Review: WipEout Omega Collection PlayStation 4

Geplaatst: 6 juni 2017 16:00
Aangepast: 17 maart 2024 20:18

Wie bij het lezen of horen van het woord Wipeout denkt aan het IQ-loze televisieprogramma waarbij de ene droeftoeter na de andere een belachelijk obstakelparcours moet afleggen ter groot leedvermaak van elk paar ogen die het aanschouwt, verdient een draai om zijn of haar oren. Ik vermoed echter dat deze barbaren inmiddels uit de meerderheid van de samenleving bestaat. Het 'rste waar je aan moet denken bij het woord 'Wipeout', is aan die verdomd legendarische geniale futuristische racegame potverdriejandubbeltjesnogaantoe!

Wiped Out

De WipEout-gamereeks is oorspronkelijk van ontwikkelaar Psygnosis, die met name bekend is van Lemmings. Psygnosis werd in de jaren '90 onderdeel van Sony, waarbij ze vele toptitels voor met name de PS1 hebben ontwikkeld. Uiteindelijk zijn ze begin jaren 2000 omgezet naar Studio Liverpool, en brachten ze sindsdien exclusief nog spellen uit op Sony-systemen. Dit waren vooral de WipEout-titels welke uitkwamen op de PS2, PSP en uiteindelijk de PS3. Uiteindelijk is een paar jaar geleden onverwacht de studio opgedoekt, en zijn alle medewerkers ergens anders gaan werken of hun eigen ding begonnen. Nu brengt Sony toch nog een nieuwe WipEout-game op de markt, maar is deze wel echt nieuw?

Omega Looks

WipEout Omega Collection is een compilatie van de laatste twee WipEout-releases, WipEout HD plus diens enorme DLC genaamd Fury, en WipEout 2048. Deze laatste titel was een PS Vita-titel en is de laatste echt volledig nieuwe WipEout die is gemaakt, waarbij later als DLC in zijn geheel WipEout HD en Fury zijn toegevoegd (dit zelfs gratis als je die al had voor de PS3!). Eigenlijk is het dus een super gepimpte port van WipEout 2048 en al diens DLC te noemen. En ik zeg super gepimpt niet zomaar, want de game speelt met zijn zestig frames per seconde in 4K als een met Red Bull volgetankte Max Verstappen in een Mercedes F1-wagen getuned door Ferrari. Het feit dat het allemaal bekend terrein is waar je doorheen vliegt, maakt niet eens uit. De ervaring is nog altijd eentje die je bij geen enkel ander racespel meemaakt en nu kun je het op de PS4 beter ervaren dan ooit tevoren. Ik hoor nu mensen mopperen" Ja ja, WipEout is een moeilijk racespel, maar wel een waarbij oefening kunst baart, zoals het hoort bij een goeie racegame.

Wijduit

Als je staat te springen om in mijn review nu uitgebreid te gaan lezen hoe WipEout nu helemaal speelt, want je hebt er bijvoorbeeld nog nooit van gehoord, lees dan eens mijn review van WipEout 2048. Het geniale aan deze laatste WipEout-titels is dat je op een leuke manier te maken krijgt met alle verschillende racemodi zoals time trial, tournament, zone etc. omdat je min of meer in de kleine selectie-grids maar 'n à¡ twee nieuwe races vrijspeelt, en deze kunnen alle soorten racemodi bevatten. Je speelt in Campaign telkens nieuwe tracks en vliegtuigen vrij, welke je in de Racebox mode vrij kunt selecteren. Alles is verder precies hetzelfde gebleven als op de Vita, alleen is het selectiemenu van de 2048 races nu wel hetzelfde vormgegeven als die van WipEout HD en Fury. Daarnaast is er als enige toevoeging een extra team genaamd Tigron, welke we niet meer hebben gezien sinds WipEout Pure. Van de muziektracks zijn er wat afvallers, maar met de PS4 kun je makkelijk je Spotify aanslingeren om je eigen (wan-)smaak in muziek los te laten in de game. Ga maar lekker cruisen met Sean Paul of Rompeprop over je speakers, en geniet.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

WipEout Omega Collection is een heruitgave van twee titels die ik al tot in den treure gespeeld heb. Het is tevens waarschijnlijk de laatste WipEout-game die ooit verschijnt. Het zijn geen mooie feiten, maar het is wel de waarheid. Wat ook de waarheid is, is dat het een prachtige zwanenzang is, want het speelt geweldig en ziet er prachtig uit. Tevens is er genoeg content om zelfs de meest fanatieke racer een jaar zoet te houden. Koester het mensen, want ook al zijn er inmiddels andere futuristische racers zoals Fast Racing Neo en Formula Fusion, het is en blijft geen WipEout. Mijn eeuwige dank aan Psygnosis en Studio Liverpool. Vaarwel. Over and out.

    Goed
  • WipEout op zijn best
  • Heel veel content
  • Prachtige zwanenzang
  • Heruitgave
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot WipEout Omega Collection

Series

-

Uitgever

Sony

Reviewscore

Platforms

PlayStation 4

Releasedatum

30 mei 2017

Ontwikkelaar

Sony Computer Entertainment Studios Liverpool

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord
© 2005 - 2024 Gameliner.nl V.O.F. All Rights Reserved.