Review: LittleBigPlanet PlayStation Vita

Geplaatst: 18 oktober 2012 13:00
Aangepast: 27 mei 2018 21:11
-

Alle kleine jongens worden groot. Zo ook Sackboy, een van de helden van Sony. Hij maakte zijn debuut op de PlayStation 3 en is nu klaar om te verhuizen naar het kleine broertje, de Vita. LittleBigPlanet en het stoffen poppetje zijn een groot succes geworden door de vele mogelijkheden in de game. Je kon niet alleen de levels van de ontwikkelaar spelen, maar ook levels zelf maken en deze delen met de wereld. Zo onstond er een virtuele 'markt' in een game waar je gratis aan levels kon komen van andere mensen. Bij studio's Tarsier en Double Eleven ging het succes niet onopgemerkt voorbij en zij kwamen met LittleBigPlanet Vita.

De poppenspeler van Carnivalia

Sackboy komt terecht op Carnivalia. Een wereld vol vrolijke plaatsen, kermisattracties en knuffelbeesten. Ook is er een poppenspeler aanwezig die vroeger het publiek amuseerde totdat het publiek zich enorm begon te vervelen en ze de poppenspeler afschreven. De poppenspeler besloot wraak te nemen en maakte Hollows, witte knuffels met een zwarte streep op hun hoofd die de bad guys in het verhaal voor moeten stellen. Ze jatten alles van de inwoners van Carnivalia, zitten enorm te zieken en verwoesten heel Carnivalia als ze niet gestopt worden. Gelukkig heb jij net op tijd de game gekocht en opgestart om zo met Sackboy de inwoners van het vredige wereldje te redden. Dit kun je ook samen met je vrienden doen door ze online te vergezellen.

De extra mogelijkheden op de PlayStation Vita

De gameplay voelt hetzelfde aan als die op de PlayStation, erg lekker dus. Natuurlijk worden de mogelijkheden van de Vita goed benut, heel erg goed zelfs. In verschillende levels zul je de de Vita moet kantelen om attributen te laten bewegen of rollen. Ook het touchscreen en de achterkant van het apparaat worden op een leuke manieren gebruikt zodat de gameplay genoeg afwisselt. In sommige levels moet je ook gebruik gaan maken van verschillende power-ups. Bijvoorbeeld een haak die je af kunt schieten op plafonds en andere dingen met een gele kleur om je zo op te trekken of eraan te slingeren om zo dat platform te bereiken wat zonder de haak niet lukt. Ook maken sommige power-ups weer gebruiken van het touchscreen, zoals een raket die je bestuurt door je vingers over het scherm te slepen.

Net als in zijn grote broer zijn de minigames weer terug in LittleBigPlanet Vita. Deze kun je vergelijken met games voor je smartphone of tablet. Simpel maar toch leuk en soms verslavend. In veel gevallen moet je je Vita een kwartslag draaien en gebruik maken van je touchscreen. Het geeft je een totaal andere gameplay-ervaring die je niet terug zult zien komen in andere Vita-games. In de Vita-versie van LBP zijn er ook arcade-games toegevoegd. Dit zijn minigames met een puzzel-twist die bestaan uit meerdere levels.

Mijn levels en de community

Ook in de Vita-versie kun je je eigen levels creëren. Deze levels kun je beheren en toevoegen op je persoonlijke maan die je helemaal naar eigen wens kunt versieren.Je hebt toegang tot de gehele toolset uit LittleBigPlanet 2 om je level naar wens te maken. Wil je de level-editor beheersen, dan moet je eerst wel alle tutorials bekijken, want anders snap je er geen snars van. Sommige mensen zullen daardoor afhaken, maar degene die het eenmaal door heeft kan zijn creativiteit uiten in geinige zelfgemaakte levels. Andere gamers kunnen dan jouw levels spelen in het community-gedeelte. Hier kan iedereen zich wel mee zoet houden nadat ze het verhaal uit hebben gespeeld.

Een groot gemis vind ik dat de levels die in LittleBigPlanet 2 op de PlayStation 3 gemaakt zijn, niet te spelen zijn op de Vita. Zo moeilijk is het niet voor de ontwikkelaars om ons deze mogelijkheid te geven lijkt me. Het zou het plaatje compleet maken wat nu nog niet het geval is. Vergelijk het met een heerlijke taart of pizza waarvan het laatste stukje mist.

Het eindoordeel van Koen van den Akker

Wanneer je een PlayStation Vita in je bezit hebt die in de kast stof ligt te happen? Dan maak hem maar schoon om LBP op te spelen want dit is een must-have. De game maakt gebruik van alle mogelijkheden die de Vita te bieden heeft en ziet er grafisch fantastisch uit. Ook wanneer je het verhaal uitgespeeld hebt, die niet al te lang duurt, kun je nog die vele levels spelen van de community.

    Goed
  • Grafisch dik in orde
  • Geinig verhaal
  • Zeer uitgebreide level-editor
  • Maakt gebruik van de Vita-mogelijkheden
  • Geen LBP 2-levels op de Vita
  • Kort verhaal
  • Nog een aantal glitches en bugs

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot LittleBigPlanet

Ontwikkelaar:

Media Molecule

Uitgever:

Sony Interactive Entertainment

Release:

5 november 2008

PlayStation Portable, PlayStation 3, PlayStation Vita

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord