GOG waarschuwt ook: Je koopt een game, geen licentie

-

Het is de fervente Steam gebruiker - of de fanatieke Gameliner bezoeker - waarschijnlijk al opgevallen, maar Valve waarschuwt sinds kort de Steam consument dat men geen game koopt, maar een licentie. Waar je vroeger voor iets meer dan een halve meier een game kocht en jezelf er de rechtmatige eigenaar ervan mocht noemen, koop je nu niets meer dan het recht om het bij de gratie gods te mogen spelen totdat de uitgever er genoeg van heeft en je licentie intrekt. Een diep trieste ontwikkeling volgens velen, waaronder ook digitaal distributeur GOG, die inmiddels ook een disclaimer in diens store heeft geplaatst.

Want GOG is een Good Old Games distributeur. GOG staat daar letterlijk voor. En omdat GOG nog die klassieke mindset hoog in het vaandel heeft staan, voelt men zich geroepen om bij te dragen aan de discussie die door andere digitale storefronts en uitgevers is gezet. "Mensen moeten leren accepteren dat ze de game niet meer bezitten" was een zeer scherpe nagel in de kist van Ubisoft, een kist die tegenwoordig vol met spijkers zit. Maar dat het de keiharde realiteit is, dat beaamt Valve anno 2024 ook via Steam. Men waarschuwt de consument op voorhand dat je voor een soms schandalig hoog bedrag niets meer koopt dan een toegangsrecht welke op elk moment kan worden ingetrokken.

Hoe gaat GOG hier dan mee om? Simpel. Men heeft een eigen boodschap aan de checkout pagina van diens storefront toegevoegd. Een waarschuwing van een ander kaliber dan dat van Steam.

Kijk, zo kan het dus ook. Je kunt ook gewoon offline installers leveren die het mogelijk maken om een game offline te spelen, zodat je jezelf niet rauw in de rectum genomen voelt door een uitgever die geen zin meer heeft om een game nog online te supporten. En daarvan hebben we in de afgelopen decennia genoeg voorbeelden weten te verzamelen. Want wie kan Battleborn nou vergeten? Of Evolve? Of nog mooier, Guitar Hero Live? Weet je wel, die game waar iedereen peperdure hardware voor aanschafte, om later te horen te krijgen dat de servers werden 'unplugged' en men werd achtergelaten met een handvol matige tutorial tracks en waardeloze plastic instrumenten? Pepperidge Farms remembers.

Afijn, bedankt GOG, for being that Good Old Games distibutor.

Bron: X
Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord