Preview: Final Fantasy XVI - Een perfecte demo

Geplaatst:
Aangepast: 16 juni 2023 18:58

Afgelopen maandag is de demo voor Final Fantasy XVI uitgekomen en kun je de eerste drie uur (de proloog) van de game uitproberen. Hierdoor kunnen de fans en nieuwkomers een idee krijgen van het verhaal en de gameplay. Mijn enthousiasme voor de game begint steeds meer te groeien en in mijn Drie van die wensen voor Final Fantasy XVI heb ik het over de elementen die ik graag terug hoop te zien. Of de demo deze elementen enigszins bevat, kun je in mijn preview van Final Fantasy XVI lezen. Laten we dus snel beginnen.

Voordat je begint

Voordat je met Final Fantasy XVI game begint, kun je je voorkeuren zoals speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden, taal en dergelijke in de System Settings aanpassen. Daarnaast moet je een keuze maken tussen de Story Focused en Action Focused optie. Bij de laatste begin je met je standaard uitrusting en bij de eerste krijg je toegang tot accessoires (Ring of Timely Focus, Evasion, Strikes en Healing) die je kunnen helpen bij je avontuur. Zo kun je assistentie krijgen bij het ontwijken, aanvallen en healen. Hier heb ik geen gebruik van gemaakt, want ik wil de actie zelf ervaren als Final Fantasy en Soulsborne-fan, en niet aan het handje vast worden gehouden. Het is wel een goede toevoeging, want dit maakt de game toegankelijk voor iedereen. Daarnaast wordt het Active Time Lore (ATL) geïntroduceerd. Hier kun je (ook tijdens cutscenes) een beschrijving vinden van plaatsen, personen en gebeurtenissen die net besproken zijn. Het is zeker handig, want in het begin word je overspoeld met begrippen en namen. Het is prettig dat je deze lore over Valisthea kunt teruglezen en daarnaast is het ook nog interessant om te lezen.

Als je de proloog gehaald hebt, kun je deze save later gebruiken om in de main game mee verder te gaan. Mocht je tot die tijd geen genoeg krijgen en nog meer Final Fantasy XVI willen spelen dan biedt Square Enix de Eikonic Challenge. Hier kun je verschillende gevechten oefenen en heb je toegang tot meerdere technieken van de Eikons Phoenix, Titan en Garuda waar je normaliter pas later in de game beschikking tot krijgt. Zo kun je naar hartenlust vaardigheden aan elkaar rijgen en ervaring opdoen. Je moet alleen niet vergeten dat deze ervaringen niet worden opgeslagen en er alleen zijn om de gevechten te demonsteren. Zelf heb ik hier weinig mee geëxperimenteerd, omdat ik de vaardigheden liever ontdek als ik de main game ga spelen. De belangrijkere reden was dat ik meteen verder kon met de volledige game en als je de proloog gespeeld hebt dan kun je zeker begrijpen dat ik hiervoor gekozen heb.

Final Fantasy XVI17

Een nieuwe legende

Final Fantasy XVI opent met een Eikon gevecht tussen Ifrit en Phoenix, maar dit blijkt een herinnering van Clive Rosfield die we ontmoeten tijdens een missie in The Dhalmekian Republic (The Nysa Defile) in het jaar 873. Hij wordt nu Wyvern genoemd en moet met een klein groepje Branded (The Bastards) de Dominant van Shiva vermoorden die de Ironblood vertegenwoordigt. Op het moment dat je controle over Clive krijgt, krijg je wat pointers over het menu en ook hier kun je de System Settings aanpassen. Ondertussen breekt de hel los tussen de Ironblood en de Dhalmekians. Tijdens een overleg in Fort Zirnitra vragen de Dhalmekians om hulp aan de leider van The Kingdom of Waloed, zodat ze The Ironblood kunnen verslaan. Waloed weigert en ene Benedikta Harman overtuigt Kupka, de Dominant van Titan, om zich te bemoeien met de veldslag die voor hun deur plaatsvindt. Het blijkt dat ze een relatie hebben, maar voor Benedikta lijkt dit eerder een tactische zet. Clive en zijn groepje proberen zich door al het geweld heen te wurmen als de strijd tussen Titan en Shiva losbarst. Hierdoor raakt hij licht gewond in tegenstelling tot één van zijn teamgenoten die door een steen geplet wordt. Je verliest je bewustzijn en vervolgens zit je in een flashback die je terugneemt naar The Grand Duchy of Rosaria in het jaar 860.

Clive is dertien jaar jonger en aan het trainen met Rodney Murdoch, Lord Commander of the Rosarian Army. Hier wordt de tutorial geïntroduceerd en krijg je uitleg over je melee en magic aanvallen, leer je ontwijken en ontdek je dat je bij een perfecte dodge de ruimte krijgt om snel een tegenaanval in te zetten. Met de d-pad kun je items in het Shortcuts menu selecteren om te healen of je stats te boosten. Tijdens de oefening word je aangemoedigd door je broertje Joshua en jeugdvriendin, Jill Warrick totdat je ouders aankomen. Hun moeder, Annabella Rosfield, komt Joshua ophalen en lijkt een afkeer te hebben van Clive en Jill. Clive is namelijk geen Dominant geworden, maar zijn kleine broer Joshua wel. Blijkbaar maakt dit hem minderwaardig al heeft hij als Shield of Rosaria gezworen om zijn broertje te beschermen. In de wereld van Kristallen is de Dominant belangrijk als symbool, maar ook als militaire kracht. Zijn vader, Elwin Rosfield behandelt beiden met respect en zegt tegen Clive dat er oorlog op komst is. Vanwege de Blight moeten ze hun oude vijand The Iron Kingdom verslaan om de Drake’s Breath te bemachtigen. The Grand Duchy of Rosaria heeft zelf geen Mothercrystal en is al jaren in conflict met The Iron Kingdom. Zijn vader gaat met het leger naar de Phoenix Gate om zich voor de aanval klaar te maken, maar hij geeft Clive een andere opdracht. Hij moet een paar Goblins verslaan die door de Blight naar Rosaria zijn getrokken om vervolgens zich bij zijn vader te voegen.

Final Fantasy XVI18

De eerste missie

In de demo is er nog weinig ruimte om de boel te verkennen, maar dat is ook logisch omdat de personages en de wereld worden geïntroduceerd. Je vindt wel af en toe een item als je de velden doorzoekt, maar deze zijn nog niet heel groot. Tijdens je Goblin missie krijg je de kans om je net geleerde vaardigheden uit te testen tegen de vijanden die je tegenkomt. Ze zijn niet heel uitdagend, maar geven je de kans om je melee, magic en Eikon vaardigheden te oefenen en combo’s te creëren. Na een paar gevechten kun je in je Abilities menu nieuwe skills leren zoals een Magic Charge, Quick Recovery na een harde klap, Taunt en Burning Blade. Zo kun je al snel nieuwe aanvallen en combo’s creëren. De gevechten beginnen wat uitdagender te worden als je het tegen de grotere vijanden moet opnemen. Zij gaan niet zo maar neer en moeten gestaggerd worden om het proces te versnellen. Toch kom je een heel eind als je magic en melee combineert en op tijd ontwijkt. Het ontwijken van de aanvallen is even wennen, maar het is zeer toegankelijk en de timing is niet zo scherp als bij de vele Soulsborne games. Je missie eindigt met een gevecht tegen een Morbol die je vaardigheden test, maar heel goed te doen is. Vervolgens voegt Clive zich bij zijn vader.

Op de avond voor de grote slag worden ze aangevallen door het Emperial Army waardoor ze naar een veiligere plaats moeten vluchten. Door een verraderlijke actie verliest Joshua de controle en ontwaakt de Eikon Phoenix die de vestiging in vuur en vlam zet. Clive wil hem helpen, maar wordt geremd door pijn in zijn hoofd. Hij ziet een onbekende Dominant en vervolgens valt de Dark Eikon Ifrit Phoenix aan en kan Clive alleen machteloos toekijken. Na de dramatische gebeurtenissen word je als Branded gevangen genomen en ingelijfd in het Imperial Army. Final Fantasy heeft een serieuzere toon gekregen, want er wordt niet geschroomd om de dood van omstanders in beeld te brengen. Zo worden de nog levende soldaten afgemaakt, de hofdames zonder pardon gekeeld en zie je een aantal NPC’s sterven. Door al het drama en verraad was ik meteen geïnvesteerd in Clive’s verhaal en zijn er veel vragen ontstaan. Het helpt zeker dat de omgevingen er geweldig uitzien en Valisthea hierdoor echt tot leven komt. De personages zijn heel gedetailleerd weergegeven en je kunt de emoties zoals de afkeer van Annabella Rosfield duidelijk van het gezicht aflezen. Dit wordt ondersteund door de geweldige voice acting en een dijk van een soundtrack die de emoties versterken en de wereld doet leven. Ook de omgevingsgeluiden zoals het typische geluid dat Shiva’s ijs maakt als je er langsloopt helpen bij de immersie. De demo maakt zeker nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal, de Eikons en hun vaardigheden en wat er nog meer te ontdekken valt in het prachtige Valisthea (sidequests, mini-games, monster hunts). De drie elementen zijn zeker aanwezig en dit maakt me zeer enthousiast voor de volledige game.

Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1Final Fantasy XVI1 1

Voorlopig oordeel van Philip Zeldenthuis

De demo van Final Fantasy XVI geeft een goede introductie in het dramatische verhaal van Clive Rosfield. Het verhaal wordt goed gebracht en na de proloog ben je door het verraad en drama meteen geïnvesteerd. Het leidt meteen tot een aantal vragen: wat is de rol van Benedikta en Waloed, wie heeft gezorgd voor de ondergang van The Grand Duchy of Rosaria en waar komt Dark Ifrit vandaan? De gevechten zijn toegankelijk en leuk om te doen. Dit maakt zeker nieuwsgierig naar alle andere vaardigheden van de Eikons die Clive kan vrijspelen. Valisthea ziet er geweldig uit, de personages zijn zeer gedetailleerd en je kunt de emoties van hun gezicht aflezen. Daarnaast wordt de immersie versterkt door de geweldige soundtrack. Final Fantasy XVI heeft een serieuzere toon dan zijn voorgangers, maar ik raad aan om de demo te proberen als je van een interessant verhaal of van actieve battles houdt. En als je een fan van Final Fantasy bent, zou je de game zeker een kans moeten geven.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Final Fantasy XVI

Series

Final Fantasy

Uitgever

Square Enix

Reviewscore

Platforms

PlayStation 5

Releasewindow

22 juni 2023

Ontwikkelaar

Square Enix

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord