Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Football Manager 2023

 • Ontwikkelaar Sports Interactive
 • Eerste releasedatum 8 november 2022
 • Platformen Pc , Xbox One , Mobile , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Simulatie , Sport
 • Gameliner score

Review: Football Manager 2023 - Voetbal tot in de kleinste details - Pc

Het najaar is aangebroken en dat kan maar één ding betekenen: Football Manager 2023 is uit. Sports Interactive brengt jaarlijks een nieuwe Football Manager-game uit. Dat is ook niet zo vreemd als je je bedenkt dat de franchise kan rekenen op een behoorlijke schare fans. Want wees nu eerlijk, we weten het nu eenmaal allemaal beter dan een Ruud van Nistelrooy, Erik ten Hag, Arne Slot of Alfred Schreuder. Als ajacied weet ik het sowieso beter dan die laatst genoemde, maar dat even ter zijde. In Football Manager worden de stuurlui die aan wal staan aan het roer gezet van een club uit het betaalde voetbal. Dus ik zette de kapiteinspet op mijn knar en begon weer als vanouds te varen over de wilde zee die voetbal heet.

Minimale vernieuwing

Goed, als je alleen maar gewend bent om FIFA te spelen en de Football Manager-reeks altijd aan je voorbij is gegaan, dan moet je er rekening mee houden dat dit echt een compleet andere game is. Het woord manager in Football Manager wordt echt letterlijk genomen. Football Manager 2023 biedt je de mogelijkheid om een club naar keuze helemaal naar wens te managen. Wat zeg ik, te micromanagen zelfs. Ook dit jaar kun je weer dusdanig diep in de game duiken dat het lijkt op een soort bodemloze put. Ieder jaar worden er wel weer kleine dingen toegevoegd die de ervaring moeten verbeteren en dat is in Football Manager 2023 zeker niet anders. Verwacht ook dit jaar geen grote veranderingen op het gebied van opties, want dan kom je van een koude kermis thuis.

Zo is er voor deze nieuwe versie bijvoorbeeld gekozen om een Squad Planner toe te voegen aan de game. Dit is echt een uitstekende toevoeging om het overzicht over je team te bewaren. Je kunt hierin namelijk niet alleen het team van nu per positie goed in kaart brengen, maar je kunt hiermee ook al goed vooruit blikken naar het aankomende seizoen of zelfs het seizoen daarna. Sommige spelers stoppen misschien wel na dit seizoen omdat ze te oud worden of gewoonweg omdat ze hun contract niet willen verlengen. Dan is het toch goed om dat in te zien en al eens na te gaan denken hoe je die positie voor de toekomst op denkt te gaan vullen. Koop je alvast een nieuwe speler? Of investeer je juist in je jeugd? Jouw keuzes zijn dit jaar nog belangrijker, want de emotioneel betrokken supporters hebben nu nog meer invloed binnen de club. Je mediaoptredens, transfers en andere gebeurtenissen zijn dus belangrijk, want hiermee zorg je voor een goede band met je fans. Of juist niet.

Meer licenties

Eén van mijn klachten tijdens mijn review van Football Manager 2022 waren de licenties. In deze nieuwste telg zijn die problemen echt bij lange na nog niet verholpen. Er zijn nog steeds tal van clubs in de game waarbij je niet het originele logo of de originele naam ziet en dan hebben we het niet over clubs als VV Balophetdak 3, maar clubs als Real Madrid, Barcelona en Manchester United. Van deze drie clubs zijn bijvoorbeeld de logo's niet beschikbaar in de game. Natuurlijk kun je dan binnen no-time een soort modpack vinden waarmee je het alsnog zelf toevoegt, maar wat mij betreft mag dat er toch wel gewoon standaard in zitten. Als Nederlander vind ik het dan wel weer leuk dat de Keuken Kampioen Divisie er sinds jaar en dag in zit. Persoonlijk hou ik er met dit soort games altijd van om een laag geklasseerde club op te bouwen.

Dat Sports Interactive bezig is met de licenties blijkt wel uit het feit dat er dit jaar op dat gebied zeker nieuwe licenties te bespeuren zijn. De ontwikkelaar heeft namelijk licenties gekocht van UEFA, waardoor het de grootste Europese toernooien heeft kunnen toevoegen aan Football Manager 2023. Je kunt nu dus eindelijk spelen in de Conference League, UEFA League of - als je echt een goede trainer blijkt te zijn - de felbegeerde Champions League. Het voegt toch heel wat toe aan de ervaring en beleving van de game als je de echte toernooien kunt spelen en niet de Ali Express-varianten van de bekende competities doorspeelt. Je wil natuurlijk wel gewoon het echte werk zien. Met het licenseren van deze UEFA-toernooien zet Sports Interactive dus zeker wel een stap in de goede richting.

Het oor wil ook wat

Als je kijkt naar het grafische gedeelte van Football Manager 2023 dan kun je eigenlijk niet anders dan concluderen dat er dit jaar bar weinig verbeterd is. De user interface van de game is praktisch gelijk gebleven en het grootste probleem daarmee is dat je een soort vloedgolf aan informatie over je heen gestort krijgt. Hierdoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het zou Sports Interactive sieren als ze een manier vinden om het allemaal iets minder in je face te presenteren en iets geleidelijker voorbij laten komen. Een kleine verbetering is te bespeuren tijdens Match Day. De animaties zien er iets gelikter uit en ook grafisch gezien lijkt het allemaal aan een kleine update te zijn blootgesteld. Maak je geen illusie, want op dit vlak is er nog steeds genoeg verbetering mogelijk, maar het is een begin.

Waar andere voetbalgames juist bekend staan om de audio is dat bij Football Manager 2023 zo'n beetje niet aanwezig. Heel af en toe hoor je geluiden, maar dat is echt sporadisch. Zo sporadisch zelfs dat ze die kleine beetjes audio er ook net zo goed uit hadden kunnen laten. Nu weet ik wel dat menig spelers tevreden is en naast hun Football Manager 2023 sessie gewoon Spotify hebben draaien, maar een game zonder geluid is gewoon niet oké. Ik wil iets horen als ik ergens op klik of als ik een mega transfer voor elkaar heb gekregen. Sterker nog, ik wil gewoon lekker kunnen genieten van niet zelf gekozen achtergrond muziek terwijl ik uren achtereen door menu's, tabellen, statistieken en nog meer menu's aan het scrollen ben. Het grootste gedeelte van je tijd spendeer je buiten Match Day en dan is er gewoon geen audio. Niks, nakkes nada. Enkel een leegte die je zelf maar moet zien op te vullen.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Hoewel Football Manager 2023 best een paar kleine veranderingen met zich meebrengt, kun je er toch ook niet onderuit dat Sports Interactive moeite heeft om jaarlijks een nieuw deel in de Football Manager-reeks te kunnen verantwoorden. De vernieuwingen zijn dusdanig minimaal dat opnieuw zestig euro neertellen voor praktisch dezelfde game eigenlijk niet uit te leggen is. Dat neem niet weg dat Football Manager 2023 echt een fantastische game is. Je kunt er zo honderden uren in vertoeven zonder dat het snel verveelt, vooral als je van echte managementgames houdt. In dat geval moet je gewoon aan de slag met Foobtall Manager 2023.

 • Pluspunten
 • Licenties UEFA competities
 • Squad Planner
 • Heeft veel diepgang
 • Uren speelplezier
 • Zeer gedetailleerd
 • Supporters hebben meer invloed
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing
 • Nog steeds geen audio
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?