Preview: Vengeful Guardian: Moonrider - Terug naar de '80's

Geplaatst: 7 september 2022 15:00
-

Gamescom 2022 is alweer even geleden, maar wij zijn er nog lang niet over uitgepraat. Een flink aantal games waren namelijk achter gesloten deuren speelbaar voor de pers. Zo ook Vengeful Guardian: Moonrider, een nieuwe 2D, 16-bit, sidescroller uit de stallen van Dotemu. Na het ongekende succes van Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge begonnen mijn handen dan ook vrijwel direct te jeuken. Benieuwd naar wat wij te zeggen hebben over Vengeful Guardian: Moonrider? Lees dan nu onderstaande preview!

Vengeful Guardian Moonrider Preview

Fast en Furious

Tot op het moment dat ik de ruimte bij Dotemu binnenliep, was het nog een verrassing Welke game hadden ze voor mij in petto? Achteraf blijkt dat dus Vengeful Guardian: Moonrider te zijn, een 2D sidescrolling action platformer die ouderwets moeilijk is. In de game kruip je in het mechanische skelet van de Moonrider. Een razendsnel personage bewapend met een dodelijk mes die een level van links naar rechts doorloopt. De game heeft overduidelijk flink wat inspiratie opgedaan van jaren ’80 games zoals een Shinobi en Mega Man, niet alleen wat betreft de stijl, maar ook wat betreft de gameplay. Moonrider is zeer behendig, razendsnel en ijzersterk. Met zijn mes snijdt hij menig vijand kapot die in allerlei vormen en maten komen. Aan het einde van ieder level word je uiteraard geconfronteerd met een baas om je het leven zuur te maken.

De demo die ik heb mogen spelen bevatte twee levels. Het eerste level is speciaal voor gamescom 2022 ontworpen en komt niet daadwerkelijk in de game zelf terecht. Dit level dient voornamelijk als een mash-up van alle levels om je zoveel mogelijk te laten zien in een zeer korte tijd. Dit is overduidelijk een skillgame, want met ieder level word je weer ietsje beter. Zo werd ik de eerste paar keer compleet kapot gemaakt, maar kwam ik iedere poging weer iets verder. Alhoewel het eerste level leuk was als introductie, wist het mij nog niet omver te blazen. Het tweede level daarentegen, was al veel spannender. In dit level hop je van zwevend voertuig naar zwevend voertuig terwijl je vijand na vijand doormidden hakt. Gaandeweg kom je diverse power-ups en nieuwe skills tegen zoals we dat gewend zijn in bijvoorbeeld een Mega Man. Zo wist ik net iets buiten het gangbare pad op de double jump skill te stuiten. Verkenning wordt dus beloond. Het level was leuk, beschikt over een eigen smoelwerk en bevat meer dan genoeg uitdaging om je het leven zuur te maken.

Vengeful Guardian Moonrider Preview1

Jaren ’80 in een vertrouwd jasje

Vengeful Guardian: Moonrider is een mooi vormgegeven 2D, 16-bit game. Dankzij zijn dystopische achtergronden krijg je al snel een vertrouwd gevoel dat – in mijn geval – veel herinneringen oproept. Wel moet de kanttekening geplaatst worden dat het af en toe erg lastig is om de achtergrond van de voorgrond te onderscheiden. Dit komt voornamelijk tot uiting in het tweede level dat ik gespeeld heb. Vaak kon ik de afstand tussen de zwevende voertuigen net niet lekker inschatten waardoor ik menigmaal in de afgrond donderde. Overigens is dit een early build en is er nog meer dan genoeg tijd om hier wat verduidelijking in te scheppen.

De opbouw van Moonrider is behoorlijk bekend, je speelt de levels namelijk afzonderlijk van elkaar en bepaald zelf in welke volgorde je dat doet. Ook hier is er weer goed gekeken naar bijvoorbeeld Mega Man, je verkrijgt namelijk de kracht van iedere baas die je verslaat. Hierdoor kan een te moeilijk level bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger worden wanneer je over de juiste power-up beschikt. We kunnen er over discussiëren of Moonrider niet te veel van andere games heeft overgenomen, maar waarom zou je iets dat dermate goed werkt veranderen?

Vengeful Guardian Moonrider Preview2

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Zoals je kunt lezen, heeft Vengeful Guardian: Moonrider goed gekeken naar wat Mega Man en Shinobi nou zo’n succes heeft gemaakt. Alhoewel de stijl van de game wellicht wat generiek oogt, is de game prachtig opgebouwd en speelt deze lekker weg. De actie is snel en de game is daarnaast behoorlijk moeilijk. Vengeful Guardian: Moonrider is een echte jaren ’80 game en kan daardoor niet ontkomen aan de welbekende mechanismes van die tijd. Op zich niet erg, het is zelfs iets wat ik kan waarderen. Alhoewel de game veel heeft overgenomen uit de meer bekende games uit die tijd, wil ik het niet per se jatten noemen. Het is een succesvol concept en kan Moonrider enkel beter maken. Of alle levels vermakelijk worden, moet nog blijken. Een positieve eerste indruk van Vengeful Guardian: Moonrider is er echter zeker!

Vengeful Guardian: Moonrider verschijnt eind 2022 voor de PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Meer lezen over deze game? Check dan hier al het Vengeful Guardian: Moonrider nieuws!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Vengeful Guardian: Moonrider

Ontwikkelaar:

JoyMasher

Uitgever:

The Arcade Crew

Release:

12 januari 2023

-

Pc, PlayStation 4, Nintendo Switch, PlayStation 5

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord