WipEout 2048

 • Ontwikkelaar Sony Computer Entertainment Studios Liverpool
 • Eerste releasedatum 22 februari 2012
 • Platformen PlayStation Vita
 • Gameliner score

Review: WipEout 2048 - PlayStation Vita

*glip!* WatcHout! Bijna valt de Vita op de grond, maar dankzij het metroseksuele strapje om de linkerpols blijft de spiksplinternieuwe handheld van Sony veilig hangen. WipEoff! Even de bezwete handen afvegen aan de broek, zweetdruppel van het schermpje afvegen, een paar tellen bijkomen, en weer als een razende raket verder vliegen en knallen over het suïcidale halsbrekende parcours... WipEout! Damn straight, bitches.

Wijp-auwt? Is dat niet van tv?

We hebben het hier natuurlijk over de nieuwe WipEout-game. De mensen die denken dat ik het nu heb over een game van het buitengewoon lompe tv-programma moeten eerst, voordat ze verder lezen, even het volgende doen:

1. Uzelf diep schamen.
2. Beseffen dat u een oen bent (bijzonder weinig kennis heeft).
3. Als straf uzelf zo hard mogelijk ergens slaan (reden: zie hieronder).
4. Dit (nu pijnlijke) moment goed onthouden.

Even dan toch een korte uitleg: WipEout is een soort "what-if"-simulatieracegame waarbij je met hypersnelle zwevende vaartuigen over belachelijke parcoursen schiet. Dat schieten heeft dubbele betekenis, want je hebt ook de optie om wapens te gebruiken.

C:\WIPEOUT>wipeout.exe
WipEout 2048 is de naam van de nieuwste titel, maar deze game is de oudste qua tijd waarin het zich afspeelt. De eerste WipEout-game (die nog pronkte op de PlayStation 1 of je oude MS-DOS-pc'tje) speelt zich namelijk af in 2052, en alle andere delen volgden elkaar chronologisch op. Tevens is dit nu de negende WipEout-titel, wat eigenlijk nog best meevalt voor een serie die al zeventien jaar oud is. Is er dan nog wel iets aan? Nou, reken maar van dacht het wel!

WipEoutpourri

Vanaf WipEout Pulse (PSP) is men de vele gamemodi, die deze racegame in de loop van jaren kreeg, ons gaan voeren in hapklare brokken met roosters die je cel voor cel vrijspeelt. Dit systeem vind ik perfect. Zo krijg je races, time trial, zone, battle en duels mooi afwisselend aangereikt en omdat je constant vanalles vrijspeelt, wordt die verslavende verzamelwoede ook goed gevoed. Bij 2048 is dit weer hetzelfde in de singleplayer-campaign, maar speel je nu per rooster van 'n zogenaamd race-jaar. Dat is een leuke toevoeging die je een beetje het gevoel geeft dat het ook echt een soort toernooi is.

2048: een goed jaar?

De graphics zijn echt belachelijk mooi, en eigenlijk niet te onderscheiden van WipEout HD. Ook het geluid is super. Controls zijn zeer goed en in drie stijlen in te stellen. Perfecte game dus? Bijna. Enige kritiek die ik erop kan geven is dat de laadtijden aan de lange kant zijn, alsmede kleine veranderingen die ik niet helemaal begrijp. Zo heeft men na acht delen ineens besloten afstand te nemen van de bekende klasse-namen, en die te vervangen door een stom high-school grade system. Nu heb je dus niet de snelheidsklasses van Venom, Flash, Rapier en Phantom, maar heet dit nu C, B, A en A+. Ook heb ik het idee dat men bij dit deel bewust een hoop banen en voertuigen achterhoudt. Icaras zit er (wederom) niet bij nu, en je kunt de banen ook niet meer tegen de richting in spelen, terwijl je dit wel kon doen bij WipEout Pulse. Mooi bijlappen met DLC dus straks.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

WipEout 2048 is 'n van de beste games in zijn serie, en daarnaast ook nog 'n van de beste (en mooiste) racegames die ik ooit heb gespeeld. Je moet alleen wel van hoge snelheden en chaos houden. De kleine veranderingen in gamemodi, voertuigen en algehele manier van racen pakken zowel positief als negatief uit, maar je kunt goed merken dat de makers proberen de game nog steeds altijd beter te maken. Mijn vermoeden is dan ook dat we heel wat DLC kunnen verwachten. De game is echter nu op zichzelf zo ook al aardig groot, en zeker met de multiplayer en onlinemodi is de vliegpaniek tussen mijn klauwen voorlopig nog niet gesust. WipEout blijft de shit.

 • Pluspunten
 • Kaakdroppende graphics
 • Verslavend
 • Afwisselend
 • Bruut, snel, gelikt en hard
 • Minpunten
 • Klassetitels veranderd
 • Bewust voor DLC dingen eruit gehaald
 • Lange laadtijden
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?