Check hier alle The Game Awards 2023 content

Utomik

Toen er gevraagd werd: wie wil er iets schrijven over de Netflix van video games, stak ik snel mijn handje op. Het idee klinkt goed en innoverend, muziek, films, series doen al mee, dus waarom niet games? Utomik is een stream service voor games. Je betaalt een maandelijks bedrag van zeven euro voor één persoon (een tientje als je met twee maten wil delen) om ongelimiteerd gebruik te mogen maken van alle games welke zij in hun bibliotheek hebben staan. De games hoef je niet te downloaden of op je eigen pc op te slaan, dus als je pc volstaat met Witcher fanfics of Mario fanart, hoef je weinig tot geen extra ruimte op je schijf te maken. Klinkt wel mooi, toch?

Kwaniteit over Kwaliteit

Diensten zoals Netflix, Spotify en dus ook Utomik zijn enorm afhankelijk van de hoeveelheid content ze kunnen aanbieden. Succes is ver te zoeken als je dienst maar een beperkt of niche aanbod heeft (tenzij je de dienst als niche profileert). Dit heeft Utomik ter harte genomen. De pakkende zin “play new games every week” klinkt aanlokkelijk. Echter, als je dan in de bibliotheek kijkt, valt het een beetje tegen. De bibliotheek kun je trouwens voor dat je je ergens aan verbindt bekijken, wat wel weer sympathiek is. Er zijn enorm veel titels beschikbaar. Op dit moment zitten er 1025 games in de Utomik bibliotheek. Maar of ik nu Amber’s Airline 1 of 2 ga spelen...denk het niet.

Het ziet er naar uit dat de bibliotheek volgepropt zit met games van niet al te hoge kwaliteit. Ik vraag me ook echt af wie beslist wanneer een game toegevoegd mag worden aan de Utomik bibliotheek. Ik bedoel kom op, Criminal Minds de game? Dit is best zonde, want als je even goed kijkt, langs alle over gedesignde kitchy game art, zie je ineens de reden waarom Utomik een goede deal is.

Oud en Indie

Utomik profileert zichzelf al als een service welke je niet de nieuwste games gaat bieden. Als dat is wat je verwachtte dan heb ik helaas slecht nieuws voor je. Echter, als jij een groot fan bent van onontdekte pareltjes uit het indie-genre, dan zit je helemaal goed. Ben je een persoon wiens hart sneller gaat kloppen van de nostalgie factor? Dan heb ik ook voor jou goed nieuws.

Utomik blijkt stiekem een kleine schatkamer te zijn voor indie-titels en oudere games. Je kan weer even genieten van Borderlands 1, de Batman reeks of Saints Row. Of je gaat je te buiten aan een tal van interessante indie-titels zoals Aer, Decay of Logos of Tribal Pass. Als je een game purist bent, dan denk ik dat Utomik veel te bieden heeft, het is soms even verder kijken dan je neus lang is. Als je een wat meer casual gamer bent, vooral bekend met de titels van nu, dan zou ik zeggen investeer wat extra in je Steam bibliotheek.

Interface en Gebruiksgemak

De interface van dit soort streamingdiensten zijn eigenlijk vrijwel hetzelfde bij allemaal. Het Netflix-effect zeg maar. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zegt mijn moeder altijd. Persoonlijk vind ik het bij Utomik een beetje onoverzichtelijk ogen. De labels van de genres zijn naar mijn mening te klein en omdat boxart soms nogal druk is, krijg ik een beetje een claustrofobisch gevoel als ik te lang op de homepagina ben van Utomik. Dit zouden ze misschien kunnen verhelpen door wat meer ruimte tussen de blokken te laten, de blokken te verkleinen of minder blokken in een rij te laten zien.

Echter, het geheel is wel makkelijk te navigeren. Je kunt zijwaarts door de blokken scrollen en als je iets ziet wat je leuk lijkt, kom je met één klik terecht op de pagina van de game. Op deze pagina krijg je een kleine beschrijving, wat extra informatie en een trailer. Onderaan de pagina krijg je nog een rits aan suggesties van soortgelijke games. Ik vind de trailers enorm prettig, omdat ik bij iets nieuws graag eerst de trailer kijk, voordat ik mijn millennial brein blootstel aan vervelende dingen zoals wachten. Vervolgens klik je op play en de download van je game gaat beginnen. De game wordt opgeslagen op de Utomik servers. De games die ik heb gespeeld werken zonder problemen, eigenlijk hetzelfde als wanneer ik ze gekocht zou hebben. Ik heb geen super internet of iets dergelijks en daar werkt het prima mee! Verder heeft Utomik een klantenservice waarnaar je je probleem (wel met screenshots van de foutmelding) kan sturen. Ik heb met mijn vraag binnen een paar uur antwoord gehad. Ten slotte, Utomik is helaas wel wat 'isolerend'. Je kunt niet met vrienden spelen die bijvoorbeeld Borderlands 1 op Steam hebben, terwijl jij het op Utomik speelt. Als je een fan bent van single player geen probleem, maar als je liever samen gamet, is dit wel iets om rekening mee te houden.

Al met al, vind ik Utomik zeker geen slechte service voor het bedrag dat je kwijt bent, integendeel. Let wel, als je op zoek bent naar de nieuwste games, zit je hier aan het verkeerde adres. Dit communiceert Utomik ook op hun website. De service is vooral bedoeld voor oude titels en indie-games. Ik hoop dat ze in de toekomst het mogelijk maken om crossmediaal de games met je vrienden te kunnen spelen. Tevens zou het Utomik ook sieren als de focus iets minder lag op de hoeveelheid games en meer op de kwaliteit.

Over auteur Joy Blank

Joy Blank Onze bundle of Joy is al van kinds af aan besmet met het gevaarlijke game virus. Wat ooit is begonnen met Pokémon op de Gameboy Color is uitgegroeid tot een ware Nintendo indoctrinatie. Wanneer Joy niet aan het gamen is, dompelt ze zich nog dieper in de nerd culture. Manga, anime en alle ins 'n outs van gaming, Joy moet alles weten en meemaken. Laat je niet inpalmen door haar liefelijke gewoontes, Joy maakt namelijk menig Overwatch-tegenstander met de grond gelijk!

Tags

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?