Preview: Gangs of Sherwood - De co-op Gangmaker met Appeal

Geplaatst:
Aangepast: 4 september 2023 12:49

"Denk vooral niet te moeilijk". Tijdens mijn speelsessie van een half uurtje met Gangs of Sherwood gaf ontwikkelaar Appeal Studios me het advies om lekker de teugels te laten vieren en vooral plezier te hebben. Laat ik je één ding vertellen: dat is me ruimschoots gelukt. Zelfs ik - een notoire multiplayer-kluns - wist in Gangs of Sherwood m'n mannetje te staan. De wonderen zijn overduidelijk de wereld nog niet uit.

Gangs of Sherwood2

Robin May Cry

Gangs of Sherwood wist dat voor elkaar te krijgen door vooral heel toegankelijk te zijn. Eén van de devs stelde me van meet af aan al gerust door te zeggen dat de gameplay er wellicht erg ingewikkeld uitziet, maar dat het dat absoluut niet is. De instapdrempel wil men zo laag mogelijk houden en in Gangs of Sherwood hoef je geen genie te zijn om de techniek achter de combat onder de knie te krijgen. Appeal Studios ziet Gangs of Sherwood zelf als een soort Devil May Cry, maar dan eentje in het Robin Hood universum, waarbij je er ook voor kan kiezen om de sheriff van Nottingham met maximaal drie vrienden te lijf te gaan.

Hoe de ontwikkelaar op idee komt werd me al vrij snel duidelijk. Nadat de keuze voor me werd gemaakt om met Merry Man Little John de boel op stelten te zetten, werd de persoon naast me opgezadeld met Maid Marian en lieten we tank Friar Tuck en Robin zelf lekker chillen in de lobby. Na een korte uitleg over de controls, mijn skills en hoe deze in te zetten, liet men mij vooral mijn eigen gang gaan. Gangs of Sherwood geeft je die ruimte dan ook ruimschoots, vooral omdat de game ook geheel solo te spelen is. Multiplayer is een optie, geen must.

De co-op boog kan niet altijd gespannen zijn

En dat is eigenlijk best prettig, want hiermee garandeert Appeal dat Gangs of Sherwood op ieder moment op te pakken valt. Heb je zin om even je gang te gaan in het geterroriseerde Sherwood en zijn je Merry Teamgenoten eventjes niet beschikbaar, dan weerhoudt Appeal je er niet van om het lekker in je uppie tegen de sheriff of Nottingham op te nemen. Heerlijk op je eigen tempo shards verzamelen om je skill tree verder uit te breiden kan ook wel eens fijn zijn, zonder constant eraan te worden herinnerd dat men op je aan het wachten is.

Daar wringt wat mij betreft namelijk wel vaak de co-op schoen. Ik - een gamer die zich soms best kan verliezen in het exploreren - ben vaak degene die achteraan hobbelt en de actie mist, of in het ergste geval als laatste overblijft en wordt beticht van slecht teamwork, omdat ik nergens te bekennen was toen men mij nodig had. Het is dan ook de reden waarom ik mezelf vaak distantieer van co-op multiplayer games. Dat Gangs of Sherwood mij opties geeft, bejubel ik daarom dan ook.

Gangs of Sherwood1

Onder één 'hood' spelen

Toch bleek gedurende mijn halfuur dat samenspel wel aangeraden wordt. Gangs of Sherwood is niet per definitie moeilijk, maar het kan naar verloop van tijd wel erg uitdagend worden door de hoeveelheid tegenstand die je ervaart. Aan alle kanten helpt de game je met het herkennen van gevaar door hit indicators te tonen en een op te bouwen special attack maakt ook in no-time gehakt van alles en iedereen om je heen, maar de hectiek loert al snel wanneer je dit allemaal in je uppie mag opknappen.

Maar goed, misschien komt dat ook omdat ik mezelf deze keer ironisch genoeg behoorlijk yolo/solo in een co-op sessie stortte, waarbij ik vooral de actie opzocht, terwijl mijn teamgenoot nog volop in loot en exploration mode verkeerde. Wellicht dat Gangs of Sherwood de intensiteit aanpast aan de hoeveelheid spelers in het level. Desalniettemin juich ik de chaos luidkeels toe. Ik voorzie namelijk ook dat mensen anders te snel uitgekeken raken op een game die misschien voor hen te laagdrempelig is.

Gangs of Sherwood 1Gangs of Sherwood 1Gangs of Sherwood 1Gangs of Sherwood 1Gangs of Sherwood 1Gangs of Sherwood 1

Voorlopig oordeel van Patrick Meurs

Onder het motto 'beter goed gejat dan slecht verzonnen' weet Appeal Studios met Gangs of Sherwood een kekke Robin Hood-themed Devil May Cry-kloon op de markt te zetten. Hoewel de game zich leent voor een volledige solo ervaring, denk ik wel dat Gangs of Sherwood het meeste floreert in een co-op multiplayer setting. Gangs of Sherwood is lekker laagdrempelig en komt niet met een enorme learning curve over de brug, al betekent dit niet dat het allemaal appeltje-eitje wordt. Eén ding is zeker, het heeft mijn hart enigszins weten te stelen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Gangs of Sherwood

Series

-

Uitgever

Nacon

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

30 november 2023

Ontwikkelaar

Appeal

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord