Pokémon Snap

  • Ontwikkelaar HAL Laboratory
  • Eerste releasedatum 21 maart 1999
  • Platformen Nintendo 64 , Nintendo Wii , Nintendo Wii U
  • Genre Avonturen , Simulatie
  • Gameliner score -

Retrospectief: Pokémon Snap is pure nostalgie

Tijdens de aankondiging van New Pokémon Snap voor de Nintendo Switch vorig jaar, sloeg mijn hart over. Wat heb ik in mijn jeugd veel plezier gehad aan de originele game. Het verbaast mij eerlijk gezegd dat er nu pas een nieuwe game van komt. Pokémon Snap was rond het jaar 2000 namelijk immens populair en verkocht beter dan Nintendo 64 titels als Perfect Dark, The Legend of Zelda: Majora's Mask en Mario Party. Stuk voor stuk games die behoorlijk vaak over de toonbank gegaan zijn. Nu de releasedatum van New Pokémon Snap bekendgemaakt is, kon ik het niet laten om weer even terug te gaan naar die "goede ouwe tijd", waarin een lockdown betekende dat je jezelf urenlang opsloot in je kamer op Pokémon Snap op de Nintendo 64 te spelen.

onbekend

Say cheese!

Met het opstarten van dit stukje nostalgie zat ik er door de muziek gelijk direct weer lekker in. Het voelt als vanouds. Een warm gevoel maakt zich meester van me en stiekem ben ik weer even die kleine 12-jarige jongen met dat zorgeloze leventje. Back in the days, ging het er vooral om hoe je met Pokémon kon vechten. De eerste 3D Pokémon game was inmiddels al uit in de vorm van Pokémon Stadium. Heel tof, maar Pokémon Snap bracht een andere vibe naar het Pokémon universum. Eentje die niet in het teken stond van competitie, de beste willen zijn of een team bouwen. Het ging om goed observeren, dingen uitproberen en vooral genieten. En dat heb ik ook nu zeker weer gedaan.

In Pokémon Snap is de hoofdrol toebedeeld aan een andere 10-jarige Pokémon liefhebber. Alleen is Todd Snap er niet op uit om Pokémon als een huisdier in een soort hanengevechten in te zetten, maar ze op een andere manier te vangen. Namelijk op de gevoelige plaat. Juist, deze jonge fotograaf geniet ervan om Pokémon zo goed mogelijk vast te leggen. Professor Oak faciliteert voor hem wat locaties waarin hij zijn passie kan waarmaken en de rest is geschiedenis. Al snel zit je in een karretje met je fototoestel in de aanslag. In het begin is dat je enige wapen, maar naarmate je wat foto's hebt geschoten speel je ook nog appels en de pester ball vrij. Met de appeltjes kun je Pokémon dichterbij laten komen, zodat je een betere foto kunt maken. De pester ball laat een gas vrij, waarbij je de Pokémon kunt verdoven en dus meer tijd hebt om ze vast te leggen.

onbekend

Snap je niks van Pokémon Snap?

Het gaat natuurlijk niet alleen om het fotograferen van Pokémon, maar ook om de waarde van de foto. Door aan bepaalde eisen te voldoen scoor je meer punten voor je foto. Zo wordt er door Professor Oak onder meer gelet op compositie, positionering, techniek en of je meerdere Pokémon op een foto hebt gezet. Dit alles is bepalend voor de score van je foto en met deze scores kom je weer verder in de game. Sommige Pokémon laten zich niet zomaar zien. Door bijvoorbeeld een Dragonair naar een draaikolk te lokken, komt deze er vervolgens uit als een Dragonite. Je moet dus het één en ander uit proberen voor je alle Pokémon weet te vinden en die ontdekkingstocht is en blijft een waar feestje. De game bevat zeven locaties waar je de 63 wezentjes die Pokémon Snap rijk is moet zien te vinden.

Nadat New Pokémon Snap werd aangekondigd was, vond er een ware tweedeling binnen de redactie plaats. Het kwam er eigenlijk op neer dat het de oude generatie tegenover de nieuwe generatie werd. Kort gezegd kun je stellen dat de mensen die de originele Pokémon Snap ook daadwerkelijk hebben gespeeld enthousiast waren. De mensen die de game niet zelf hebben gespeeld snapten de hype totaal niet. Dat kan ik ze natuurlijk niet geheel kwalijk nemen, maar ik hoop dat New Pokémon Snap ze kan overtuigen van hun ongelijk. Want hoe je het ook went of keert, Pokémon Snap was een uitstekende game, die vandaag de dag stiekem nog steeds leuk is om te spelen.

onbekend

New Pokémon Snap wel nieuw genoeg?

Pokémon Snap heb ik vrij snel alweer uitgespeeld. Ik heb dat vaker met games van vroeger. Games waar ik maanden lang mee bezig was, speel ik nu binnen de kortste keren uit. Dat neemt echter niet weg dat het nog steeds leuk is om weer eens te spelen. De grote vraag is natuurlijk wel hoe Pokémon Snap zich na zo'n grote periode gaat evolueren, want ik geloof niet dat je hetzelfde trucje ruim twintig jaar later opnieuw kunt uithalen. Wellicht dat de online support van New Pokémon Snap een mooie bijdrage gaat leveren om de game te vertalen naar de huidige tijd. Hoe het ook zij, New Pokémon Snap is zelfs na zo'n lange tijd een must have voor mij. 30 april staat in ieder geval alvast omcirkeld in mijn agenda.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?