The Witcher III: Wild Hunt

  • Ontwikkelaar CD Projekt RED
  • Eerste releasedatum 19 mei 2015
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
  • Genre RPG
  • Gameliner score

Drie van die: Excuses om weer in The Witcher III: Wild Hunt te duiken

In 2015 verscheen één van de beste RPG’s van deze generatie. CD PROJEKT RED kwam dat jaar met The Witcher III: Wild Hunt en wist daarmee meerdere awards binnen te slepen. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik de game voor mijn verjaardag kreeg en vervolgens de gehele kerstvakantie bezig was met het vinden van Ciri en het verslaan van tientallen monsters. Doordat ik meer dan honderdvijftig uur in de game heb gestoken, is het bij die ene playthrough gebleven. Nu The Witcher III: Wild Hunt Next-gen update is verschenen, hebben we een officieel excuus gekregen om er weer in te duiken. Dit zijn dan ook drie excuses die je kunt inzetten om de next-gen update uit te proberen.

Witcher 3 Next Gen

Verbeterde omgevingen en meer grafische instellingen

Toen The Witcher III: Wild Hunt verscheen was het visueel al een pareltje, maar met de next-gen update is dat versterkt. Zo zijn de texturen van onder andere Geralt, Triss en Ciri aangepast voor 4K en zijn hun schaduwen verbeterd. Ook de omgevingen hebben nu meer te bieden. Zowel het water, gras als de lucht hebben een update gekregen en zien er daardoor beter uit. Voor de pc-gamers betekent dit dat er meer instellingen zijn. Met de ultra+ setting, kun je zelf bepalen hoeveel personages er op de achtergrond lopen, bepaal je de kwaliteit van de schaduwen, gras, terrein, water en de hoeveelheid details. Net zoals veel nieuwe games, heeft The Witcher III: Wild Hunt nu ook de optie voor ray tracing. Hiermee is de lichtval prachtig, maar momenteel brengt dit wel problemen met zich mee. Met een 2060 grafische kaart lever je zoveel fps in dat je nog maar twintig overhoudt. Op het internet is al te lezen dat zelfs mensen met een nieuwe cpu en een 3080 amper dertig fps halen. De helft van je prestaties voor wat betere lichteffecten is het in dit geval niet waard. Ook op ultra+ ziet de game er fantastisch uit.

De console-spelers krijgen in plaats van meerdere instellingen juist twee modi. Op de PlayStation 5 kun je een stabiele dertig fps halen, wanneer je de Ray Tracing Mode aanzet. Voor een betere gameplay ervaring is er ook de Performance Mode, waarbij je zestig fps haalt. De Xbox Series kent geen ray tracing en heeft daardoor de Quality Mode. Hiervoor geldt dat de game grafisch opgepoetst is en het draait op dertig fps. Naast alle technische veranderingen hebben de ontwikkelaars een aantal bekende mods toegevoegd. Het gaat dan om de HD Monster Rework van Denroth, die ervoor zorgt dat de monsters net wat realistischer zijn. Daarnaast zijn de cutscenes een stuk indrukwekkender door de immersive Real-time Cutscenes mod van teiji25. Oftewel de wereld is nog gedetailleerder, waardoor het heerlijk is om op verkenning te gaan. Het gebeurt nog wel eens dat iemand tegen je begint te praten tijdens een cutscene en je daardoor even wordt afgeleid. Met de next-gen update is het eindelijk mogelijk om de game dan even te pauzeren.

Witcher 3 next gen update

Speciaal voor de Netflix-serie fans

Door de Witcher Netflix-serie zijn er tegenwoordig fans die helemaal niet bekend zijn met de games of juist gewend zijn aan de Netflix-adaptie. De next-gen update biedt ook wat kleine veranderingen voor deze fans. In de instellingen is het namelijk mogelijk om een aantal personages aan te passen. Het gaat dan vooral om hun kledingstukken, want het uiterlijk verandert niet mee. Als eerste kun je de bepantsering van de soldaten van de Nilfgaardian Empire aanpassen. Hierdoor lijken ze op de Nilfgaardians uit het eerste seizoen van de serie. Hetzelfde geldt voor de kleding van Dandelion. Yennifer, Triss en Ciri hebben ook andere outfits, maar die zijn al een aantal jaren oud. Het interessantste is dan ook de nieuwe quest genaamd 'In The Eternal Fire’s Shadow'. De beloningen zijn geïnspireerd op de serie. Als je direct aan de slag wilt met de quest dan is het handig om te weten dat je ongeveer level vijftien moet zijn. Daarna reis je af naar Devil Pit, vlak bij de Hanged Man’s tree wegwijzer. Je krijgt alle informatie van de priester die naast de weg staat en moet vervolgens naar een oude mijn om het mysterie daar op te lossen.

Je kunt de quest op meerdere manieren voltooien, het is maar net welke keuze je maakt. Om de volledige beloning te krijgen moet je ook nog de Scavenger Hunt: Forgotten Wolf School Gear quest voltooien. Op dat moment ben je de eigenaar van het armour-set, een normaal zwaard en natuurlijk ook nog de zilveren variant. Je moet level twintig zijn om dit te kunnen dragen en je hebt de benodigde materialen nodig om het te laten maken. Wat opvalt is dat alle onderdelen van de set de intensiviteit van de Signs verhogen en je bestand bent tegen allerlei soorten schade. Er is al meer dan genoeg keuze in de game, maar als je Geralt wilt zien in de outfit die Henry Cavill draagt in de Netflix-serie dan is dit de juiste quest. Vind je de hele adaptatie van The Witcher verschrikkelijk dan is de quest nog steeds de moeite waard. Vervolgens kun je de beloning in de dichtstbijzijnde kist gooien en er nooit meer naar kijken.

Witcher 3 Netflix Armour

Fotografeer er op los

De afgelopen jaren is game fotografie een hobby van veel gamers geworden. Tegenwoordig komen veel grote games dan ook met een officiële fotomodus, zodat het eenvoudiger is om prachtige screenshots te maken. Ook ik ben helemaal weg van game fotografie en besteed uren van mijn tijd aan het maken van de mooiste screenshots. Naast dat het gewoon leuk is om kiekjes te schieten, gebruik ik ze vaak als achtergrond. The Witcher III: Wild Hunt heeft nooit een fotomodus gehad, waardoor de UI telkens in de weg zat. Een oplossing was om de game op pauze te zetten en dan het menu eraf te knippen.

Al die ellende is tegenwoordig niet meer nodig, want met de next-gen update is de fotomodus toegevoegd. Door simpelweg op een knop te drukken, kom je hierin terecht en kun je aan de slag. Het is geen uitgebreide modus, maar je kunt wel scherptediepte, autofocus, kleurtemperatuur en contrast aanpassen. Hierdoor kun je een beetje aanklooien met de instellingen. Het is wel jammer dat je het tijdstip van de dag niet kunt bepalen. De lucht en de lichtval veranderen gedurende de dag en het is handig als dit in een fotomodus is verwerkt. Geralt is tevens niet de persoon die even poseert voor een foto. Het is dus niet mogelijk om hem gekke bekken te laten trekken of om hem echt de focus te laten zijn van een foto. Het belangrijkste is dat we nu eindelijk aan de slag kunnen met game fotografie en dat we volop kunnen genieten van de verbeterde omgevingen. En hoewel ray tracing zorgt voor lag, heeft dat weinig invloed op het fotograferen. Het menu is iets trager, maar de screenshots die je ermee krijgt zijn fantastisch.

Heb je excuses nodig om The Witcher III: Wild Hunt te spelen? Nee, eigenlijk niet. Maar dit is wel het juiste moment om weer volop in de game te duiken. Ondanks dat de update wat problemen naar de pc-versie brengt, speelt de game nog steeds heerlijk weg. Daarnaast heeft het voor iedereen wel wat te bieden. Als je vooral gericht bent op de gameplay dan pakt de next-gen update niet verkeerd uit. Er zijn veel kleine gameplay veranderingen aanwezig die het leven van Geralt net wat makkelijker maken. Ik ben vooral blij dat we eindelijk een officiële fotomodus hebben gekregen.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?