Preview: ZombiU

Geplaatst: 28 juni 2012 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het was de enige game die mij aansprak op alle presentaties waarin de Wii U naar voren kwam. Het was ook de enige game die de hardcore gamers naar zich toe moest trekken en het was al helemaal de enige game die nou écht nieuw was. Want de rest? Tof, awesome en leuk, maar we kennen het al. We kennen het zelfs heel goed. ZombiU daarentegen niet.

Het touchscreen
ZombiU is een first-person shooter met wat geinige gimmicks. Zoals je al kon raden is het een zombiegame en is het de bedoeling om te overleven (lees: om niet dood te gaan). En omdat zombies jou het liefst in hun maag hebben, gaan ze je belagen. Jij wilt dit niet, pakt een willekeurig geweer en schiet er zoveel mogelijk neer. Zover het first-person shooter aspect.

De vernieuwing zit echter in de gamepad (het touchscreen) van Nintendo's Wii U. Daarop zit een schermpje en zo zie je toevoegende informatie. Zoals kogels, wapens, je lichamelijke status en je kan bijvoorbeeld de omgeving scannen naar voorwerpen. Het is geinig, maar voegt niets speciaals toe en is vrij vermoeiend. Een half uur dat ding voor je klep houden is namelijk niet echt iets wat je wilt, tijdens het gamen. Of überhaupt al.

Knaller?
Over het verhaal, karakters en de ontwikkeling van de game is weinig bekend. De beschikbare informatie betreft vooral het touchscreen. Niet verrassend, aangezien het nu Nintendo's paradepaardje is. We moesten en zouden weten waarom dit zo vernieuwend was. En waarom het zo pijn aan onze armen deed.

Qua speelwerk is het allemaal nog niet af. Soms liep je verder door dan je met je analoge stick aangaf, en zelfs als het werkte, voelde het niet lekker. Alsof je te hard die stickjes moest verplaatsen voor te weinig resultaat. Ook grafisch was het niet bepaald next-gen. We weten dat Wii U geen powerhouse is, maar wat we zagen had ook op de huidige generatie consoles gekund. Missertje.

Voorlopig oordeel
Moet je voor deze game de Wii U halen? Nee. Is de game al af? Nee. En is deze game de moeite waard? Ja. Het is nog steeds niet de vernieuwing die Nintendo al jaren beloofd, maar het begint er op te lijken. Het scannen van de omgeving is tof, maar is absoluut niet voldoende reden om afstand te doen van de simpele controller. Al met al een geinige game, maar ook weer typisch een launch game.

Lees meer