinig aan te merken op deze game, al had ik persoonlijk graag wat challenges gezien waarbij de nadruk meer op snelheid lag. Voor de stunters onder ons, die met weemoed terugdenken aan de barre wintermaanden, is Stoked: Big Air Edition absoluut de moeite waard.

    Goed
  • Mooi vormgegeven, echte bergen
  • Veel uitdagingen
  • Aantrekkelijke prijs
  • Zaaddodende Duitser
  • Waarom zo laat?
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Stoked: Big Air Edition

Series

-

Uitgever

Bandai Namco

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360

Releasedatum

11 maart 2011

Ontwikkelaar

Bongfish

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord