Far Cry New Dawn

  • Ontwikkelaar Ubisoft
  • Eerste releasedatum 14 februari 2019
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
  • Genre First-Person Shooter , Open-World
  • Gameliner score

Preview: Far Cry New Dawn

Na begin vorig jaar het succesvolle Far Cry 5 te hebben afgeleverd, komt Ubisoft nu al met het nieuwste deel in de serie. Het gaat echter nog niet om deeltje zes, maar om een spin-off, genaamd: Far Cry New Dawn. Ditmaal geen Hope County vol sekteleden, maar een post apocalyptische wereld waar iedereen probeert te overleven. Nu is natuurlijk de vraag of deze spin-off net als Far Cry 5 weer flink gaat scoren of moeten we concluderen dat het nog een beetje te vroeg is voor een nieuwe Far Cry?

onbekend

Een sombere wereld?

Far Cry New Dawn is een standalone spin-off op Far Cry 5, vergelijkbaar met Far Cry Primal. De game speelt zich wederom af in Hope County, alhoewel alle hoop hier inmiddels wel is vervlogen. We zijn zeventien jaar verder en een nucleaire ramp heeft de wereld compleet doen veranderen. Vergeet dus alles wat je weet over Far Cry 5 en Hope County. Nee, dit nieuwe avontuur kun je zien als Far Cry meets Mad Max met een vleugje Fallout. Nu is er na het tegenvallende Fallout 76 een gat ontstaan in de post apocalyptische markt, dus wie weet komt Far Cry New Dawn wel op een goed moment.

Dat Far Cry: New Dawn zich in een post apocalyptische wereld afspeelt, is op het eerste oog nog niet te zien. De wereld is wel degelijk veranderd, alhoewel het er in eerste instantie nog niet zo slecht uitziet. Waar menig game of film met een post apocalyptische-setting ons een verrotte en depressieve wereld voorschotelt, is dat hier absoluut niet het geval. De natuur heeft zich namelijk bijzonder goed hersteld na de nucleaire ramp en het ziet er misschien nog wel beter uit dan voorheen. De wereld is extreem groen en is bezaaid met dieren en planten die de bekende gebouwen van Hope County hebben overgenomen. Ondanks dat de wereld er vredig uitziet, is het dat natuurlijk niet...

onbekend

Crazy twins

Dit keer is er een nieuwe bedreiging: de gestoorde tweeling Mickey en Lou. Samen met hun Highwaymen veroveren ze elk gebied met geweld en daardoor is niemand veilig. De eerste beelden doen het een beetje lijken alsof de tweeling een beetje simpele bad-guys (sorry, bad-women) zijn. Ze hebben niet het angstaanjagende wat Joseph Reed en Far Cry-icoon Vaas wel hebben. De tweeling wordt eng gemaakt doordat ze geweld gebruiken, terwijl een goede bad-guy alleen maar hoeft te praten of een bepaalde blik moet hebben. Maar voor nu geef ik ze maar even het voordeel van de twijfel.

De twins en hun bende bestrijd je vanuit jouw thuisbasis. Dit veilige oord geeft onderdak aan overlevenden en veranderd in de loop der tijd. De thuisbasis laat je ook je eigen wapens maken, want deze heb je uiteraard nodig om je te ontdoen van de Highwaymen. Natuurlijk zijn er ook nog de standaard vuurwapens, maar omdat deze schaarser zijn geworden, is het een goed idee om ook wat eigen wapens te maken. In de eerste gameplaybeelden zijn al wapens te zien die bijvoorbeeld zaagbladen van cirkelzagen afvuren. Ik hoop dat de nieuwe wapens een verrijking zijn en je misschien ook op moet letten met de munitie van de standaard vuurwapens.

onbekend

Genoeg vernieuwing?

Hoewel de wereld van Far Cry New Dawn een metamorfose heeft ondergaan ten opzichte van Far Cry 5, hoeven we niet heel veel veranderingen te verwachten. Het is gewoon dezelfde gameplay als voorheen met wat subtiele veranderingen. Natuurlijk hoeft dit niet slecht te zijn aangezien Far Cry al jaren hetzelfde trucje uithaalt. Net als bij Far Cry 5 kun je mensen inhuren om met je te vechten, waarvan ik de bejaarde sluipschutter 'Granny' nu al hilarisch durf te noemen. Naast een hond zijn er nu andere dieren om je te assisteren en is er mogelijkheid om ze in voertuigen met je mee te nemen.

De grootste vernieuwing in Far Cry New Dawn komt in de vorm van Expeditions. Dit zijn missies waarin je in een ander deel van Amerika wordt gedropt en zich dus buiten de open wereld afspeelt. Tijdens deze missies moet je voorraden verzamelen wat je doet in soort van mega outposts. Dit idee spreekt mij erg aan omdat het voor wat afwisseling zorgt en meer aanvoelt als een klassieke FPS-missie. De standaard outposts krijgen overigens ook een update in Far Cry New Dawn. Als je deze namelijk verovert kun je ervoor kiezen om deze in te nemen. De andere optie is om voor keiharde knaken te gaan. Deze laatste optie zorgt ervoor dat de Highwaymen de outpost weer innemen en beter beveiligen dan voorheen. Voor deze optie kun je in totaal drie keer kiezen, waardoor het tijdens de laatste keer behoorlijk pittig gaat worden om de outpost te veroveren.

onbekend

Voorlopig oordeel van Kees Wijnhorst

Far Cry New Dawn wordt geen compleet nieuw deel in de Far Cry-serie, maar het lijkt erop dat er toch genoeg vernieuwing aanwezig is. De wereld mag dan hetzelfde zijn, maar deze heeft wel een flinke metamorfose ondergaan. Verwacht verder nieuwe voertuigen, wapens, vijanden en nieuwe bondgenoten. Hopelijk kan Ubisoft een unieke visie op de post apocalyptische wereld afleveren. Nog een aantal weken geduld en dan weten we wat deze spin-off van Far Cry 5 ons gaat bieden.

Far Cry New Dawn verschijnt op 15 februari 2019 voor de PlayStation 4, Xbox One en pc

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?