Preview: De veranderingen in jaar vijf van Rainbow Six Siege

Geplaatst:

Rainbow Six Siege fans hebben al een goed weekend achter de rug. Niet alleen vindt het Rainbow Six Invitational 2020 plaats, maar werden er ook de details van jaar vijf aangekondigd. De game gaat alweer het vijfde jaar in en Ubisoft heeft daarom weer wat bijzonderheden uit de kast gehaald. Ik mocht een paar dagen eerder al bij Ubisoft op bezoek komen om de veranderingen van jaar vijf zelf te ervaren. Ik heb de game tot op heden nog niet veel gespeeld, maar jaar vijf maakte mij in ieder geval al enthousiast. Ik kan al verklappen dat de Nederlandse fans tevreden kunnen zijn met dit jaar. De hoogstens tijd dus om te gaan kijken naar wat Operation Void Edge in jaar vijf brengt naar Rainbow Six Siege.

Oryx de stormram

Operation Void Edge brengt in totaal twee nieuwe operators naar de game. De eerste operator is Oryx uit Jordanië. Zijn verhaal is dat hij voor Kaid heeft gewerkt en daardoor uiteindelijk bij het team terecht is gekomen. Hij is een verdediger die het beste tot zijn recht komt als hij aan het roamen is op de map. Zijn vaardigheden zijn hier dan ook op gebouwd, omdat Oryx als een stormram op iemand kan afrennen, waardoor de vijand op de grond valt. Daarna kan hij met zijn Bailiff 410 snel wat kogels door het hoofd jagen en op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer. Deze drie charges hebben wat tijd nodig om op te laden en zorgen er ook voor dat je door muren kunt beuken. Dit kost je wel direct tien hitpoints. Hoewel je gewoonlijk drie keer kan chargen, gebruik je direct alle drie de charges wanneer je door de muur rent. Wat Oryx als roamer nog sterker maakt, is dat hij door de luiken kan springen. Hij springt hierbij omhoog en pakt de rand vast waarna je twee dingen kunt doen. Als eerste kun je kijken of er vijanden zijn en je dan snel naar beneden laten zakken of je klimt direct omhoog.

Oryx is dus een beetje een lompe gast en dat kun je als verdediger goed tot zijn recht laten komen. Omdat hij voornamelijk een roamer is, is het wel handig als je weet hoe de mappen in elkaar steken. Zo weet je hoe je achter de aanvallers moet komen. Tijdens het spelen gebeurde het een aantal keer dat ik en mijn team één voor één vanachter werden gebeukt door Oryx. Door zijn aanval is hij direct een goede counter voor Montagne, want ook hij valt gewoon op de grond. Ik kan je vertellen dat het erg leuk is om gewoon als een stormram op iemand af te rennen, vooral als de ander het niet in de gaten heeft.

Iana, Nederlands trots

Operator twee is een bijzonder geval. Ze is een aanvaller en komt ook nog eens uit de ruimte. Haar naam is Nienke Meijer en gaat onder de bijnaam Iana. Inderdaad, Iana is van Nederlandse afkomst waardoor de eerste Nederlandse operator in Rainbow Six Siege nu een feit is. Ze is voornamelijk een intel operator, wat betekent dat ze goed is voor het verkennen van ruimtes. Haar specialiteit is dat ze een prisma van zichzelf kan maken. De verdedigers zien hierbij niet het verschil tussen de echte Iana en het prisma. Het gebruiken van het prisma is niet zonder gevaar, want wanneer je het prisma bedient, kun je zelf niet bewegen. Het prisma is daarnaast eenvoudig te breken, na een kogel of elektriciteit wordt het prisma gedeactiveerd. Wanneer dit gebeurt, is de oplaadtijd ook een stukje langer. Het prisma kan niet schieten en is dus bedoeld voor het verkennen van de ruimte of voor het uitvoeren van strategieën. Hierdoor werkt Iana erg goed met een fragger aan haar zijde.

Als aanvaller is Iana een erg leuke operator, maar communicatie is noodzakelijk als je alles uit haar kit wil halen. Het verkennen van de ruimtes is alleen handig als je ook vertelt wat je ziet of als je iemand hebt die direct kan helpen. Zo gebeurde het tijdens een potje dat we nog met twee aanvallers en een verdediger over waren. De verdediger zat goed verscholen en wij konden niet zomaar de kamer binnen lopen. Uiteindelijk wonnen we het potje, omdat ik met Iana’s prisma op de verdediger afrende en hem afleidde, terwijl mijn teamgenoot de kamer binnenkwam en hem doodschoot. Omdat je geen idee hebt of de echte Iana of de prisma op je af komt rennen, is het best even schrikken.

Wat biedt Jaar vijf nog meer?

Naast twee nieuwe operators zijn er ook wat veranderingen aangebracht aan de bestaande operators. Zo is Lesion nu meer gebalanceerd. De Gu-mijnen die ze plaatst, kan ze alleen zien wanneer ze hier echt naar kijkt en er geen objecten in de weg staan. Daarnaast krijg je pas de schade van de mijnen bij de tweede tick. Ook de wapens van Twitch hebben een verandering ondergaan. De drone start nu met drie shots en doet nog maar één hitpoint aan schade bij spelers. Dit omdat de drone bedoeld is voor het ontmantelen van andere gadgets en niet voor het aanvallen van spelers. De drie shots herladen zichzelf weer, waardoor je de drone weer kunt gebruiken. Om de map Oregon wat opener te maken, is de binnenkant wat veranderd. Via de Big Tower kun je nu naar de Kitchen, zodat je de Meeting Room kunt vermijden. De Small Tower is ook aangepast, zodat je kunt terug roteren en niet meer vast zit in de kleine ruimte. De bombsites zijn ook veranderd van locatie, zo is de plek bij de wasmachine weggehaald.

De Rainbow Six Siege spelers kennen het gebruik van de barricades wel. Deze worden gebruikt om de doorgangen te blokkeren voor de aanvallers. Het is aan de aanvallers om deze kapot te maken, waarbij ze direct hun positie verraden aan de verdedigers. Wanneer een barricade kapot wordt geslagen, verdwijnt het losgeslagen stuk direct. Hierdoor blijven er geen losse planken hangen en heb je ook niet meer de situaties dat het ene team wel ziet dat het kapot is, maar het andere team niet. Daarnaast is het menu van de game veranderd om het meer toegankelijker te maken voor nieuwe spelers, waarbij er een schema te zien is met wat elke speelmodus wel en niet heeft.

Het vijfde jaar in Rainbow Six Siege biedt dus een aantal veranderingen waar de spelers misschien wel op zaten te wachten. Het balanceren van operators is natuurlijk altijd een goede keuze. Operation Void Edge brengt in ieder geval twee nieuwe operators naar de game die direct hun eigen strategieën meebrengen. Ik vond de nieuwe operators erg vermakelijk om te spelen en ik denk dat ze aardig wat gaan toevoegen aan de al bestaande groep. Dat er een Nederlander bijzit, is natuurlijk een leuke extra. De operators komen met de jaar vijf pass die binnenkort verkrijgbaar is, maar een week later heeft iedereen toegang om de operators te kopen met de verdiende punten. Daarnaast komt er 20 februari nog een elite skin uit voor operator Caveira.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Tom Clancy's Rainbow Six Siege

Series

Tom Clancy's Rainbow Six

Uitgever

Ubisoft

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

1 december 2015

Ontwikkelaar

Ubisoft

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord