Review: Dakar Desert Rally - Hoge duinen, diepe ravijnen PlayStation 5

Geplaatst:

De Dakar-rally, het meest prestigieuze en bekende rally evenement in de motorsport, ziet niet vaak een verschijning in videogamevorm. Met goede reden, want de Dakar-rally beperkt zich niet tot slechts één voertuig, speelt zich af over duizenden kilometers grondgebied en kent vele soorten terreinen. Ontwikkelaars die zich hieraan wagen, stellen zich dus bloot aan een bijzonder ambitieus project. Na een bijzonder teleurstellend Dakar 18 durfde Saber Interactive het toch aan om wederom het project met beide handen aan te pakken. Moedig, maar of dat verstandig is geweest, is nog maar de vraag. Klaar om het zand uit je matje te kloppen? Lees dan nu de Dakar Desert Rally review!

Dakar Desert Rally Review

Duin surfen in Dakar Desert Rally

De Dakar-rally is ruig, intens, behoorlijk eenzaam en bijzonder gevarieerd. Niet makkelijk om over te brengen in een videogame waarin je simpelweg een voertuig bestuurd. Voor wie er nog niet bekend is met de Dakar-rally, dit is een motorsport evenement waarin diverse voertuigen van punt A naar punt B rijden over bijzonder ruig terrein. Alhoewel de rally zijn oorsprong kent als Parijs-Dakar, waarin deelnemers van Parijs naar het Senegalese Dakar reden, is dat al jaren niet de route die wordt afgelegd. Sterker nog, de finish bevindt zich al jaren niet meer in Dakar. Vanaf 2020 is het strijdtoneel Saoedi-Arabië, een land dat zich uitstekend leent voor het originele concept. Hoge zandduinen, diepe ravijnen en extreme weersomstandigheden spelen een prominente rol in deze rally en dat weet de game uitstekend vast te leggen.

Dakar Desert Rally focust zich voornamelijk op de singleplayer ervaring. Bij aanvang dien je een rijervaring te kiezen. Sport Mode is hierbij de meest toegankelijke, waarbij je start tussen allerlei andere coureurs en grote waypoints op het scherm te zien krijgt. Professional biedt echter een meer realistische ervaring, waarbij de waypoints verdwijnen en de tegenstanders niet gelijktijdig van start gaan. Simulation mode is het meest realistische van allemaal en weet een echte Dakar-ervaring te bieden. Deze modus is echter pas beschikbaar nadat je je bewezen hebt in de andere modi en level 25 gepasseerd bent. Een opmerkelijke keuze, want je dient dus eerst allerhande rally evenementen te rijden alvorens je kunt meedoen aan de Dakar. Afijn, in de carrière modus kunnen we vijf type voertuigen besturen, bestaande uit: auto’s, motoren, vrachtwagens, quads en SxS (oftewel Side by Side). Leuk, die verschillende voertuigen, maar lang niet allemaal zijn een even groot succes.

Dakar Desert Rally Review1

Dakar Desert Rally, de leuke en minder leuke dingen

Zelfs tijdens het schrijven van deze review, zit ik nog een beetje in dubio. Bepaalde aspecten van deze game zijn namelijk erg goed uitgevoerd. Zo is de vrijheid in deze rallygame erg fijn. De locaties zijn groots van opzet en je voelt je altijd mierklein wanneer je over het ruige terrein scheurt. De verstikkende rotswanden en eindeloze zandduinen zijn imposant en zorgen ervoor dat je altijd op je hoede bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maak je een ongeluk, dan zie je het behoorlijk goede schademodel zijn werk doen. Voertuigen kan je namelijk helemaal aan gort rijden. Is een crash fataal, dan kan je on-the-fly reparaties uitvoeren in ruil voor een tijdsstraf. Ook de weereffecten zijn bijzonder lekker tijdens de soms behoorlijk lange races. Een hevige storm zie je bijvoorbeeld langzaam zijn intrede maken en voor je het weet schieten de bliksemschichten je om de oren. Dit draagt zonder twijfel bij aan de algehele ervaring en intensiteit die deze game te bieden heeft.

Dakar Desert Rally heeft echter meer dan genoeg negatieve punten om te benoemen. Zo is het rijden op de quad en motor verschrikkelijk. De voertuigen zijn bijzonder gevoelig en het enige wat mij tot op heden is gelukt, is het zandhappen wanneer ik er weer eens vanaf donder. Ook de auto’s voelen op momenten matig aan. Alhoewel deze voertuigen veel beter zijn dan de twee die ik eerder noemde, zijn deze ook veel te gevoelig. Wanneer je ook maar een beetje de controle verliest en in een drift begint te raken, ben je er 100 procent zeker van dat je gaat spinnen. Tegensturen heeft geen zin en veel invloed heb je er dan ook niet op. Het zijn vooral de vrachtwagens die leuk zijn om te besturen. Deze logge bakbeesten bieden volledige controle en kunnen wel een stootje hebben. Overigens draagt de A.I. niet bij aan de ervaring, deze is namelijk (motor)oliedom en bijzonder agressief. Maak je een spin midden op de route (en geloof mij, die ga je maken), dan rijden ze rustig met volle vaart op je in. Geen ontwijkende manoeuvre en al helemaal geen rem, de tegenstander kent geen genade, zelfs niet wanneer ze je een kilometer lang op de motorkap meeslepen.

Dakar Desert Rally Review2

Geen woestijn is compleet zonder insecten

En dan hebben we nog wat bugs om over te praten. Want ja, een woestijn is niet compleet zonder de nodige beestjes. Dakar Desert Rally kent een paar grote, en ook een paar kleine bugs die de ervaring niet bepaald leuker maken. Zo is het bij mij meermaals voorgekomen dat progressie verdwenen is nadat ik de game af heb gesloten. Opvallend, want om de kilometer zie ik wel een autosave-icoontje oppoppen. Ook ben ik regelmatig gelanceerd van een duin en schoot ik meters de lucht in, waar ik in werkelijkheid slechts een metertje air had moeten pakken. Daarnaast zijn er meer dan genoeg kleinere bugs te bekennen die afbreuk doen aan de ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een rommelig startproces waarbij je schippert tussen remmen en oprijden om vervolgens stil te staan in een rij of een te lage boog waarin vrachtwagens vast komen te zitten. Deze kleinere bugs zijn af en toe grappig, maar natuurlijk lang niet altijd lachen. Overigens wil ik ook nog even benoemen dat de game nog niet volledig is. Er komen namelijk nog meerdere gratis updates aan die de game moeten uitbreiden met een free-roam-ervaring en die de multiplayer meer diepgang moeten geven. Dit is geen early access game en hoewel ik het mooi vind dat dit er nog allemaal aan toegevoegd wordt, moeten we ons wel afvragen of dit er niet gewoon bij launch in had moeten zitten.

Deze realistische game moet het hebben van het navigeren en op momenten kan dat zeker erg leuk zijn. Je dient namelijk te vertrouwen op je kennis van het parcours en de instructies van de NPC die naast je in het voertuig zit. De bijrijder is echter regelmatig laat met zijn instructies. Daarnaast zijn ze ook nog eens behoorlijk vaag. Wat moet ik me voorstellen bij keep right? De meeste rallygames voegen hier een cijfer aan toe om te benadrukken hoe scherp de daadwerkelijke bocht is. Dat is Dakar Desert Rally nergens te bekennen. Ook kloppen de benoemde afstanden naar mijn gevoel vaak niet. Vier kilometer rechtdoor klinkt mij als even karren, maar veelal betekent dat slechts een paar seconden eer je weer de bocht door moet. En dan hebben we nog de keuze tussen Resolution- en Performance mode. Performance mode is meestal de modus om te kiezen, maar bij deze krijg je het advies om het toch lekker op Resolutie te zetten. Hierdoor ziet namelijk niet alleen de omgeving er beter uit, ook ligt de framerate op een stabiele 30 fps. Ja, 60 fps is haalbaar in Performance modus, maar stabiel is deze absoluut niet.

Dakar Desert Rally Review3

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Zoals ik al zei in de intro, een game maken rondom de Dakar Rally is een ambitieus project. Alhoewel Saber Porto overduidelijk flink zijn best heeft gedaan, is de game vooralsnog niet af. Er zitten simpelweg te veel irritante bugs in en de diverse voertuigen zijn lang niet allemaal even leuk om mee te rijden. Daarnaast doet de performance modus zijn werk niet en is de copiloot volledig ongeschikt voor zijn werk. Jammer, want de potentie is er zeker. De omgevingen zijn prachtig, het gevaar dat op de loer ligt is intens en de weerseffecten geven extra dreiging aan een al gevaarlijke situatie. Alhoewel er niet veel games zijn rondom de Dakar-rally, zijn er wel leukere (en vooral betere) rallygames op de markt. Toegegeven, er gaan nog dingen toegevoegd worden, maar die zitten er helaas nog altijd niet in. Een echte Dakar-liefhebber haalt nog wel plezier uit Dakar Desert Rally, het is immers geen slechte game. Dakar Desert Rally is zonder twijfel beter dan diens voorganger, maar wil je echter gewoon eens een rallygame spelen, dan kan je op dit moment beter je heil elders zoeken.

    Aardig
  • Super sfeervol
  • Op momenten zeer intens
  • Vrijheid - blijheid
  • Buggy (niet het soort dat vroem doet)
  • Quads en motoren
  • Navigator moet ontslagen worden
  • Performance mode levert weinig performance.
Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Dakar Desert Rally

Series

-

Uitgever

Saber Interactive

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

4 oktober 2022

Ontwikkelaar

Saber Interactive

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord