River City Girls 2

 • Ontwikkelaar Way Forward Technologies
 • Eerste releasedatum 15 december 2022
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Fighting
 • Gameliner score

Review: River City Girls 2 - Deelt rake klappen uit - PlayStation 5

River City Girls, blijkbaar is het best wel een ding, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik nooit echt in aanraking ben gekomen met de franchise. Of nouja, was moet ik dan zeggen. Afgelopen week heb ik mij namelijk bezig mogen houden met River City Girls 2. Een klassieke beat-‘em-up die met flink wat mechanics naar het jaar 2022 is getrokken. Met het opleving binnen het genre en het groeiende aantal beat-‘em-ups is de competitie aanzienlijk. Eerder dit jaar verscheen bijvoorbeeld nog het fantastische Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge. Weet de game de girlpower te omarmen? Je leest het in de River City Girls 2 review!

River City Girls 2 Review

Kleine meisjes, rake klappen

Kunio-Kun, zoals de River City-franchise in Japan ook wel bekend staat, draait een flinke tijd mee. De serie kent zijn oorsprong in de arcadehallen van 1984, waar River City voor het eerst het levenslicht zag. Inmiddels zijn we bijna veertig jaar verder en zijn er talloze arcadehallen gesneuveld. Jammer, maar gelukkig zitten we in een tijdperk waarin games beter dan ooit zijn en waarin we gewoon thuis op de bank verder kunnen. River City Girls 2 is een waar vervolg waarin we controle nemen over één van de zes protagonisten die om de een of andere reden mot met iedereen op straat hebben. Vier van deze personages konden we al besturen in deeltje 1, bestaande uit: Misako, Kyoko, Kunio en Riki. Deze cast is aangevuld met de meer dan welkome nieuwkomers Provie en Marian. Iedere scholier heeft een eigen vechtstijl die daadwerkelijk van elkaar van verschilt. Zo grappelt Marian wat af, terwijl Provie het juist moet hebben van de dansmoves. Dat gezegd hebbende, het gaat in dit verhaal overduidelijk over de twee schoolmeisjes Misako en Kyoko.

Als we River City Girls 2 enkel zouden bestempelen als een side scrolling beat-‘em-up, zouden we de game eigenlijk tekortdoen. RCG 2 is namelijk veel meer dan dat. Ten eerste is het een non-lineair avontuur. Je bent dus niet gebonden aan een 2.5D-omgeving waarin je in essentie enkel van links naar rechts kunt bewegen. River City Girls 2 bevat namelijk een semi open wereld waarin je je vrij kunt bewegen. Zo kan je geheime plekjes, wapens en personages tegenkomen. Daarnaast is er een vrij uitgebreid RPG-systeem beschikbaar. Tijdens het knokken verdien je namelijk experience waardoor de personages krachtiger en sneller worden. Daarnaast leer je een shitload aan moves waarmee je andere scholieren en maffiosi terug de kluisjes in kunt duwen. Het is een sterk punt van de beat-‘em-up, aangezien hierdoor net dat beetje variatie ontstaat wat er juist ontbreekt in andere games binnen het genre.

River City Girls 2 Review1

Een schoolvoorbeeld

Wanneer het aankomt op het levelen van personages, kan ik het alleen maar toejuichen dat je vanaf nul dient te starten. De scholieren worden direct na het slotstuk van het eerste deel van school gekickt en zitten maandenlang hersenloos op de bank te gamen. Hierdoor raken ze de opgedane skills weer kwijt en dienen ze in vorm te komen. Een beetje gedwongen, aangezien ze de straat op moeten om de nieuwe game "Vampire Puncher 2" in huis te halen. Het is een absurd doch vermakelijk verhaal dat zich spelenderwijs uit de doeken doet. Toch vind ik het jammer dat de manier van storytelling een beetje matig is. Er zullen vast voorstanders van zijn, maar ik vind cutscenes waarin de gameplay onderbroken wordt voor statische tekeningen/ character portraits nooit bijster interessant. Alhoewel de dialogen, muziek van Megan McDuffy en whatnot allemaal van hoog niveau zijn, had ik het toch fijner gevonden als het ingame was gebleven. De sprite art is namelijk fantastisch en het had wat mij betreft dan ook meer dan prima geleken als er enkel een voice over had geklonken. Ook is het jammer dat er toch best wat zwarte laadschermen te zien zijn ondanks de krachtige hardware van de PlayStation 5. Alhoewel het een korte onderbreking is, is het een onderbreking desalniettemin.

Een beat-‘em-up/ brawler is natuurlijk niet compleet zonder co-op-elementen. Gelukkig ontbreekt dat niet in River City Girls 2. Alhoewel het verhaal zich focust op Misako en Kyoko, kunnen er drie vrienden op de bank joinen als een van de andere protagonisten. Dit gaat vlekkeloos met de drop in-drop out functie. Online is er ook ruimte voor wat rake klappen. Je kunt namelijk ook een online lobby creëren. Dit werkt allemaal prima en er is dan ook verder weinig op het tien uur durende avontuur aan te merken. Verwacht overigens niet dat dit een simpele game is. Op de normale setting ben ik namelijk menigmaal tegen de vlakte gegaan. Investeer dus die gewonnen centjes in health items, je gaat ze nodig hebben. Kies ook je rekruten goed uit. Ja, wat eens een vijand was, kan het volgende moment zomaar een vriend zijn. Verdoofde vijanden zijn namelijk te rekruteren als hulpje die je met een simpele druk op de bumper te hulp komen schieten. In totaal kan je er twee rekruteren en de juiste companion kan zomaar het verschil tussen leven en dood betekenen.

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

River City Girls 2 is een vermakelijke beat-‘em-up die meer van het eerste deel weet te geven. In dit deel kunnen we van start met twee nieuwe speelbare personages, wat extra moves en de optie om vijanden te rekruteren. De sprite art en muziek zijn van hoog niveau en zorgen grotendeels voor de enorme charme die de game zich eigen maakt. Dat gezegd hebbende, qua presentatie had ik liever gezien dat de character portraits geheel weg waren gelaten. Ook is het jammer dat je continu een laadscherm krijgt wanneer je van de ene naar de andere area loopt. Het is een onnodige onderbreking wanneer je over de krachtige hardware van de PlayStation 5 beschikt. Ben jij echter toe aan wat co-op fun, dan heb je aan River City Girls 2 absoluut een topper in handen!

 • Pluspunten
 • Fantastische sprite art
 • Lekkere muziek
 • Absurd en vermakelijk verhaal
 • Minpunten
 • Laadschermpjes
 • Character portraits
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?