WRC 9

 • Ontwikkelaar Kylotonn Games
 • Eerste releasedatum 3 september 2020
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Racing , Simulatie
 • Gameliner score

Review: WRC 9 - Je moet er even doorheen - PlayStation 4

Wat is de moeilijkste vorm van racen? Dat is een lastige vraag. En ook bijna niet te beantwoorden, aangezien de vormen niet echt met elkaar te vergelijken zijn in dat opzicht. Mocht je dan toch een schatting willen maken, dan is het World Rally Championship er zeker een voor de top drie. Het vindt overal ter wereld plaats en wordt gereden onder zelfs de meest extreme weercondities. En ze maken er jaarlijks een nieuwe game van, die elke keer weer even uitdagend is. WRC 8 deed het goed bij het publiek. Weet de game van 2020 dit te overtreffen?

onbekend

Praat normaal

In WRC 8 stoorde ik me het meest aan het feit dat er geen duidelijke tutorial was. Voor nieuwe spelers is dit nogal verwarrend, aangezien de game erg uitgebreid is. Gelukkig is het bij WRC 9 meteen duidelijk dat dit verbeterd is. De carrièremodus wordt begeleid door een duidelijke, gedetailleerde tutorial. Het enige nadeel daaraan is dat de stem die de tutorial uitspreekt, behoorlijk irritant is en bepaalde woorden raar uitspreekt. Maar waarschijnlijk ben ik de enige die zich daar aan stoort, aangezien ik een grammar nazi ben. Nu is het samenstellen van de crew dus wel een stuk beter uitgelegd, waardoor je ook meer afgewogen keuzes kunt maken. De tutorial is aan de lange kant, want je speelt een hele ‘week’ door de tutorial heen, waarin je alle events tegenkomt. Inclusief een rally.

Dat neemt echter niet weg dat de besturing van de auto’s enorm lastig is. Super realistisch, dat wel, maar voor een leek is het aan het begin echt een hel. Na een tijdje krijg je de smaak wel enigszins te pakken, maar ik rijd nog steeds geen race uit zonder een keer uit de bocht te vliegen. Nou zal dat vast en zeker per persoon verschillen. Vooral de mensen die de rallysport volgen, zullen wel iets meer inzicht hebben in de besturing van zo’n auto. Met name wanneer je door de modder rijdt, of door een stortbui waarin elke wat snellere beweging fataal kan worden. Je krijgt in ieder geval wel respect voor de coureurs die ook daadwerkelijk in de auto’s stappen, in plaats van het te bekijken van achter een scherm.

onbekend

Wat vind jij belangrijk?

De WRC-serie staat erom bekend dat de games de beste carrièremodi hebben van alle race games die er te krijgen zijn. Je begint de game in de Junior WRC of in de WRC 3 en probeert langzamerhand omhoog te kruipen naar de top, het World Rally Championship. De keuze voor een team doet veel voor de gameplay. Hoe sneller de auto’s, hoe minder betrouwbaar ze zijn. Het gaat er dus om wat je belangrijker vindt: snelheid of betrouwbaarheid? De carrièremodus van WRC 9 bestaat lang niet alleen maar uit racen. Je stelt jouw eigen team samen en beheert jouw budget. Ook doe je mee aan trainingen, die je niet alleen helpen om extra geld te verdienen, maar ook om jouw skills te verbeteren. Kortom: de carrièremodus biedt je meer diepte en inzicht in de wereld van de rally’s.

Grafisch gezien is de game prachtig. Zijn voorganger was dat ook al, maar dit wordt toch wel elk jaar beter. Dat durf ik wel te zeggen. Bij elke ronde die je op een circuit rijdt, zie je de grond onder je aftakelen door de druk van de banden. Of, wanneer je net zo slecht rijdt als ik aan het begin, zie je je raceauto steeds meer deuken en krassen krijgen. De details zijn in ieder geval allemaal aanwezig. Natuurlijk heb je ook races die je rijdt in dichte mist of stortbuien. Dan zie je eigenlijk maar weinig. Toch maakt het mooie grafische uiterlijk van de game ook die rondes extra spannend en indrukwekkend. Je zult echter naast je ogen ook jouw race-instinct moeten gebruiken, want anders kom je deze rondes niet zonder schade door. Ik zou het überhaupt knap vinden als iemand ze zonder schade door komt.

onbekend

Je weet meteen welke verschrikkingen je te wachten staan

Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad van de game weet Kylotonn hem toegankelijk te maken voor nieuwe spelers, voor zover dat mogelijk is. De tutorial sleept je meteen door alle mogelijke gevaren heen die je tegen gaat komen. Nachtritjes, stortbuien, hagel en vooral enorm veel grind. Oh ja, en ook nog met een zwaar beschadigde auto. Zie daar maar eens een normale bocht in te maken. Tja, op die manier weet je in ieder geval meteen wat je te wachten staat en of je er wel of niet mee door wilt gaan. Nee is ook een antwoord. Aan de andere kant kun je nu de moeilijkheidsgraad van de game aanpassen terwijl je bezig bent met een carrière. Dit was bij WRC 8 niet mogelijk en was dan ook een veelgenoemd minpunt van de game. Het kan echter nog steeds niet wanneer je bezig bent met een event. Tijdens een rally kun je de moeilijkheidsgraad dus niet wijzigen. Dit kan lastig zijn voor nieuwe spelers die nog uit moeten zoeken op welk niveau ze willen racen.

Het schakelen van de semi-automatische auto’s is ook verbeterd ten opzichte van de voorganger. Het is echter nog steeds niet mogelijk om een echte automaat te besturen. Dit kan voor gamers met weinig race-ervaring nog een lastige zijn. En voor mensen die niet zo goed weten hoe schakelen werkt, zoals ik. Maar ja, het is nooit te laat om te leren. Buiten de carrièremodus om kun je ook een hoop trainingen volgen en uitdagingen doen om jouw race-skills te verbeteren. Op die manier heb je nog niet de druk om het budget van jouw team hoog genoeg te houden. De druk die je wel hebt als je een carrière gaat starten. In de challenges, losse races en de multiplayermodus kun je uit een hoop verschillende auto’s kiezen. Auto’s van WRC, WRC 2, WRC 3 en Junior WRC. Daarnaast zijn er ook nog een aantal klassiekers beschikbaar.

Het eindoordeel van Eilish Janssen

WRC 9 is een pareltje voor de raceliefhebber. De besturing is zo enorm realistisch dat je bijna wel een liefhebber moet zijn om een beetje goed te zijn in de game, maar alles is natuurlijk te trainen. De game kan moeilijk zijn om in te komen, vooral voor nieuwe spelers met weinig race-ervaring. Maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je enorm veel plezier beleven met deze rallygame. Geen enkel circuit lijkt op een ander en de auto’s voelen, lijken en klinken zo echt als maar kan. De carrièremodus heeft veel diepgang en is nu een stuk toegankelijker voor nieuwe spelers dankzij een verbeterde tutorial. Je moet een hoop tegenslag kunnen hebben om deze game voor een lange tijd te blijven spelen, maar voor de mensen die dat aankunnen, is het zeker een aanrader.

 • Pluspunten
 • Grafisch gezien prachtig
 • Realistische besturing
 • Diepgaande carrièremodus
 • Veel keuze
 • Minpunten
 • Moeilijk in te komen
 • Niet voor iedereen toegankelijk
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Eilish Janssen

Eilish Janssen Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?