Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

StarCraft II: Heart of the Swarm

 • Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
 • Eerste releasedatum 12 maart 2013
 • Platformen Pc
 • Genre Strategie
 • Gameliner score

Review: StarCraft II: Heart of the Swarm - Pc

De Zerg kruipen door het struikgewas, gestuurd door een sterke, onzichtbare macht. Hun gele doordringende blik is doordrenkt met bloedlust terwijl ze hun vijand tracken. Na een korte geruisloze pauze duiken de gevleugelde Zerglings, ook wel bekend als Raptors, op hun prooi. De nietsvermoedende Protoss Zealot ligt binnen een mum van tijd aan stukken. De Raptors springen snel weer weg op een klif, op zoek naar een nieuwe prooi. Alsmaar gedreven door die niet te stoppen, onzichtbare macht die alle Zerg stuurt. Maar is het Kerrigan of de Queen of Blades?

StarCraft II: Heart of the Swarm

De titel doet het al vermoeden, maar als je niet onder een steen leeft dan wist je al dat deze eerste uitbreiding voor StarCraft II: Wings of Liberty de Zerg als hoofdfactie heeft. Deze uitbreiding heeft weer een hoop nieuwe eenheden en verhaal voor je in petto en verbetert de online battle-ervaring, die StarCraft II is, aanzienlijk. Nieuwe eenheden, maps en tactieken bieden zich in zowel singleplayer als multiplayer met goede hoeveelheden aan. Onder de motorkap is er niet veel veranderd, maar dat maakt voor de game niet echt uit. StarCraft speel je immers niet voor oogverblindende NASA-pc waardige graphics, maar voor de eenvoud waarmee deze game al jaren weet te boeien. Je kunt ook lekker offline in de trein tegen AI spelen. Je moet wel als je de game installeert een internetverbinding hebben.

Waar waren we gebleven"

De ontwikkelingen in het verhaal uit Wings of Liberty vinden hun voortgang in de persoon van Sarah Kerrigan, voorheen de Queen of Blades en gewezen leidster van de Zerg swarm. De exacte ontwikkelingen in dit nieuwe deel van deze trilogie ga ik niet spoilen, daar het beleven van het verhaal een integraal deel is van deze game. Wel zul je bekende elementen tegenkomen, zoals keuzes maken met welke eenheidsversies je de game doorspeelt, het upgraden van eenheden en het beleven van de vette missies. In maar liefst 27 extra missies ontknoopt er zich al snel een Blizzard waardig scenario, waarin de ontknopingen niet altijd even goed te verwachten zijn en het verhaal constant evolueert. Wel is 'n ding duidelijk: Kerrigan is geen dame om boos te maken!

Zerg-rush! Of lekker Marines in bunkers duwen?

In de multiplayerslagvelden van het Battle.net is StarCraft II door Heart of the Swarm uitgebreid met zeven nieuwe eenheden en natuurlijk nieuwe maps. De Terrans hebben er de Hellbat bijgekregen, welke met de vlammenwerper snel vuurtjes stookt onder de voeten van de tegenstander. Als je deze unit upgradet kan deze veranderen in de Hellion, een voertuig dat snel deze vlammenwerper naar het slagveld kan vervoeren. Daarnaast krijgen de Terrans de Widow Mine, een mijn die raketten afschiet op je vijanden. Deze vuurt langzaam, maar kan veel schade aanrichten.

De Zerg krijgen de Swarm Host, een eenheid die gratis kleine melee-eenheden kan spuwen, en de Viper, een vliegende ondersteuningseenheid die onder andere verlammend gas kan uitstrooien over de eenheden van je tegenstander.

De Protoss zijn rijkelijk bedeeld: zij krijgen drie vliegende eenheden. Dit betreft de Mothership Core, een vliegende supporteenheid die kan worden omgebouwd naar een Protoss Mothership, de Oracle, wederom een support-eenheid, en ten slotte de Tempest, een artillerie-vliegtuig.
Al met al weer genoeg reden om je Battle.net account af te stoffen en te hopen dat je niet tegen te sterke tegenstanders kunt proberen wat deze eenheden kunnen.

Het eindoordeel van Joost van Dyck

StarCraft II: Heart of the Swarm is een vette uitbreiding voor een vette game. Een ontzettend vet verhaal met, mede dankzij de keuzes die je kunt maken, een redelijke replaywaarde. Nieuwe eenheden voor zowel single- als multiplayer zorgen voor een fris gevoel in deze game. Op je laptop is de game goed speelbaar dankzij de zachte systeemeisen. Een potje offline in de trein tegen AI is dus een lekker tijdverdrijf als je wat tijd in een blauw-gele veewagen door moet brengen. Denk wel aan oordopjes, anders kijken mensen je vervelend aan met al het geweld dat uit je laptop komt! En voor de prijs hoef je de game niet te laten liggen, de game kost wat je mag verwachten van een uitbreiding. Je moet wel de originele game hebben, maar, zeg nou zelf, elke zichzelf respecterende pc-gamer heeft deze titel toch al lang in huis?

 • Pluspunten
 • Vet verhaal
 • Degelijke gameplay
 • Uitgebreide multiplayer
 • Nieuwe eenheden
 • Minpunten
 • Grafische stilstand
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?