Review: Bejeweled 3 Xbox 360

Geplaatst: 13 november 2011 16:00

Ik mocht voor mijn eerste review aan de slag met Bejeweled 3 voor de Xbox 360. Bejeweled is ooit begonnen als browsergame in 2001. Ondertussen zijn er meer dan 75 miljoen games verkocht en meer dan 500 miljoen exemplaren gedownload. Ik ben geen liefhebber van puzzelgames, maar misschien dat deze ruwe diamant daar verandering in kan brengen.

Wat is Bejeweled?

Wie kent Bejeweled niet? Het is een simpele puzzelgame waarbij het doel is om gems te 'swappen' met aangrenzende gems zodat je deze wegspeelt. Hierbij moet je minimaal drie dezelfde kleuren en vorm horizontaal of verticaal op rij plaatsen. Hoe meer gems je op een rij krijgt, hoe meer punten je verdient. Door middel van 'special gems', een soort power-ups die je verdient als je minimaal vier op een rij krijgt, kan je meer punten scoren en meer kristallen wegspelen.

Verschillende game modes

In Bejeweled 3 zijn in totaal acht verschillende modi te spelen. Er zijn vier nieuwe en vier traditionele modi die de liefhebber kent uit de voorgaande delen. Sommige zijn gelijk te spelen, andere moet je eerst unlocken. Ik zal ze hier allemaal voor je op een rijtje zetten:

Classic: Het klassieke concept waarbij je dus continu gems moet switchen voor een drie-op-een-rij of meer. Het spel stopt als er geen mogelijke combinaties meer zijn.

Lightning: Een time-trial mode. Hier moet je binnen zestig seconden zoveel mogelijk gems wegspelen. Je kan tijd erbij winnen door zoveel en zo snel mogelijk combinaties te maken van vier of meer. Deze 'Time Gems' geven je vijf of tien seconden erbij.

Quest: Deze game mode vond ikzelf het leukst om mee aan de slag te gaan. Hier zijn veertig verschillende mini-games te spelen. Zo heb je Clear, waarbij je 120 gems in twintig moves moet wegspelen, Balance, waarbij je vijftien rode en vijftien blauwe gems moet wegspelen op een soort weegschaal die in evenwicht moet worden gehouden, en Time Bomb, waarbij je tien bomb-gems moet wegspelen voordat ze ontploffen. Zo zijn er nog veel meer verschillende quests die steeds moeilijker worden naarmate je verder komt.

Zen: Goed voor lichaam en geest. In deze mode kan je oneindig en in alle rust je puzzeltje spelen zonder tijdsdruk en stress. Een leuke feature is dat er verschillende sound-effects zijn toegevoegd die je op de achtergrond hoort tijdens het spelen. Geluidjes uit het bos (denk aan vogeltjes en brekende takjes), krekels, waterval, vallende regendruppels en golfgeluiden van de oceaan.

Poker: Hier moet je gems wegspelen in een volgorde om punten te scoren. Bijvoorbeeld voor een full-house moet je twee rijen rode gems en drie rijen gele gems wegspelen. Voor een flush dus vijf dezelfde kleuren op rij. Zo heb je ook nog three of a kind, pair en ga zo maar door.

Butterflies: In de deze mode moet je vlinders 'vangen' die bij elke beurt omhoog gaan, waar een spin staat te wachten om ze op te eten als je niet snel genoeg bent. Je kan de vlinders vangen door de kleur van de vliegende rupsen te matchen aan de kleur van een gem.

Diamond Mine: Match de gems om te 'graven'. Je krijgt anderhalve minuut de tijd om zoveel mogelijk te graven om zo punten te scoren. Hier kun je ook extra tijd verdienen door zoveel mogelijk gems op een rij te krijgen.

Ice Storm: In de laatste mode komen onderaan in beeld ijsbergen omhoog. Als deze de bovenkant van het scherm bereiken ben je af. Waarschijnlijk kan je het al raden: door de gems horizontaal of verticaal op rij te krijgen vernietig je het ijs.

Het eindoordeel van Alex Zweers

Bejeweled 3 is best een vermakelijke puzzelgame. Al vind ik dat de verschillende gamemodes veel op elkaar lijken. Er zijn natuurlijk ook nog wat achievements en medals te unlocken voor de verzamelaar, maar dit kost je niet veel tijd en moeite. Voor 1200 Microsoft-punten is de game nogal duur geprijsd, terwijl de game via internet gratis en voor je mobiel voor een enkele euro te spelen is. Al bij al zullen de puzzelliefhebbers onder ons zich er prima mee vermaken.

    Voldoende
  • Ontspannen puzzelen
  • Leuke mini-games
  • Sommige modes lijken veel op elkaar
  • Game kost (te) veel Microsoft-punten
Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Bejeweled 3

Series

-

Uitgever

Klei Entertainment

Reviewscore

Platforms

Xbox 360

Releasedatum

19 oktober 2011

Ontwikkelaar

N-Fusion

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord