Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Super Mega Baseball 4

 • Ontwikkelaar Metalhead Software
 • Eerste releasedatum 2 juni 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Simulatie , Sport
 • Gameliner score

Review: Super Mega Baseball 4 - Is zeker wel een bal aan - PlayStation 5

Als het aankomt op honkbalgames dan is 2023 nu al een geslaagd jaar. Waar we eerder dit jaar een nieuwe MLB The Show game hebben gezien - waar ik in mijn review van MLB The Show 23 overigens zeer positief over was - is het nu de beurt aan een nieuw deel in de Super Mega Baseball franchise. Waar MLB The Show vooral het realisme opzoekt, slaat Metalhead Software met Super Mega Baseball 4 een totaal andere weg in. Maar laat je niet van de wijs brengen door de ietwat kinderlijke cartooneske stijl, want dit is gewoon een volwassen game. En om het balletje vast aan het rollen te brengen kan ik je ook direct verklappen dat het een goede game is.

Plezierig voor je oogbal

In tegenstelling tot veel andere sportgames is Super Mega Baseball niet een game die jaarlijks verschijnt. Sterker nog, het vorige deel verscheen een jaartje of drie geleden. Metalhead Studios heeft tot op heden alleen nog maar de focus gelegd op deze franchise. Dit heeft er uiteindelijk zelfs toe geleid dat Electronic Arts de studio heeft gekocht. Best knap. Super Mega Baseball 4 is de eerste game die wordt uitgebracht sinds de overname. Het derde deel werd overigens destijds ontzettend goed ontvangen, dus Super Mega Baseball 4 heeft grote honkbalschoenen te vullen. Gelukkig is het ontwikkelaar Metalhead Studios opnieuw weer gelukt om een uitstekende honkbalgame aan de dag te leggen. In grote lijnen zijn ze trouw gebleven aan de eerdere games, maar waar nodig zijn er hier en daar wat vernieuwingen te bespeuren.

Natuurlijk zit één van die vernieuwingen hem in het grafische aspect van de game. Hoewel Super Mega Baseball 4 ook voor de PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar zijn, is er een redelijke upgrade te zien als het aankomt op de grafische pracht. De menu's zijn behoorlijk simplistisch, maar zien er strak uit. Dat simplisme is overigens helemaal niet erg. Hierdoor heb je direct door waar je moet zijn als je iets wil doen en blijft het geheel overzichtelijk. In sommige games word je tegenwoorden bedolven onder een gigantische hoeveelheid menu's en opties. Dat is met Super Mega Baseball 4 niet het geval. Daarnaast oogt het tijdens de honkbalwedstrijden ook allemaal lekker. Er zitten duidelijke verschillen in de stadions waar je je honkbalkunsten mag vertonen en de beelden zijn scherp. Alleen de spelers zelf voelen soms wat generiek aan in hun presentatie. Binnen een team lijken sommige spelers dusdanig op elkaar dat je ze snel voor een ander aanziet.

Zo moeilijk als je het zelf wil hebben

Metalhead Studios slaat zeker zijn slag als het aankomt op de gameplay van Super Mega Baseball 4. Een belangrijk element is Ego. Hiermee bepaal je eigenlijk de moeilijkheidsgraad van de game. Zet je hem hoog, dan is het een stuk lastiger. Dit maakt dat je je eigen instapdrempel kunt instellen. Of je nu staat te pitchen of de slagman bestuurt, de controls zijn logisch ingedeeld. Op een bepaalde manier misschien zelfs simplistisch en toch zit er best wat diepgang in voor wie dat wil. Het is minder uitgebreid dan bijvoorbeeld een MLB The Show, maar dat past ook bij een game als dit. Bij het pitchen heb je eigenlijk twee knoppen die je kunt gebruiken waarmee je de bal met een bepaalde snelheid kunt gooien. Met de joystick kun je vooraf kiezen of je en bepaalde curve aan de bal wil geven. Ook kun je de positie bepalen waar je de bal ongeveer wil hebben. Door hierin af te wisselen maak je het je tegenstander zo lastig mogelijk.

Als slagman kun je ook aardig uit de voeten. Ook hier heb je twee knoppen tot je beschikking. Met een simpele knop op het kruisje kun je een bal eenvoudig wegslaan. Wil je toch wat precies en krachtiger slaan, dan heb je het vierkantje nodig. Hier moet je echter goed timen. Je moet hem namelijk vooraf indrukken en loslaten op het moment dat je de bal wil slaan. Laat je te vroeg of te laat los dan sla je mis. Begin je te vroeg met het indrukken dan wordt het ook niks. Timing is dus enorm belangrijk, maar als je dit goed onder de knie krijgt dan vergroot je de kans op een homerun. Je jaagt hem dan namelijk een stuk makkelijker het speelveld uit en dat geeft een heerlijk gevoel. Hoewel de besturing in grote lijnen erg goed is, is het veldspel waar de plank nog enigszins misgeslagen wordt. Vooral als het aankomt op het duiken naar een bal. Dit voelt namelijk vaak niet goed aan. Hierdoor is het lastig om een bal op die manier te vangen, terwijl dat nou juist het mooie van de sport is.

Honkballen in Super Mega Baseball 4 beperkt zich niet tot slechts wat oefenwedstrijdjes afwerken. De game zit namelijk tjokvol gamemodi om je urenlang zoet te houden. Je kunt je gang gaan met een seizoen of toernooi en je hebt daarnaast nog een aantal varianten. Ook kun je het natuurlijk online op gaan nemen tegen andere speler van over de hele wereld om je honkbalskills te meten met anderen. Persoonlijk kan ik mij altijd helemaal verliezen in de seizoensmodi als Season of Franchise. Hierin moet je je team managen en kampioen zien te maken. Voordeel is dat de muziek en audio in Super Mega Baseball 4 van een prima niveau zijn. Dit maakt het vertoeven in de menu's om je team aan te passen, spelers te ruilen of statistieken van je seizoen te bekijken extra vermakelijk.

Super Mega Baseball 4 is de eerste game na de overname van Metalhead Studio door Electronic Arts. De prangende vraag is natuurlijk wat zo'n enorme uitgever kan toevoegen aan de ontwikkeling van een game als dit. De studio is natuurlijk gemaakt door vrijwel dezelfde mensen als de vorige game, maar er is wel degelijk verschil te zien. Voor het eerst in het bestaan van de franchise zitten er namelijk niet alleen fantasiespelers, maar ook echte honkballegendes in de game. Hoewel er geen licentie is voor de huidige MLB spelers, is dit toch een toffe toevoeging die ik alleen maar kan toejuichen. Mocht je spelers missen, dan kun je overigens zelf spelers en teams helemaal naar wens customizen. Dit is ontzettend uitgebreid en je kunt het dus zo gek maken als je zelf wil. Denk hierbij aan het aanpassen van de eigenschappen, animaties, outfit en look van je honkbalspeler. Als je het helemaal eigen wil maken dan kun je ook het outfit van het volledig team veranderen en ook het logo.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Super Mega Baseball 4 is een enorm goede game en biedt uitstekend vermaak voor de honkballiefhebber, maar ook voor de sportliefhebber in het algemeen. De besturing is eenvoudig te leren en er zit voldoende content in de game om je urenlang zoet mee te houden. Laat je niet misleiden door de cartooneske personages en stijl, want Super Mega Baseball 4 is in veel opzichten een volwassen honkbalgame. Er zijn wat kleine puntjes op de game aan te merken, maar niet voldoende om deze game niet in huis te halen.

 • Pluspunten
 • Goede honkbalervaring
 • Uren speelplezier
 • Veel gamemodi
 • Legends
 • Customization
 • Audio klinkt goed
 • Minpunten
 • Weinig instellingsopties
 • Duiken werkt voor geen meter
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?