Tech: OMEN Challenge 2019

Geplaatst: 22 september 2019 14:00
Aangepast: 22 september 2019 21:15

Op 20 september vond de vijfde editie van de OMEN Challenge plaats. Een toernooi waarin de beste spelers van Counter Strike: Global Offensive met elkaar uitmaken wie recht heeft op die felbegeerde nummer één positie. Voorheen werd dit toernooi altijd gehouden tijdens gamescom, maar voor deze vijfde keer besloot OMEN het op eigen houtje te organiseren. Op een geheime locatie in Londen gingen vijf vooraf bekendgemaakte professionals, één wildcardhouder en twee amateurs met elkaar de digitale strijd aan. Uiteraard werden de games gespeeld op de X 25 monitoren van OMEN, die we tijdens gamescom ook al even hebben kunnen zien. Wij zijn door OMEN uitgenodigd om dit spektakel van dichtbij mee te maken en dus reisden we af naar Londen om te zien hoe de spelers het er vanaf brachten tijdens de OMEN Challenge 2019.

Foto: OMEN©

Kwalificatie

Ondanks dat het toernooi uit slechts acht spelers bestond, was er een behoorlijke line-up naar Londen afgereisd om mee te dingen naar de hoofdprijs van 30.000 dollar. Havard "rain" Nygaard, Denis "electronic" Sharipov, Nicolai "device" Reedtz, Aleksandr "s1mple" Kostyliev en Nikola "NiKo" Kosyliev betraden het podium als de professionals die van te voren al bekend waren gemaakt. De wildcardhouder bleek niemand minder dan de Fransoos Nathan "NBK-" Schmitt te zijn. De twee amateurs Nikols "n1k" Laiho en Marco "hayden" Witzner maakten de line-up van het toernooi compleet. Zij werden voorafgaand aan het evenement gecoacht door Danny "zonic" Sorensen en tijdens het evenement bijgestaan door Jaroslaw "pashaBiceps" Jarzakowski en Julia "juliano" Kiran. En die coaching heeft zijn vruchten afgeworpen, want het tweetal stond hun mannetje tijdens het toernooi.

Om op een eerlijke manier te bepalen wie elkaar treffen in de knock-outfase, begon het toernooi met een uitgebreide kwalificatie. Hierin volgen de free-for-all-matches elkaar in rap tempo op. De ranglijst werd bepaald door het aantal kills dat er werd gemaakt en vanzelfsprekend heeft de winnaar het voordeel tegen de slechtste speler uit de eerste ronde te mogen spelen. Dit alles werd gedaan in een speciaal voor dit toernooi ontworpen level, geheel in de stijl van het evenement. Ook de spelers zelf hebben het level voorafgaand aan het toernooi nog niet kunnen zien of spelen. Hierdoor komt het puur aan op skill, want qua kennis van het level was het voor iedereen gelijk. Een aantal professionals hadden een wat stroef begin, maar wilden koste wat kost boven de amateurs eindigen. Die druk zorgde ervoor dat de amateurs aardig mee konden komen, maar niet konden voorkomen dat ze als laatste eindigden in de kwalificatie.

Foto: OMEN©

Knock-outfase

Het eerste gedeelte van de kwalificatie bungelde divice nog onderaan in de ranglijst tussen de twee amateurs in, maar zich op een sterke manier te hebben herpakt wist hij als nummer één de knock-outfase te bereiken. Hij mocht het hierdoor opnemen tegen amateur n1k, die in de vorige ronde laatste was geëindigd. Toch was er in deze match van kwaliteitsverschil geen sprake. De twee heren gingen nek aan nek, waarbij device met één kill verschil zijn eer wist te behouden en n1k met de hakken over de sloot uit het toernooi knikkerde. De tweede match moest amateur hayden het opnemen tegen de gedoodverfde favoriet s1mple. Hoewel hayden de eerste paar rondes aardig mee kon komen, kwam na de 2-2 de klasse van de Oekraïner s1mple toch bovendrijven. Met een afgetekende 8-2 overwinning verzekerde s1mple zich van een plek in de halve finale.

Aan de andere zijde van de bracket namen electronic en wildcardhouder NBK het tegen elkaar op. Ook de teamgenoten tain en NiKo stonden tegenover elkaar. Beide matches waren de spelers goed aan elkaar gewaagd en eindigde het in een 8-6 stand in het voordeel van NBK en tain. In de halve finales maakte s1mple korte metten met device. Een 5-13 score zorgde voor een klinkende overwinning van de Oekraïner. Na afloop verklaarde device ook alles behalve tevreden te zijn over zijn optreden tijdens dit toernooi. In de andere halve finale trok rain aan het kortste eind. Het ging lange tijd aardig gelijk op, maar NBK- zette een eindsprint in en bracht daarmee een 13-9 op het scorebord. Ondanks zijn wildcard wist NBK- het dus tot de finale te schoppen. In die finale stond hem de favoriet voor de eindzege te wachten.

Foto: OMEN©

Finale

Het toernooi kende officieel twee finales, maar ter plekke werd er nog een derde ingelast. De eerste finale was uiteraard de troostfinale om de derde plek, waarin rain en device elkaar troffen. De Deen divice leek echter zijn kruit al verschoten te hebben en kreeg een afgetekende 13-5 van landgenoot rain om de oren. Vervolgens namen de twee amateurs het tegen elkaar op voor een prijzenpot van 5000 dollar. Dit was een spontane actie van de organisatie dat zowel voor de amateurs als voor de toeschouwers een leuke toevoeging was. Beide heren wisselden de koppositie in rap tempo af, waarbij zowel n1k als hayden om beurten een riante voorsprong wisten op te bouwen. Richting het einde had hayden het voordeel en raakte n1k gefrustreerd omdat hayden een killstreak had. Doordat hij zijn hoofd niet koel wist te houden gooide hij min of meer de handdoek in de ring en kon hayden uiteindelijk met een score van 13-9 met de prijs aan de haal.

De grand finale van het toernooi ging tussen s1mple en NBK-. Ondanks dat velen waarschijnlijk dachten dat s1mple hier wel even met de overwinning naar huis zou gaan, bood NBK zeer goede tegenstand. De zinderende finale was een prachtige afsluiting van het evenement, dat goed in elkaar zat. De visuals waren erg mooi en er werd gebruik gemaakt van 'mixed reality' tijdens de interviews en bij de commentatoren. De productie van het geheel was goed geregeld. De nek-aan-nekrace diende als kers op de taart. De twee spelers wisselden de koppositie vaak aan elkaar af tot het uiteindelijk 17-17 stond en de beslissende ronde aanbrak. Het had beide kanten op kunnen gaan, maar uiteindelijk was het toch s1mple die NBK in de laatste spannende ronde net te snel af was. Hierdoor verzekerde hij zich van een OMEN ring en 30.000 dollar aan prijzengeld.

Foto: OMEN©

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord