Red Dead Redemption 2

  • Ontwikkelaar Rockstar Studios
  • Eerste releasedatum 26 oktober 2018
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
  • Genre Actie , Open-World
  • Gameliner score

Preview: Red Dead Redemption 2

“All things come to those who wait”. Het zijn woorden die in de 19e eeuw door dichteres Violet Fane werden geopperd, die Rockstar op de dag van vandaag weer kracht bij zet. Na acht jaar wachten op sequelmateriaal, geeft de ontwikkelaar de geduldige fans van de Red Dead-franchise ‘bijna dat’ in de vorm van Red Dead Redemption 2. Door middel van een zes minuten durende gameplaytrailer maakte de ontwikkelaar een einde aan een hoop speculatie en gaf men ons inzicht in de zaken in het verschiet. Saddle up, partner en laat me je vertellen wat mij opviel.

The name’s Morgan, Arthur Morgan

Een sequel is het in ieder geval niet, iets wat we stiekem al wisten, maar ‘who in the Sam Hill cares’? Red Dead Redemption 2 neemt ons namelijk mee naar het jaar 1899, waarin de beruchte Van der Linde-bende probeert er het beste van te maken. Amerika is hard aan het veranderen en de tijd van outlaws loopt op zijn einde. John Marston heeft de hoofdrol moeten afstaan aan Arthur Morgan, een echte cowboy met minstens zoveel kwaliteiten als Marston. Ook Morgan beschikt namelijk over de nodige wapenskills, waaronder het bekende slo-mo Dead Eye, en heeft ook weer de vlotte babbel om de situatie waar nodig naar zijn hand te zetten.

Beide kwaliteiten gaan perfect van pas komen in Red Dead Redemption 2. Hoe de inwoners van elk dorp over je denken, wordt namelijk sterk bepaald door je eigen acties. UIteraard ben en blijf je een outlaw, het schorriemorrie van de Plains, maar met een helpende hand hier en een goed woordje daar kom je bij het simpele townsfolk toch een heel eind verder dan met lukraak schieten. Toch geeft Red Dead Redemption 2 je die keuze zelf. Ga je Marston achterna door een wat nobeler pad te kiezen of laat je de crimineel in je naar boven komen? Make your pick. De consequenties zijn voor jou.

The devil’s in the detail

Een ander zeer opvallende toevoeging is het detailniveau dat de open wereld shooter lijkt te hebben. Rockstar staat er inmiddels om bekend dat het geen saaie wereld voorschotelt. In Red Dead Redemption 2 kunnen we daar zeker niet van spreken. De omgeving is volledig responsive en reageert op alles wat je doet. Activiteiten zoals jagen, wat je kunt doen om wat grondstoffen voor gear te vergaren, geven je hierdoor wat meer uitdaging. Schiet je dat hert niet echt lekker door zijn noedel of hart, dan kun je vast al je afspraken verzetten omdat je dat beest mag gaan zoeken. Wildlife zal sowieso wat schichtig op je reageren, wat ook nog eens nadelig kan werken wanneer je jezelf ‘slick as a whistle’ ergens ongezien in probeert te wurmen.

Maar het mag duidelijk zijn dat het detail daar niet stopt. Rockstar is namelijk bijzonder trots op het feit dat het herladen en terugslag van ieder wapen zo realistisch mogelijk in kaart is gebracht. Dat onze Arthur trots is op ieder wapen dat hij bezit, blijkt wel uit het feit dat hij deze aandachtig poetst tussen de bedrijven door. Een echte outlaw zorgt goed voor zichzelf, maar misschien nog wel beter voor zijn wapen. Waar de cowboy in Morgan dan weer goed voor zorgt is zijn vierbenige vriend. Zonder zijn paard is Arthur nergens, dus ook die verdient niets minder dan de beste zorg.

A man and his horse

Je paard is in Red Dead Redemption 2 namelijk niet zomaar een vorm van transport. No sir, je paard is je buddy, of althans, dat kan hij worden. De manier waarop je je paard behandelt, bepaalt veel. Borstel hem en geef hem goed te eten. “A true cowboy doesn’t let his horse drink water he wouldn’t”. Bouw een band met je trusty sidekick. Doe je dat, dan ga je merken dat deze zich ook een stuk beter bij je op zijn gemak voelt wanneer de shit aan gaat. Anders heb je kans dat het arme dier je bij het eerste de beste schot zand laat happen. Daarnaast is niet ieder ras geschikt voor elke taak die je hem geeft, dus verzorg er een paar en kies het paard dat geschikt is voor de klus die je gaat klaren. Flink wat zwaar geschoten wild op een renpaard meesjouwen is misschien niet het beste idee.

Houd je jezelf een beetje aan deze regels van verzorging, dan ga je waarschijnlijk een heel mooie tijd tegemoet in Red Dead Redemption 2. Er is geen mooier gezicht dan een cowboy die paardrijdend de zonsondergang tegemoet rijdt. Of die zonsondergang nu te bezichtigen is van een woestijnvlakte, een met sneeuw bedekt bos of een dorpje waar de geneugten van een saloon op je wachten, dat maakt allemaal zeer weinig uit. Voor zover ik het nu kan zien barst Red Dead Redemption 2 van de wonderschone vista’s. Wat mij betreft mag het heel gauw oktober worden. Tot die tijd ga ik mijn skills in Liar’s Dice, Five Finger Fillet, poker en blackjack even bijspijkeren, want ik vermoed dat ik de weer hard nodig ga hebben in Red Dead Redemption 2

Voorlopig oordeel van Patrick Meurs

Er zijn maar weinig mensen die Rockstar ervan kunnen betichten dat het rommel op de markt zet en na het zien van Red Dead Redemption 2 kunnen ze dat wederom niet. De open wereld shooter ziet er weer tot in de puntjes uitgewerkt uit en lijkt de fan exact te geven waar men om vraagt. Het Amerika van 1899 ziet er schitterend uit, in al zijn diversiteit. Arthur Morgan gaat in ieder geval genoeg om handen hebben in Red Dead Redemption 2 en ik kan niet wachten om met hem de sunset tegemoet te rijden. Boots, hats and cowboys… Nothing else matters!

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?