Review: Pro Evolution Soccer 2015 PlayStation 4

Geplaatst:

Het uitlichten van puntjes die op het gebied van gameplay in een voetbalgame niet goed werken, is vrij gemakkelijk. De laatste jaren liet PES namelijk altijd wel ergens een steek vallen, waardoor het vuur door liefhebbers van de concurrent daar geheid op geopend kon worden. Dit jaar is dat echter lastiger dan ooit, want Pro Evolution Soccer 2015 serveert de voetballiefhebber gameplay voor die gemakkelijk aan het niveau van de concurrent kan tippen. Daardoor is het extra jammer dat er nog altijd vlakken zijn waarop de serie de minste van de twee blijft.

Sublieme balcontrole

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Pro Evolution Soccer 2015 (PES 2015) speelt heerlijk, perfect, subliem. Heerlijke loopacties, ongekend veel mogelijkheden en met het juiste inzicht steekballen waar je nog dagen van zult dromen. De serie had de voorgaande jaren nog vaak last van bepaalde mindere elementen, die op den duur zorgden voor intense irritatie. PES 2015 heeft dat gevoel, na tientallen uren spelen, nog altijd niet naar boven gebracht, waarvoor de game een groot compliment verdient. Het gevoel van controle en het belang van het bewaren van enig overzicht, voeren dit jaar de boventoon. PES 2015 dwingt spelers om na te denken voordat ze een aanval opzetten, waarbij iedere aanval weer compleet anders is. Inspelen op de gebreken van de vijandelijke defensieve linie is belangrijker dan ooit, waardoor de steekbal op cruciale momenten een wedstrijd kan kantelen. Bovendien heb je dit jaar volledige controle over de bal, waarbij je zowel voor een ongecontroleerde spurt als een soepele voetbeweging kunt kiezen om je tegenstander voorbij te komen. Aan mogelijkheden dus geen gebrek.

Waar de vorige editie in de reeks nog een groot aantal uren vergde om volledig in te komen, voelt PES 2015 als een warm bad. Dat betekent niet dat men als een kip zonder kop de aanval kan zoeken, want PES 2015 vraagt nog altijd om een oplettende en hier en daar afwachtende speelstijl. Zo laten verdedigers de bal rollen, tenzij jij ze beveelt een actie te ondernemen. Bij de concurrent is dat anders. Daar stappen verdedigers vaak vanzelf in als de bal binnen hun bereik komt. Voor dat laatste valt wat te zeggen, maar PES 2015 legt de verantwoordelijkheid duidelijk bij de speler en dus bij niemand anders. Gaat er iets fout, dan is dat jouw fout, en daardoor valt de game praktisch nooit meer iets te verwijten. Verder klopt qua gameplay alles in PES 2015: keepers doen zelden rare dingen, medespelers gaan meestal op het juiste moment de diepte in en grote spelers worden gekenmerkt door hun karakteristieke maniertjes.

Gekke toernooitjes

Licenties zijn zoals ieder jaar weer een groot probleem in PES 2015. Manchester United mag zich het enige officiële team uit Engeland noemen, terwijl Bayern München zelfs onder de categorie 'Other European Teams' valt. Dat blijft vervelend, maar daar staat tegenover dat de grote spelers wel weer aardig lijken. Aardig zeg ik, want het varieert hier en daar van 'sprekend' tot 'amper herkenbaar'. Andere licenties, die van de belangrijkste jaarlijkse toernooien, vormen wel weer een belangrijk onderdeel van deze Pro Evolution Soccer-game. De Champions League, Europa League en diens Zuid-Amerikaanse en Aziatische soortgenoten zijn weer volledig speelbaar, met alles wat daarbij komt kijken. Als een liefhebber van zulke toernooien, vind ik het heerlijk om deze zelf te kunnen doorlopen, vooral door de herkenbaarheid van de menu's, scoreborden en openingsfilmpjes.

Naast de bekende toernooitjes, is het meest geroemde element uit de serie natuurlijk ook weer aanwezig: de Master League. Eerlijk is eerlijk, deze modus wordt jaarlijks minder interessant doordat er geen enkele vorm van ontwikkeling zichtbaar is, maar toch blijf ik de modus ieder jaar weer spelen. Dit jaar ziet het er allemaal weer iets anders uit, maar lijken de menu's nog altijd afkomstig uit de begindagen van het internet, wat overigens geldt voor driekwart van de menu's in de game (laten we niet ingaan op het hoofdmenu dat een kopie lijkt van dat van de concurrent). Een andere toevoeging, myClub, is tevens geen bron van originaliteit. Het betreft een variant op Ultimate Team, die ogenschijnlijk simpeler is, maar daardoor wel iets gemakkelijker op te pakken is voor onwetenden. Zelf ben ik geen fan van Ultimate Team, maar zit ik momenteel toch dag in dag uit te sleutelen aan mijn spelersselectie in myClub. Ondanks het gebrek aan originaliteit in mijn ogen toch een welkome toevoeging.

Onevenwichtig

Eerder durfde ik te beweren dat het niveau van de gameplay van PES 2015 de regelrechte strijd aan kan gaan met, en wellicht zelfs kan winnen, de concurrent. Dat de game op verschillende punten minder gepolijst aanvoelt, is voor een voetballiefhebber, zoals ondergetekende, daardoor extra pijnlijk. Zo zijn er slechts 12 stadions in de game aanwezig en is het commentaar nog altijd van een erbarmelijk niveau. Ook de muziek, die je in de vele menu's moet aanhoren, doet door een ongekend gebrek aan variëteit een goede poging om je trommelvliezen aan flarden te scheuren. Misschien nog wel storender, is het feit dat de game de snelheid van sommige aanvallen niet helemaal bij lijkt te kunnen houden, wat resulteert in iets wat ik instinctief een framerateprobleem noemde. Schokkerige spelhervattingen zijn hiervan een vervelend vervolg. Dat is jammer, want de game zelf oogt zeker niet onaardig. Tenminste, wanneer de camera boven het veld hangt. Schakelt de camera naar het publiek, dan blijkt nog maar eens dat sfeer duidelijk niet bovenaan de eisenlijst stond bij Konami.

Laten we hopen dat dit soort slordigheden snel wordt gepatcht, zodat we lekker kunnen blijven genieten van het voetbalspektakel dat PES 2015 daadwerkelijk is. Bovendien is er ook online genoeg te doen. Natuurlijk is de myClub-modus ook online te spelen, maar geeft de game spelers ook de mogelijkheid om gewoonweg wat potjes te spelen, waarbij het niet uitmaakt of je nou wint of verliest. Ben je echter wel van de statistieken, dan kun je via verschillende divisies weer in de hoogste regionen proberen te komen. Met PES 2015 hoeft je dus zeker niet stil te zitten. Bovendien zijn er wat handige tutorials aanwezig, die gamers die onbekend zijn met de serie of de sport, leren hoe alles nou precies in elkaar steekt. Handig!

Het eindoordeel van Ruud Oomens

Pro Evolution Soccer 2015 is een sterrenteam in spe. Qua gameplay voelt de game perfect aan, waardoor ieder doelpunt als een overwinning op zich voelt. De vele bekende toernooien, de niet al te originele, maar welkome myClub-modus, de afzwakkende, maar nog altijd verslavende Master League en de vele online opties, zorgen ervoor dat je je met PES 2015 geen moment hoeft te vervelen. Het terugkerende gebrek aan licenties, het bedroevende commentaar en nog een hoop andere vervelende factoren, zorgen ervoor dat Pro Evolution Soccer 2015 nog niet aan de haal gaat met de beker met de grote oren, al lijkt de game er dichterbij te zijn dan ooit.

    Goed
  • Speelt subliem
  • Champions League e.a.
  • myClub
  • Nog steeds weinig licenties
  • Erbarmelijk commentaar
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Pro Evolution Soccer 2015

Uitgever

Konami

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

13 november 2014

Ontwikkelaar

Konami

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord