Opinion: Outriders Worldslayer - Hoe duur mag een uitbreiding zijn?

Geplaatst: 8 juli 2022 12:00

Inmiddels is Outsiders Worldslayer uit, een nieuwe uitbreiding op de co-op RPG looter shooter Outriders die vorig jaar is uitgekomen. Deze uitbreiding kost je vier tientjes en brengt een nieuw verhaal, nieuwe gear, een nieuwe skill tree, een nieuwe endgame en meer naar de shooter van People Can Fly. Als je mijn review van Outriders hebt gelezen, dan weet je dat de game mij aanvankelijk niet al te veel kon bekoren. Weet Worldslayer dit te rectificeren, of zal ik deze game hierna niet nog vaker opstarten?

Outriders Worldslayer1

Een verlate 1 aprilgrap

Op 1 april 2021 verscheen Outriders. Deze co-op RPG looter shooter met een sci-fi sausje had al een tijdje mijn aandacht, daar ik naarstig op zoek was naar een toffe shooter die ik samen met vrienden kon spelen. Toen de game eenmaal uit was, verdween mijn enthousiasme voor de game echter als sneeuw voor de zon. Er was in mijn ogen gewoon zo veel mis met de game, dat het simpelweg niet vermakelijk was om te spelen. Het verhaal en de wijze waarop het verteld werd, waren niet interessant, de combat loop en gunplay voelden ongemakkelijk aan, de vijanden en omgevingen werden tot in den treuren gerecycled en qua performance en connectiviteit was de game al helemaal niets om over naar huis te schrijven. Outriders was in mijn ogen zijn prijs niet waard en ik vond de releasedatum van 1 april dan ook behoorlijk toepasselijk. Outriders was namelijk één grote grap.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en hebben Square Enix en People Can Fly ervoor gekozen om Outriders uit te breiden met een uitbreiding genaamd Worldslayer. Worldslayer is een uitbreiding die bijna net zo duur is als de basisgame destijds zelf was. Dat is natuurlijk een absurd hoge prijs voor een uitbreiding, tenzij de uitbreiding zodanig veel content biedt dat het een dergelijke vraagprijs kan verantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende uitbreidingen van World of Warcraft. Nou, spoiler alert, Outriders is niet World of Warcraft en Worldslayer heeft bij lange na niet genoeg content om een vraagprijs van vijf pakjes sigaretten te rechtvaardigen. Outriders Worldslayer brengt namelijk een nieuw verhaal met zich mee dat voortborduurt op het verhaal van de basisgame, het brengt een nieuwe endgame, vijanden en bosses met zich mee, je kunt nieuwe loot verzamelen en je kunt je personage verder uitbreiden met een compleet nieuwe skill tree. Klinkt toch als aardig wat toffe content, niet? Nou, nee.

Outriders Worldslayer2

Wat kan ik kopen voor 40 euro?

Toen Outriders Worldslayer werd aangekondigd, dacht ik dat deze uitbreiding weleens de grote update zou kunnen zijn die de game nodig had. Op bijna alle fronten schoot Outriders namelijk tekort en met de aankondiging van zo veel nieuwe content leek het erop alsof de game eindelijk zou gaan worden zoals ik het voor ogen had. Niets is echter minder waar, daar de uitbreiding op net zoveel fronten tekortschiet als de basisgame. Zo moet je voor een pure PvE-ervaring nog steeds altijd online verbonden zijn en zijn de servers nog minder stabiel dan m'n mentale gezondheid. Daarnaast werden nieuwe vijanden en eindbazen beloofd, maar er wordt nog steeds behoorlijk veel geknipt en geplakt wat vijanden betreft, waarbij zelfs eindbazen schaamteloos gerecycled worden. De nieuwe endgame, genaamd Tarya Gratar, is een simpele, statische dungeon die elke keer precies hetzelfde is en die de originele Expeditions compleet redundant maakt. Sure, je kunt er prima loot vinden, maar de dungeon kent niet bepaald variatie qua layout of vijanden. Het zou me niets verbazen als iemand inmiddels een script heeft geschreven waarmee hij eindeloos de dungeon uit kan spelen om alle loot te verzamelen die er te bedenken valt. En dan het grootste minpunt aan de uitbreiding, namelijk het verhaal. Het verhaal van Outriders was al behoorlijk saai en cringy, maar het verhaal van Worldslayer slaat echt alles. In een slordige vijf uur, of nog minder als je lekker door de cutscenes en dialogen heen skipt, wat gewoon kan, gezien het verhaal toch niet boeiend is, ben je klaar met de nieuwe campaign. Het verhaal voegt letterlijk niets toe aan wat we al weten en de nieuwe plaatsen die je er mag bezoeken, zijn ook niet om over naar huis te schrijven.

De loot is daarentegen wel een klein pluspuntje aan de uitbreiding. Je kunt nu namelijk gear krijgen met een derde mod slot, zodat je nog meer variatie in je builds kunt aanbrengen. Ook kun je nu PAX-punten inzetten in een nieuwe skill tree om een handjevol boosts te krijgen en Ascension-punten gebruiken om je bestaande vaardigheden te verbeteren. Ook wordt de moeilijkheid van de game verhoogd middels Apocalypse Tiers, die de vijanden sterker maakt, maar tevens ook betere Apocalypse loot geeft. Dit alles is allemaal leuk en aardig, maar zou je hier veertig hele euro's voor neertellen? Nee, natuurlijk niet. Voor die prijs had ik een langere campaign verwacht, met vijanden en eindbazen die ik nog niet eerder had gezien. Voor die prijs had ik een nieuwe Class verwacht die ik kan spelen, in plaats van slechts een kleine uitbreiding op de Skill Trees van bestaande Classes. Voor die prijs verwacht ik een endgame waarbij de dungeon op z'n minst wat variatie kent in hoe deze eruitziet en welke vijanden je er tegen kunt komen, zodat ik het ook daadwerkelijk leuk zou vinden om de endgame te grinden. Voor die prijs verwacht ik ook Quality-of-Life updates en een game en servers die stabiel draaien. Helaas zit dat er niet in, dus moet ik deze Opinion afsluiten met de treurige conclusie dat je beter af bent met vijf pakjes sigaretten dan deze zeer middelmatige uitbreiding op een middelmatige game.

Outriders Worldslayer3

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Outriders

Series

-

Uitgever

Square Enix

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

1 april 2021

Ontwikkelaar

People can fly

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord