Paleo Pines

 • Ontwikkelaar Italic Pig
 • Eerste releasedatum 26 september 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre RPG , Simulatie , Indie
 • Gameliner score

Review: Paleo Pines - Schattig en wholesome - Pc

Als kind vond ik dinosaurussen ontzettend gaaf en nog steeds vind ik het stiekem jammer dat ze al duizenden jaren zijn uitgestorven. Als de Jurassic Park films ons iets hebben geleerd, dan is het wel om niet te knoeien met het DNA van deze prachtige beesten, want dat heeft drastische gevolgen. In Paleo Pines hoef je daar niet bang voor te zijn. Op het eiland leven verschillende dinosaurussen en zij wandelen rustig rond de menselijke bewoners. Ze kunnen zelfs vrienden met elkaar worden. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je meerdere dinosaurussen op je boerderij kunt hebben en wie wil dat nu niet? Als je dat wel ziet zitten dan verwelkom ik je op het eiland bij deze review van de wholesome Paleo Pines.

Paleo Pines review3

Welkom in Paleo Pines

Dinosaurussen zijn geen vreemde voor je personage in Paleo Pines. Nadat je haar of hem hebt gecreëerd in de compacte character creation kom je samen met Lucky terecht op het rustgevende eiland. Lucky is een Parasaurolophus en is al jaren je trouwste vriend. Het lijkt er echter op dat Lucky de enige van zijn soort is, want zijn soortgenoten zijn verdwenen. De bewoners van het eiland Paleo Pines zijn dan ook verrast om Lucky te zien en al gauw krijg je de verhalen van het eiland te horen. Mysterieuze klei-fragmenten en beelden zijn namelijk te vinden in de verschillende gebieden. En misschien helpen deze je wel om de verdwenen Parasaurolophus te vinden. Voordat je zo ver bent, wachten er echter andere taken op je. De boerderij waar je op terechtkomt, is namelijk nogal vervallen. Overal liggen stenen en takken, terwijl blokken hout, grote keien en struiken je de weg versperren. Op dit grote stuk land moet uiteindelijk een boerderij ontstaan waar je gewassen verzorgt en dinosaurussen onderhoudt, maar dat wordt een flink karwei.

Je bent namelijk alleen met Lucky naar het eiland gekomen en daardoor heb je geen Shells, het betalingsmiddel, zaden of andere bruikbare middelen op zak. Door de persoonlijke missies van de bewoners te voltooien en ze dagelijks te helpen met taken verdien je Shells, gereedschappen en zaden. Door vervolgens zelf gewassen te kweken en je boerderij op te ruimen met Lucky krijg je groentes en grondstoffen die je kunt verkopen. Het blijkt al gauw dat niet alleen je boerderij een ramp is. De vallei van Paleo Pines is afgesloten van de andere gebieden, waardoor een aantal bewoners vastzitten op de markt midden in het dorp en niet meer terug naar huis kunnen. Het helpen van je buren is dan ook een verplichting, want anders kun je je eigen missie wel vergeten. Daarnaast biedt het eiland nogal wat dinosaurussen die je niet alleen kunt noteren in je notitieboek, maar waarmee je ook vrienden kunt worden.

Paleo Pines review1

De dinosaurussen hebben de hoofdrol

Alles draait dus om de dinosaurussen, want je eigen personage hoeft weinig werk te verrichten. Aan de afbeeldingen van deze review zul je zien dat de wereld van Paleo Pines kleurrijk is en een beetje weg heeft van de chibi-stijl. Dit betekent dat alle dinosaurussen ontzettend schattig zijn en verschillende kleuren hebben. Daar hoor je mij dus niet over klagen, maar in het begin moest ik wel wennen aan mijn eigen personage. Ze lijkt namelijk niet ouder te zijn dan vier jaar, maar dat is natuurlijk niet het geval. Hoewel zij wel de grond kan spitten, gewassen kan zaden en de planten water kan geven, wordt het echte werk verricht door de dinosaurussen. Door op ze te rijden kun je alle zooi op je boerderij opruimen en kunnen ze ook helpen met het verzorgen van de gewassen. Belangrijker nog, door de dinosaurussen in te zetten speel je nieuwe gebieden vrij en kun je in de hoeken van het eiland Dreamstones vinden.

Je dacht toch zeker niet dat je een dinosaurus alleen maar lief hoefde aan te kijken. Nee, de dinosaurussen lopen niet direct mee naar je boerderij en het duurt even voordat ze helpers worden. Elke dino heeft namelijk zijn eigen roep. Met behulp van de fluit moet je dezelfde toon nadoen, zodat ze naar je toe lopen. De tonen zijn in de vorm van vier kleuren die ook nog eens drie verschillende groottes hebben. Weet je de roep een aantal keren correct na te doen dan krijg je de mogelijkheid om de dinosaurus te kalmeren, te voeden of te bevrienden. Er wordt netjes aangegeven dat je alleen vrienden kunt worden als de pijl in het groene gedeelte van de cirkel staat. Het zijn nogal kieskeurige beesten, dus ze vinden niet al het fruit of alle groentes lekker. Wanneer je hebt ondervonden wat ze lekker vinden geef je ze één van de speciale Poppins, zodat ze je vertrouwen. Om ervoor te zorgen dat je nieuwe maatjes ook daadwerkelijk op je boerderij blijven moet je ze verzorgen. Dit houdt in dat ze een slaapplek, genoeg te eten en een eigen verblijf hebben. Hoeveel dinosaurussen in een verblijf kunnen wonen ligt aan hun voorkeur. Je zult hun poep moeten opruimen en ze regelmatig moeten aaien, want anders verlaten ze de boerderij. Na een aantal dagen is de vriendschap tussen jullie zodanig opgebloeid dat je ze kunt berijden en ze aan het werk kunt zetten. Net zoals Stardew Valley hebben je personage en de dino's te maken met een energiebalk. Voor jezelf betekent dat rennen en alle activiteiten rondom de gewassen energie kost. Bij de dinosaurussen geldt dat voor het rennen en het gebruiken van hun vaardigheiden. De Styracosauru kan bijvoorbeeld de grond omploegen en stenen kapot stoten. Terwijl de Gallimimus dan weer kan helpen met het water geven van de gewassen. Wanneer je vaak op een dino rijdt en werk met ze verricht, worden ze een level hoger. Op deze manier krijgen ze steeds meer energie, waardoor je veel meer kunt doen op een dag.

Ze hebben alle tijd

In totaal kun je achtendertig verschillende dinosaurussen vinden en omdat ze ook nog eens in verschillende kleuren komen, had ik al gauw last van het Gotta Catch 'Em All  effect. Ik vertelde al dat ik dinosaurussen gaaf vind, maar het zijn vooral de herbivoren en omnivoren. Dit beslaat het grootste gedeelte van de dino’s in de game en ik kon mijn geluk dan ook niet op. Een vlaag van kinderlijk enthousiasme had me al gauw in de greep toen ik een oranje Ankylosaurus vond, want dat is mijn favoriet. Paleo Pines is een ontzettende wholesome game, maar valt daardoor ook in een valkuil. De game komt namelijk traag op gang, omdat je moet wachten tot je een dino in bezit hebt die de grote stenen kan weghalen. Het duurde voor mijn gevoel eeuwen voordat de wat grotere beesten eindelijk een helper werden. Op zichzelf staand is dit nog geen probleem, maar als we verder kijken naar de gameplay dan valt de belangrijke gameplayloop al snel in herhaling. In het begin kun je nog weinig gewassen planten, want je personage heeft maar vijftig energie. Vooral in het begin ben je dus afhankelijk van de dagelijkse taken die je kunt ophalen bij het Quest Board in het dorp. Een leuke manier om aan de slag te zijn, zij het niet dat deze taken elke dag hetzelfde zijn. Ik weet niet hoeveel notitieboekjes de bewoners volschrijven, maar ik moest elke dag wel weer een notitieboekje van Persoon A naar Persoon B brengen. Voor de rest willen ze vooral steen, vezel en hout. De beloningen zijn handig, waardoor ik besloot om in de eerste uren gewoon heen en weer te racen op Lucky om vervolgens weer te gaan slapen.

Dat is zonde, want er valt genoeg te verkennen en te ontdekken. Naast het noteren van de dinosaurussen en ze te bevrienden moet je ook de verschillende planten, mineralen, klei-fragmenten en de vele Dreamstones vinden. Zonder deze Dreamstones kun je namelijk geen slaapplek voor je maatjes maken. De wilde planten en fruitsoorten zijn dan weer afhankelijk van de locatie en het seizoen. Paleo Pines kent namelijk drie seizoenen, waarin de bewoners hun Buddy Day hebben en er een festival plaatsvindt. Door op Buddy Day een cadeautje mee te brengen of ze een fijne dag te wensen verbetert de relatie met die bewoner. Dit kan ervoor zorgen dat je in hun winkel korting krijgt. Op het moment dat je toegang krijgt tot het bos Dapplewood en al meerdere dinosaurussen op je boerderij hebt, komt de game pas echt op gang. Nu sluit ik niet uit dat ik het begin haastig heb afgewerkt, omdat ik de game moest reviewen. Tegelijkertijd wordt het gevoel van herhaling een stuk minder als je verder bent in Paleo Pines en je de focus legt op de dinosaurussen. Dan biedt de game echt een rustgevende ervaring en kun je langzaamaan aan de slag met het voltooien van alle collecties en het decoreren van je eigen boerderij. Je zult flink wat Shells moeten verzamelen om de decoraties te kunnen betalen, want de decoraties zijn nogal prijzig. In het begin van de game kun je hier dus amper mee aan de slag. Uiteindelijk krijg je ook toegang tot nieuwe gewassen en geeft oma Agami je kookles. Paleo Pines is dus een prima game om mee te ontspannen en door de gameplay-systemen is de game ook geschikt voor de jongere gamers. Je moet er dan wel rekening mee houden dat Paleo Pines compleet in het Engels, Duits of Frans is. Doordat de personages niet zijn ingesproken moet je de dialogen zelf lezen. Door de eenvoudige interface en de vele icoontjes zul je dan vooral bezig zijn met het uitleggen van de hoofdmissies en eventuele dagelijkse taken.

Paleo Pines review4

Het eindoordeel van Anita van Beugen

Door het rustgevende tempo en de chibi-stijl kun je Paleo Pines in het rijtje met wholesome games plaatsen. Dat je samen met dinosaurussen op een eiland leeft en vrienden met ze kunt worden, is toch een uniek idee. Het mooiste is nog wel dat ze op de boerderij komen wonen en je ze nodig hebt om die te onderhouden en om nieuwe gebieden vrij te spelen. Ondanks dat er genoeg te ontdekken, vinden en verzamelen valt, zorgt het rustige tempo ook voor een valkuil. De game komt namelijk traag op gang, doordat de dagelijkse taken herhalend zijn en de dino's pas na enkele dagen je helper worden. Wanneer je meer hebt vrijgespeeld, wordt dit probleem opgelost en dan staan de dinosaurussen pas echt centraal op de boerderij. Doordat je veel ruimte hebt op je landgoed, kun je met alle dinosaurussen vrienden worden. Door de stijl en gameplay van Paleo Pines is de game ook geschikt voor de jongere gamers.

 • Pluspunten
 • Lekker wholesome
 • Kleurrijke gebieden
 • Schattige dinosaurussen
 • Systemen rondom de dino's..
 • Alles op je eigen tempo
 • Leuk voor kinderen
 • Genoeg te verzamelen
 • Veel ruimte op je landgoed
 • Minpunten
 • Dagelijkse taken te herhalend
 • Veel dezelfde dialogen
 • Komt traag op gang
 • ..Vriendschap opbouwen kost veel tijd
 • Kleding en decoraties erg duur
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?