Preview: Black Myth: Wukong - Alles behalve een broodje aap

Geplaatst:

Soulslikes zijn ontzettend populair vandaag de dag. Alhoewel het genre voorheen was weggelegd voor een select clubje masochisten, is dat tegenwoordig allang niet meer het geval. Na het daverende succes van onder andere Elden Ring is het genre daverend populair onder de wat meer casual gamers en dat opent veel deuren. Eén zo’n deur is die van Black Myth: Wukong, een game afkomstig uit de stallen van Game Science. Gedurende de aanloop naar gamescom waren de verwachtingen hooggespannen. Gaat Black Myth: Wukong de verwachtingen overtreffen of komt de aap dan toch uit de mouw? Goed nieuws, wij weten het inmiddels. Lees nu over wat wij er over te vertellen hebben in de Black Myth: Wukong preview!

Black Myth Wukong Preview1

Monkey see, Monkey do

Mocht je de premisse van Black Myth: Wukong hebben gemist, dan hebben wij een kleine opsomming paraat. In de game volgen we het verhaal van Journey to the West, een zestiende-eeuws verhaal dat sterk verweven is in de Chinese folklore. In dit verhaal reist een monnik naar het Westen (Midden-Azie en India) om heilige teksten te vinden. De reis is echter zwaar en lang en dat lijkt in Black Myth: Wukong niet heel veel anders te zijn. In de game speel je echter niet als monnik, maar als een aap met flink wat menselijke trekjes. De aap, die bekend staat als The Destined One, is voorzien van een flink pantser en een imposante staf waarmee hij menig tegenstander op de kop tikt. Daar stopt het echter niet, de aap beschikt namelijk over magische krachten die hem in staat stellen om tegenstanders compleet te bevriezen in de tijd of om zich compleet te transformeren in een soort vuurgod.

Black Myth: Wukong is een typische soulslike. Dat zie je terug in vrijwel alle elementen, van bijvoorbeeld levelopbouw tot in de gameplay zelf. Dat betekent dat je flink wat dient te dodgen en zuinig dient om te gaan met de health die je ter beschikking krijgt. Loop je significante damage op, dan heal je jezelf met een magisch goedje uit een flask die langzaamaan op raakt. Echte fans van het genre weten echter dat damage oplopen voor de zwakken is. In een echte soulslike analyseer je de tegenstander, ken je de aanvalspatronen uit je hoofd en dodge je op precies het juiste moment om zo niet veel later met een eigen aanval toe te slaan. En ja, dat is precies wat Black Myth: Wukong dus ook doet. Is het dan een één-op-één kopie van de welbekende FromSoftware games? Nee, dat gelukkig niet. Alhoewel deze game qua gameplay doet denken aan bijvoorbeeld de fast paced Bloodborne, heeft Black Myth een compleet eigen identiteit. Iets dat Game Science perfect uit de verf weet te doen komen.

Een lange weg naar het Westen

Het werd natuurlijk al even aangehaald, maar ook wat betreft de opbouw heeft Black Myth alle verschijnselen van een typische Soulslike. In de 45 minuten durende demo die we hebben mogen spelen, hebben we vier levels mogen checken. En vooral het vierde level wist veel duidelijk te maken. Het gros van de gameplay speelt zich af in grotere (ietwat lineaire) omgevingen die leiden naar een bepaalde climax. Alvorens je deze climax bereikt, vecht je tegen allerhande kleinere vijanden die experience, onderdelen en supplies opleveren. Gedurende het verkennen van de omgeving kom je diverse plaatsen tegen waar je wierrook kunt aansteken. Deze plaatsen dienen als Bonfires waar je uit kunt rusten om de flask aan te vullen of om de skills aan te passen. Let echter wel op, want wanneer je uitrust, keren ook alle verslagen vijanden weer terug.

Het is echter de climax waar we het voor doen. En ik kan jullie vertellen, deze stellen niet teleur. De bossfights zijn rete moeilijk, bestaan veelal uit meerdere fases en vereisen aardig wat tactiek om doorheen te komen. De complete game is doordrenkt met Chinese mythologie, maar het zijn vooral de bazen die hierin weten uit te blinken. Weet je zo’n baas dan eindelijk te verslaan, dan krijg je een speciaal item en kun je weer verder met de lijdensweg. Want ja, natuurlijk zitten er ook kleine RPG-elementen in de game. Zo is het mogelijk om de uitrusting compleet aan te passen met stat-boostende voorwerpen. Wil je weten tegen welke bazen we allemaal hebben kunnen vechten in Black Myth: Wukong? Check dan zeker even bovenstaande videopreview, daar gaan we namelijk uitvoerig op de bazen in.

Black Myth Wukong Preview2

Draagt deze aap een gouden ring?

En dan rest ons nog eigenlijk een puntje om te behandelen, de performence. De game ziet er schitterend uit, is een genot voor de oren met al zijn mysterieuze klanken en loopt ook nog eens als een tierelier. Nu moeten we wel vermelden dat we de game hebben gespeeld op een flinke pc, maar wat we hebben gezien, is zonder twijfel veelbelovend. Van de esthetiek, tot het enemy design, tot de world building, de game scoort eigenlijk op alle fronten hoge ogen. Alhoewel ik bij het zien van de trailer nog zo mijn twijfels had, zijn deze na het spelen van de demo verdwenen als regen voor de zon.

Black Myth Wukong Preview3

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Na 45 minuten aan speeltijd kunnen we wel concluderen dat het Black Myth: Wukong de goede kant op gaat. De gameplay is strak, het leveldesign steekt goed in elkaar en de game zelf loopt als een zonnetje. Het zijn natuurlijk de boss battles die de show weten te stelen en het is nog maar de vraag hoe leuk de gameplay ertussenin blijft, maar zoals het er nu naar uitziet, maak ik mij absoluut geen zorgen. De Chinese folklore, het ontwerp van de vijanden en het brede scala aan aanvalsopties bieden meer dan genoeg om naar uit te kijken terwijl je je al lijdend richting het Westen trekt. Nu maar hopen dat de game snel komt te verschijnen!

Black Myth: Wukong verschijnt in de zomer van 2024 voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series. Meer lezen en zien van onze gamescom-avonturen? Check dan hier alle gamescom 2023 content!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Black Myth: Wukong

Series

-

Uitgever

Game Science

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

20 augustus 2024

Ontwikkelaar

Game Science

Gameliner Awards

Best of gamescom 2023

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord