Ook giftige werkcultuur bij Life is Strange studio Deck Nine

Geplaatst:
Aangepast: 8 april 2024 20:14

Een verontrustende ontdekking van nazisymbolen in de aankomende Life Is Strange-game heeft licht geworpen op een giftige werkomgeving bij ontwikkelaar Deck Nine. Rapporten wijzen op een patroon van nalatigheid van het management om haatzaaien, pesten en intimidatie aan te pakken, wat heeft geleid tot interne onrust en het vertrek van personeel.

In een uitgebreid rapport van IGN worden verschillende misstanden binnen het bedrijf in kaart gebracht. De verontrustende vondst begon begin vorig jaar tijdens de ontwikkeling van de volgende Life Is Strange-titel toen ontwikkelaars stuitten op nazisymbolen die in de game waren verwerkt. De bezorgdheid nam toe naarmate er meer problematische tekens opdoken, waaronder verwijzingen naar racistische memes en haatsymbolen zoals het getal 88 en de Hagal rune. Ondanks waarschuwingen van het personeel bleef het management stil, waardoor de bezorgdheid over de betrokkenheid van de studio bij het aanpakken van haatzaaiende taal alleen maar toenam. Ook zou Square Enix moeite hebben met de thema's rondom diversiteit in de Life is Strange-games. Zou werd er door Square Enix aangegeven dat het niet wilde dat Life is Strange bekend zou staan als de "gay game" en mocht er niet gerept worden over het feit dat Life is Strange: True Colors protagonist Alex biseksueel is.

De problemen van Deck Nine reiken echter verder dan de controverse rond de Life is Strange-franchise. De studio, die vroeger bekend stond als Idol Minds, maakte de overstap naar verhalende games met de StoryForge toolset. Deze verschuiving ging echter gepaard met berichten over een intense werkdruk en het falen van het management om de giftige werkcultuur aan te pakken. Veel medewerkers vertelden over gevallen van seksuele intimidatie, transfobie en pesterijen, waar de leiding vaak niet adequaat op reageerde. Vooral het team van verhaalschrijvers had te kampen met uitdagingen, met berichten over verhalend directeur Zak Garriss die een vijandige omgeving zou hebben bevorderd. Garriss zou zich schuldig hebben gemaakt aan ongepast gedrag, waaronder het aangaan van nauwe relaties met jongere vrouwelijke werknemers en het afwijzen van feedback over de portrettering van diverse personages. Ondanks klachten ondernam het management geen beslissende actie, wat leidde tot verdere ontevredenheid onder het personeel.

Deck Nine heeft uitgebreid gereageerd op de beschuldigingen in dit artikel en benadrukt haar inzet voor diversiteit, eerlijke financiële compensatie en het welzijn van werknemers. Ze verklaarde dat er grondig intern onderzoek wordt gedaan naar gerapporteerde problemen en van plan te zijn om nieuwe tools en trainingen tegen haatzaaien te integreren in het ontwikkelingsproces.

Bron: IGN
Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Life is Strange: True Colors

Series

Life is Strange

Uitgever

Square Enix

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

10 september 2021

Ontwikkelaar

Deck Nine

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord