Check hier alle The Triple-i Initiative content

Preview: Forza Horizon

Geplaatst: 25 juni 2012 15:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De Forza Motorsport reeks was altijd onlosmakelijk verbonden aan een breed scala aan autovoertuigen, een groot aantal bestaande circuits en vooral aan een overweldigende race-ervaring die met bepaalde instellingen simulatie te noemen was. Forza Horizon laat deze blauwdruk op bepaalde punten los, maar blijft zich wortelen in het fundament van de raceserie. Voorop staat de lifestyle van een autoliefhebber. En wat wil die autoliefhebber? In een sappige bolide over de openbare weg scheuren.

Festival
Forza Horizon situeert zich rondom het Horizon festival, wat niet alleen ruimte biedt aan een rits aan schitterende auto's, maar ook dient als podium voor muziek, races en andere nonsens die je als autoliefhebber zoekt op een spektakel als dit. Het festival vindt plaats in het zomerse Colorado, wat volgens de ontwikkelaar een variërend omgevingsbeeld met zich mee brengt. In mijn ogen blijft het echter allemaal wel erg zanderig, op een paar berggebieden na. Wat wel voor enige afwisseling zal zorgen is de ondergrond. Zo zal je in Horizon niet alleen het warme asfalt betreden, maar zal je jouw bak ook door tal van losse ondergronden moeten loodsen. Mocht de Horizon op het asfalt dus nog aanvoelen als een zonnige versie van Forza Motorsport 4, dan verandert dit zeker wanneer je de banden eenmaal in het zand hebt.

Je zal andere weggebruikers kunnen uitdagen.

Competitie
Nu het Horizon festival - en dus Colorado - als thuisbasis dient, zal je niet langer over de aardbol reizen om hier en daar een race te winnen. Je tegenstanders zijn namelijk ook aanwezig op het festival en zo nu en dan zal er een route uit worden gestippeld om de aanwezige coureurs te testen. Wie als eerste de finish passeert, wint. De coureurs zijn echter niet de enige bezoekers van Horizon, dus ook de overige toeschouwers willen wat. Vandaar dat je af en toe een evenement zult moeten volbrengen ter vermaak van de audiëntie. Dit belooft spektakel, maar is vooralsnog hét grote geheim van Forza Horizon, op een duel met een helikopter na.

Traffic
Mocht je echter geen zin hebben in serieuze competitie, dan kun je altijd nog op verkenning gaan. Rijd je lang genoeg door het adembenemende landschap, dan zal je merken dat ook de maan haar pracht zal tonen. De dag en nacht cyclus is een nieuwe, maar logische toevoeging en zal elke bekende route in het kille maanlicht opnieuw uitdagend maken. Ook zal je passerende automobilisten kunnen uitdagen voor een race en vice versa. Aangezien dit geen voorbereide race-evenementen zijn zal je hierbij rekening moeten houden met overig verkeer en zal je wellicht slim gebruik kunnen en moeten maken van de mogelijkheid om off-road te gaan. Deze uitdagingen klinken interessant en zouden voor buitenstaanders als brug kunnen dienen tussen arcadesferen en de Forza-mentaliteit.

De dag en nacht cyclus maakt zelfs bekende circuits uitdagend.

Thuisblijvers
De huisvrouw die de toeschouwer van het Horizon festival wil vermaken met een donut in een Ford Ka kan beter thuisblijven. Vandaar dat de wat minder in het oog springende voertuigen uit Forza Motorsport 4 lekker in de garage zullen blijven staan. Forza Horizon focust zich op de bakken die met gemak boven de honderd zitten voordat je aan je gordel hebt kunnen denken. Door deze focus lijken de bolides er net nog een tikkeltje beter uit te zien dan in de vorige installatie van Forza Motorsport. Bovendien zal er nog genoeg variatie te vinden zijn in de vorm van merken en andere specificaties. Hoewel ik, zoals ik al eerder aangaf, Colorado minder afwisselend vind dan de ontwikkelaar beweert, moet ik toegeven dat de zandvlaktes en het rode gesteente zeer netjes zijn weergegeven. In Forza 4 waren de omgevingen het ondergeschoven kindje, wat overigens niet erg was, maar in Horizon is dat dus niet langer het geval. Omdat het festival zich ook deels focust op muziek, verwacht ik veel op het gebied van audio. Voorheen waren het de geluiden van grommende motoren die je oren prikkelden tijdens het spelen van een Forza game. Het zit er dik in dat dit in Horizon hand in hand zal gaan met een oppeppende soundtrack.

Verwachting
Forza Horizon voelt fris en warm. Niet alleen door de temperatuur in Colorado, maar ook door de frisse insteek die nooit zijn roots uit het oog verliest. Horizon verwelkomt de autoliefhebber die meer wil dan een paar rondjes Le Mans en schotelt deze een groot aantal mogelijkheden voor. Races in allerlei categorieën vormen een trechter waarin Forza fans samen kunnen komen met de racers die de reeks voorheen iets te serieus vonden. Een dag en nacht cyclus, de mogelijkheid om zelf op verkenning te gaan en de invoering van verscheidene ondergronden doen je verlangen naar het gaspedaal. Het enige waar ik nog te veel vragen over heb, is een eventuele multiplayermodus. Desalniettemin begint de temperatuur buiten te stijgen en begint mijn voet onder mijn bureau te jeuken. Het is alleen jammer dat we nog tot de deprimerende herfst moeten wachten voordat we onze motoren weer kunnen laten brullen.

Forza Horizon verschijnt op 23 oktober dit jaar op de Xbox 360.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Forza Horizon

Series

Forza

Uitgever

Microsoft Game Studios

Reviewscore

Platforms

Xbox 360

Releasedatum

23 oktober 2012

Ontwikkelaar

Turn 10 Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer