Preview: 33 Immortals - Hand in hand, kameraden

Geplaatst: 29 mei 2024 12:00
Aangepast: 3 juni 2024 09:51
-

Als redactielid bij Gameliner verslind je nou eenmaal een berg aan games. Voordat ik begon met zwetsen over mijn favoriete media, had ik al een flink lijstje achter de kiezen, maar mijn gaming-palette is alleen maar uitgebreider en verfijnder geworden. Een van de geheime nadelen bij dit werk is dat je zo veel games behandelt, dat exceptionele ervaringen steeds zeldzamer worden. Je ziet van alles voorbij komen, maar dan is het aan de andere kant toch weer erg bijzonder als je een game treft die je echt weet te raken. Toen ik in de donkere herfstmaanden van 2020 in aanraking kwam met Spiritfarer, ging er een (onder)wereld voor mij open. Deze exceptionele indiegame is een narratieve grootmacht met unieke gameplaysystemen om de speler in z'n greep te houden. Petje af, Thunder Lotus. Sindsdien ben ik de ontwikkelaar op de voet gaan volgen en daardoor kwam ik terecht in het vagevuur. Gelukkig biedt de gamemaker mij ook weer een weg naar boven middels hun aankomende game, genaamd 33 Immortals.

Overal waar jij gaat, gaan we met jou mee

In 33 Immortals speel je als - je raadt het nooit - één van de Immortals. Je bent een figuur met een onsterfelijke ziel en je hebt één doel voor ogen: God op z'n vingers tikken, want dit hiernamaals is niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig ben je niet de enige en al snel vorm je samen met je metgezellen een legioen aan ontevreden hotelgasten. Onder de begeleiding van historisch imposante figuren met onder andere Dante, Charon, Beatrice en meer bereid je jezelf voor om op te stijgen. Niet met een expresvlucht naar de Schepper, maar wel door de heetste lagen van de hel en op weg naar het domein van de almachtige.

Thunder Lotus is natuurlijk een studio die de dood op een zeer intieme manier behandelde in Spiritfarer. Ondanks het feit dat het nu weer een centrale rol speelt, functioneert het ditmaal eerder als een soort setting. Ja, de dood zelf komt minder ter sprake, want een ander onderwerp in het middelpunt. Kameraadschap is waar deze game echt om draait. Geloof het of niet, 33 Immortals is namelijk een echte MMO. Echter, het is niet een massieve multiplayergame in de traditionele stijl. Nee, je gaat niet duizenden uren dezelfde dungeon grinden voor nét iets betere gear, maar het sentiment van samenwerking komt wel sterk naar voren. Je wordt op de map gegooid en je moet diverse objectieven voltooien om zo materialen te verzamelen voor je personage, maar ook om de weg naar boven in te slaan.

33 Immortals preview 1

Geen woorden, maar daden

Waar je in Spiritfarer de job van Charon overneemt, ben je in 33 Immortals toch een stukje minder passief. Jouw opstand valt en staat met 32 gedoemde broers en zussen aan je zijde. Je reist de diverse lagen van de gestorven samenleving af om zo bij God te komen en hem op de vingers te tikken. Zoals je je kan voorstellen is dit niet zomaar gedaan - zeker niet wanneer Lucifer de eerste eindbaas is die je treft. Afijn, voordat het zo ver komt, moet je je eerst door Inferno heen weten te loodsen. Deze lavapoel zit vol met vreselijke monsters en andere gedrochten. Gelukkig heb je de wapens om jezelf te verdedigen. De combat is vergelijkbaar met Hades. Je kiest een wapen met een eigen speelstijl en navigeert daarna het orthografische geprojecteerde strijdtoneel. Ik probeerde eerst wat moves uit met de boog, maar verkoos daarna al snel een wat directer strijdmiddel - een groot zwaard met de mogelijkheid tot een parry. Ja, dat klinkt goed.

Echter, de combat zelf is nog niet zo vloeiend als het hoort te zijn. Dit heeft meerdere oorzaken. Om te beginnen is de UI een enorme bende. Het komt regelmatig voor dat je tegen hordes opponenten strijdt. Het wordt op een gegeven moment onwijs listig om de aanvallen te kunnen spotten - puur door de ophoping waar je mee te maken krijgt. Verder voelt de beweging nog niet optimaal. Ja, je kan wat rake klappen uitdelen, maar je voelt je vaak toch nét wat te zwak om alleen het verschil te maken. Je hits delen vrij weinig schade uit en je voelt je kwetsbaar in de mobiliteitsopties die je aangereikt krijgt. Dit is wellicht onderdeel van het design. Thunder Lotus wil namelijk dat je constant bij elkaar blijft en beloont de spelers die gehoorzamen met een hogere crit rate. Dat snap ik allemaal heel goed, maar écht afhankelijk zijn van willekeurige medespelers vind ik nogal wat. Zeker wanneer mijn 'broeders' mij mijn eerste potje kalmweg lieten doodbloeden. Het oppakken van die loot had namelijk net eventjes de prio.

Normaliter komt het gevoel van samenwerken goed naar voren. Ja, de combat op zichzelf is nog niet optimaal, maar 33 Immortals kent wel vele memorable co-op-elementen. Zo heb je altijd één kans om terug te keren naar het slagveld. Jouw kameraden kunnen je eenmalig reviven, wat natuurlijk zorgt voor barmhartigheid. Je hebt ook specifieke co-op powers. Dit zijn krachtige spreuken die je kan oproepen, maar daarvoor heb je wel de hulp nodig van wat teamgenoten. Elke class heeft een unieke vaardigheid, maar ze bieden altijd iets voor het team - niet alleen voor jezelf. Zo kan de tank niet alleen zichzelf van een schild voorzien, maar ook de twee teamgenoten die helpen de spreuk tot leven te wekken. In de kleinste details merk je op dat 33 Immortals niet alleen leuk is met wat andere spelers - het is er compleet met deze designfilosofie opgebouwd.

33 Immortals preview 2

Voorlopig oordeel van Bram Noteboom

Thunder Lotus weet wederom met vakkennis een ervaring te scheppen, waarbij het duidelijk is dat er genoeg unieke ideeën aanwezig zijn. Hun expertise op het gebied van animatie, worldbuilding en co-operatieve elementen pakken de spotlight. De barmhartigheid van de gehele bedoeling is duidelijk en de kameraadschap voel je in je tenen wanneer je met z'n alle de map onveilig maakt. Echter, er zijn nog wat onderdelen die 33 Immortals hinderen in de zoektocht naar ascendentie. Zo kan de combat zelf nog wat houterig voelen en is de UI flink onoverzichtelijk tijdens de hectische momenten. Er staat nog wat oppoetswerk klaar voor Thunder Lotus, maar wanneer het allemaal draait, dan hebben we hier potentieel een multiplayer-juweeltje te pakken - en daarvoor hoef je alleen maar mee te doen aan wat godslastering!

Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot 33 Immortals

Ontwikkelaar:

Thunder Lotus

Uitgever:

Thunder Lotus

Release:

2024

-

Pc, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord