Is Wo Long: Fallen Dynasty nog steeds de moeite waard?

Geplaatst:
Aangepast: 19 februari 2024 17:03

In het verleden heb ik veel Nioh en Nioh 2 gespeeld. Destijds heb ik me met deze soulslikes aardig vermaakt zoals je kunt lezen in mijn review van Nioh 2. Regelmatig keer ik terug naar deze geweldige games die zorgen voor uitdagende gevechten, op het oog onmogelijke eindbazen, enorm veel loot, verschillende wapens, verschillende builds en een ietwat ondergeschikt verhaal dat alles aan elkaar breidt. Nu is het wachten op Nioh 3 die hopelijk exclusief voor de PlayStation 5 zal worden ontwikkeld, zodat het nieuwste deel echt next-gen is. Toch had de ontwikkelaar van Nioh, Team Ninja, een ander idee en kwam in 2023 met een geheel nieuwe IP, Wo Long: Fallen Dynasty. Het is vreemd dat ik als fan van de Nioh games Wo Long: Fallen Dynasty nog niet heb opgepakt, maar ik ben er helaas nog niet aan toe gekomen. Gelukkig kreeg ik deze week de kans om mijn fout te herstellen, omdat ik met de Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition aan de slag kon. Of Wo Long: Fallen Dynasty een jaar later nog steeds de moeite waard is, kun je lezen in de Revisited van Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition.

Wo Long: Fallen Dynasty een jaar geleden

Wo Long: Fallen Dynasty is een soulslike die op 3 maart 2023 is uitgebracht. De game speelt zich af in het oude China waar de Yellow Turban Rebellion uitbreekt. De gebroeders Zhang hebben van een mysterieuze taoist, Yu Li, een krachtig elixer gekregen waardoor mensen en dieren in demonische wezens veranderen. Zo proberen ze het einde van de Han-Dynasty te bewerkstelligen. Jij, als krijger, bevrijdt tijdens een vijandelijke overval The Blindfolded Boy en samen ontsnappen jullie uit het aangevallen dorpje. Eén van de gebroeders Zhang, Zhang Liang, sterft door jouw hand, toen hij jullie probeerde tegen te houden. Na het gevecht verschijnt Yu Li, een taoist in zwart gewaad, en hij neemt The Blindfolded Boy, die de belichaming van de drakengod Yinglong blijkt te zijn, gevangen. De protagonist gaat achter de andere gebroeders Zhang aan in de hoop om Yinglong te vinden en hem te bevrijden uit de greep van Yu Li.

Tijdens je avontuur word je bijgestaan door bekende helden uit de Drie Koninkrijken en neem je het op tegen menselijke en niet-menselijke vijanden. Je kunt ze uitschakelen met lange afstandswapens, spreuken en stealth, maar toch zal je de meeste vijanden uitschakelen in een directe confrontatie met je melee wapen. Hierbij speelt verdedigen en vooral pareren een grote rol om een opening te creëren, want je kunt namelijk niet zomaar op de vijanden inhakken. Door te pareren kun je ook de unblockables tegenhouden waardoor je de aanval van de vijand breekt en veel schade aanricht. De vijanden droppen regelmatig loot die bestaat uit wapens en uitrusting. Net zoals in Nioh bestaan de velden uit losstaande locaties met verschillende checkpoints en shortcuts, en kun je verschillende kistjes met loot en items vinden. Je begint in elk veld met een basismoraal van nul die naarmate je vijanden verslaat hoger wordt (max level 25). Mocht je met een lage moraal een vijand tegenkomen met een veel hogere moraal dan richt hij meer schade aan, doen jouw aanvallen weinig tot geen schade en kun je dit gevecht beter even uitstellen. Als je het loodje legt verlies je de behaalde moraal, maar door het activeren van de Battle Flags wordt je basismoraal verhoogd. Mocht je moeite hebben met de vijanden of eindbazen dan kun je Battle Flags zoeken om je moraal te verhogen en je kansen te vergroten.

Wo Long: Fallen Dynasty is gemiddeld positief ontvangen door de recensenten en de gamers. Het verhaal werd als niet erg interessant bestempeld en geeft alleen een reden om naar het volgende level te gaan, maar dat is een vaker gehoorde klacht over games van Team Ninja. Een andere klacht is dat je veel nieuwe NPC’s ontmoet die je assisteren, maar nooit de kans krijgt om een band met ze op te bouwen. Als je een Tiger Seal gebruikt om de hulp van een tweede NPC in te roepen dan helpen ze met de gevechten, maar verder laten ze weinig van hun persoonlijkheid zien. Ook werd het loot-systeem bekritiseerd vanwege de hoeveelheid aan loot en de minieme verschillen tussen dezelfde wapens en uitrusting die voor een gamer die alleen de main game gaat spelen niet interessant zijn. Gelukkig was het belangrijkste gedeelte, het gevechtssysteem, wel in orde. Het vechten tegen de verschillende vijanden is prettige ervaring en zorgt voor genoeg uitdaging, al wordt het nooit zo moeilijk als in Nioh of Dark Souls. De eindbaasgevechten zijn uitdagend en soms verrassend moeilijk, maar zeker te doen. Mocht je meer willen weten over de main game dan kun je dit teruglezen in de Brams review van Wo Long: Fallen Dynasty.

Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition

Hoe bevalt de Complete Edition van Wo Long: Fallen Dynasty?

Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition is recentelijk uitgekomen. In deze versie krijg je toegang tot de volledige game en de drie uitbreidingen: Battle of Zhongyuan, Conqueror of Jiangdong en Upheaval in Jingxiang. Ook krijg je ook toegang tot alle bonusitems uit de main game. Dit zijn de: Qinglong Armor Set, Zhuque Armor Set en Baihu Armor Set. Daarnaast ontvang je een aanschafbonus, The Records of the Grand Historian, waarmee de locaties van de Battle Flags op de minimap worden weergegeven. Wat trouwens een fijne toevoeging was, omdat ik ze met die hulp soms nog moeilijk te vinden vond. De nieuwe wapens uit de DLC’s (cestus, long sword, whip) zijn meteen beschikbaar in de main game. Je hoeft dus niet te wachten, totdat je de DLC’s gaat spelen om hier gebruik van te maken. Elke DLC brengt een aantal nieuwe main en side missions, een nieuw wapen, nieuwe vijanden en eindbazen, nieuwe Divine Beasts en nieuwe moeilijkheidsgraden. Er is zelfs nieuwe end-game content, Thousand Mile Journey, toegevoegd. Dit is een roguelike gedeelte waar je skills aardig getest worden en vele uren kunt verliezen.

Het klopt dat het verhaal en de NPC’s te weinig aandacht krijgen, maar dat is in dit soort games ook niet heel erg. In het begin stoorde ik mij hier een beetje aan, want ik hou van een meeslepend verhaal, maar zodra ik een beetje in de flow zat, wilde ik naar het nieuwe veld om het op te nemen tegen de volgende vijanden en eindbaas. De hulp die je van de helden uit de Drie Koninkrijken krijgt, heeft meestal een toegevoegde waarde (al geldt dat niet altijd tijdens de baasgevechten). Het is inderdaad lastig om een band met ze op te bouwen, want in een volgend level komt er weer een nieuwe held met een vergelijkbare naam die je moet helpen. Soms keren ze terug, maar omdat ze weinig indruk maken ben je tegen die tijd hun naam alweer vergeten. De hoeveelheid aan loot kan voor micromanagement problemen zorgen, maar je kunt het ook zo instellen dat wapens van een bepaald niveau meteen verkocht worden. Als je het pareren eenmaal onder de knie hebt en de aanvalspatronen van de vijanden eenmaal kent, kun je ze zonder veel problemen uitschakelen en voelen de gevechten als een dodelijke dans. De DLC’s voegen veel nieuwe missions toe, maar de gameplay blijft hetzelfde. Dat is op zich geen punt, maar je moet wel je plezier kunnen halen uit: de gevechten, het experimenteren met de spreuken, het verkennen van de velden, het upgraden van je uitrusting, het uitzoeken van de loot en de uitdagende eindbazen. Dat geldt zeker als je de nieuwe moeilijkheidsgraden of de post-game content gaat spelen. Dit is net zoals in Nioh een grind, maar wel een hele leuke als soulslikes je ding zijn.

Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition1

Wat brengt de toekomst voor Wo Long: Fallen Dynasty?

Wo Long: Fallen Dynasty is zoals gezegd redelijk goed ontvangen met genoeg positieve reviews. De drie geplande uitbreidingen zijn allemaal uitgebracht en het lijkt mij niet waarschijnlijk dat ze nog meer DLC’s voor Wo Long: Fallen Dynasty gaan uitbrengen. Ook voor beide Nioh games waren drie uitbreidingen gepland en daar hebben ze zich aan gehouden. Op zich is dit misschien wel verstandig, want dan kan Team Ninja zich focussen op een nieuwe IP of en het maken van een vervolg op een bestaande IP. Sinds de release van Wo Long: Fallen Dynasty zijn er meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en dat is een redelijk goede prestatie voor een soulslike. Ook ik heb mij erg vermaakt met de main game en de drie DLC’s dus je zou kunnen verwachten dat Team Ninja met een vervolg bezig is.

Toch heeft Masakazu Hirayama van Team Ninja medegedeeld dat er op dit moment geen plannen zijn voor een vervolg op Wo Long: Fallen Dynasty. Team Ninja is zich aan het focussen op een andere nieuwe IP, Rise of the Ronin, die eind maart zou moeten uitkomen. Dus de toekomst voor Wo Long: Fallen Dynasty is nog onzeker. Al heeft Hirayama wel aangegeven dat ze periode uit de Chinese geschiedenis wel erg interessant vinden en dat de studio hier graag meer mee zou willen doen. We zullen in ieder geval moeten afwachten tot na de release van Rise of the Ronin, misschien krijgen we dan wel goed nieuws te horen over een vervolg op Wo Long: Fallen Dynasty. Rise of the Ronin ziet er zeer interessant uit, maar tot die tijd kan ik mij zeker vermaken met Wo Long: Fallen Dynasty en de DLC’s met de Complete Edition.

Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition 1Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition 1Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition 1Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition 1Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition 1Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition 1Wo Long Fallen Dynasty Complete Edition 1

Wat erg opvalt aan Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition is dat de game erg lijkt op Nioh qua gameplay, het lootsysteem, de verschillende wapens, Genuine Qi (Amrita), Divine Beasts (Guardian Spirits) en zelfs de opzet van het verhaal. De game komt hierdoor dan ook een beetje over als het kleine broertje van Nioh. Toch stelt dit broertje niet teleur en heb je met de main game en alle DLC’s toegang tot honderden uren vermaak. Ondanks de paar kleine minpuntjes zijn er zeker redenen genoeg om Wo Long: Fallen Dynasty Complete Edition op te pakken en de game een kans te geven. Oftewel. Ja, Wo Long: Fallen Dynasty is nog steeds de moeite waard.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Wo Long: Fallen Dynasty

Series

-

Uitgever

KOEI TECMO GAMES

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

3 maart 2023

Ontwikkelaar

Team Ninja

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord