Friday the 13th: The Game

  • Ontwikkelaar Gun Media
  • Eerste releasedatum 26 mei 2017
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
  • Genre Horror
  • Gameliner score -

Terugblik: Friday the 13th: The Game - Bloed en rechtzaken

Ja, het is vandaag vrijdag de 13e. Let dus op voor zwarte katten, ladders, scheuren in de weg en uiteraard voor Jason Voorhees. De meedogenloze moordenaar die we allemaal wel kennen van de film Friday the 13th. Oké, inmiddels kennen we hem volgens mij al van zo’n zes of zeven films in totaal, maar laten we het daar even niet over hebben. Naast die film is er namelijk ook een game gemaakt met Jason in de hoofdrol en aangezien we een gaming website zijn, gaan we het daar natuurlijk over hebben.

Friday the 13th the game2

Friday the 13th vs. Dead by Daylight

Friday the 13th is een survival horror game van uitgever Gun Media die zich afspeelt in het iconische Camp Crystal Lake. Het concept van de game is vergelijkbaar met de populaire game Dead by Daylight. Er zijn zeven kamp begeleiders en er is één moordenaar. Het doel van de moordenaar is om al zijn slachtoffers te pakken te krijgen en het doel van de slachtoffers is om te ontsnappen, voordat ze door Voorhees gegrepen worden. Afgezien van het feit dat er dus meer survivors zijn dan in Dead by Daylight, komt het concept redelijk overeen. Maar hoe komt het dan dat Dead by Daylight zo’n groot succes is geworden en dat de game met Jason in de hoofdrol eigenlijk een beetje geflopt is?

De grootste kritiek op de game is het feit dat alle energie van de ontwikkelaars in Jason is gestoken. Wanneer je als Jason speelt, is de gameplay dus super interessant en ook erg leuk. Maar dat geldt helaas dus niet als je de pech hebt dat je als een begeleider speelt. En die kans is erg groot. Je kunt namelijk niet zelf kiezen of je als Jason of als een begeleider wilt spelen. Wat betekent dat je ieder potje eigenlijk maar 12,5% kans hebt om als Jason te mogen spelen. De rest van de tijd zit je dus opgescheept met de oppervlakkige gameplay die je krijgt als je een begeleider bestuurt. Je kunt op verschillende manieren ontsnappen uit het kamp: met de auto, met een boot, door de politie te bellen of door de nacht levend door te komen. Voor de eerste drie manieren moet je een aantal voorwerpen vinden om dit te kunnen doen. De voorwerpen worden willekeurig over de map verspreid. Als begeleider ben je dus eigenlijk alleen maar bezig om alle lades en kasten die je tegenkomt open te trekken, hopend dat je de voorwerpen vindt. Er is wel een mogelijkheid om Jason voorgoed uit te schakelen, maar dit vergt een hele sterke samenwerking tussen de overgebleven begeleiders.

Friday the 13th the game3

Liefde voor de franchise

Wat fans vanaf het begin wel over de game hebben gezegd, is dat er een hoop liefde in de franchise is gestopt. De game blijft volledig trouw aan de film waarop hij gebaseerd is. De manieren waarop Jason zijn slachtoffers vermoord als hij hen eindelijk te pakken krijgt, zijn lekker gruwelijk zoals we van de franchise gewend zijn. Ook de manier waarop je als Jason op je slachtoffers jaagt, is heel erg op één lijn met de film. Dit maakt het spelen van de bekende moordenaar erg immersief. Hoe verder je in de nacht komt, hoe meer bovennatuurlijke krachten je erbij krijgt. Hierdoor komen er ook steeds nieuwe manieren bij om je prooi op te sporen. Zo kun je op den duur ‘Morph’ gebruiken, waarmee je over de map kunt teleporteren om nog snel een begeleider te pakken die dacht veilig te zijn. Het gevoel dat Jason overal tegelijk lijkt te kunnen zijn, komt mooi overeen met de manier waarop het verhaal neer wordt gezet in de film.

Helaas werd de game wel vanaf het begin al geplaagd door een hoop bugs en serverproblemen. Dit is niet echt minder geworden en in november 2020 werden de officiële servers van de game ook nog offline gehaald naar aanleiding van licentieproblemen met co-creator Victor Miller. De game is wel nog steeds speelbaar, maar dan via peer-to-peer matchmaking. Die licentieproblemen startten eigenlijk al in 2018. In juni van dat jaar maakte Gun Media bekend dat ze alle toekomstige content updates en DLC hadden geannuleerd omwille van een onenigheid tussen Cunningham en Victor Miller. De onenigheid ging over rechten, een rechtszaak en het eigendom van de originele films. Miller won de rechtszaak in kwestie. Daarna werd aangekondigd dat Black Tower Studios het over zou nemen als de nieuwe ontwikkelaar voor de game.

Friday the 13th the game4

De ontvangst van de game

Friday the 13th: The Game werd erg wisselend ontvangen, zowel door het publiek als door reviewers. Dit kwam deels door de bugs in de game, maar ook door de oninteressante gameplay van de begeleiders en aan de andere kant het steeds groter wordende succes van de concurrrent Dead by Daylight. Hun concurrent geeft spelers meer opties qua killers die ze konden kiezen en ook de gameplay als Survivor is een stuk dynamischer. Toch had Friday the 13th: The Game waarschijnlijk een groter succes kunnen zijn dan het uiteindelijk was, als er geen conflict was geweest over de rechten van de game. Dead by Daylight werkt immers ook met diverse gelicenseerde personages, zoals Nemesis en Leon van Resident Evil en Ghostface van Scream. Tot nu toe heeft Behaviour Interactive geen problemen gehad met de licenties, al gaat er momenteel wel een gerucht rond dat Leatherface uit de game verwijderd gaat worden in verband met het ontbreken van de rechten.

Om alles even samen te vatten: deze game is erg leuk om te spelen als je een groot fan van de Friday the 13th franchise bent. De game blijft trouw aan het materiaal waarop hij gebaseerd is en dit zie je vooral terug in de gameplay van Jason. De game kan niet meer gespeeld worden via dedicated servers, dus je zult soms waarschijnlijk wat meer geduld moeten hebben, maar als je dat er voor over hebt, is het nog steeds goed te doen. Ben je niet per se een fan van Friday the 13th, dan zul je waarschijnlijk sneller naar Dead by Daylight neigen, aangezien hier meer keuze is op het gebied van killers. Maar als je van survival horror houdt, moet je Friday the 13th: The Game toch wel echt een keer gespeeld hebben.

Over auteur Eilish Janssen

Eilish Janssen Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?