Drie van die: Dingen waarom Untitled Goose Game geen vreemde eend in de bijt is

Geplaatst: 27 oktober 2019 16:00

Honk Honk! Misschien wel de populairste gans naast Marten (je weet wel die van Nils Holgersson) heeft een game gekregen en jongens en meisjes, wat is dit een publiekslieveling van een game zeg. Social media als 9GAG staat er redelijk vol mee en verschillende memes zijn er al aan gewijd. Maar is de game dan zo vaag of gaat het nergens over? Integendeel. De game heeft mij ontzettend verrast. Het was laatst in de aanbieding in de Nintendo eShop en de trailer en wat gameplayvideo’s later, stond de game in mijn bibliotheek. Deze game doet meer goed dan je zou verwachten, dus daarom mijn drie van die dingen waarom Untitled Goose Game geen vreemde eend (eh, gans) in de bijt is.

onbekend

Stealth

Je zou het niet geloven, maar deze witgeveerde fois gras kandidaat is een Sam Fisher in spé. In de tijd dat jij in het kleine dorp waggelt, dien jij vaak uit het zicht te blijven van de inwonende. Zo kan je een boer laten schrikken en een hamer op zijn eigen duim laten slaan, ongemerkt de veters los krijgen van een irritant nerdje of de buurman waarvan je zijn pantoffels uit moet krijgen. Onder tafels door, door het hoge gras of simpelweg achter een muurtje; het kan allemaal. Afleidingsmanoeuvres tovert ie ook uit zijn dikke verenpak. Een sproeier of radio aanzetten of zelfs een walkie talkie; het doet Solid Snake zelfs blozen van jaloezie. En het leuke is nog wel dat het stealth-element in de game bovengemiddeld goed uitgewerkt is. Het is eigenlijk lang niet altijd nodig, maar het is gewoon grappig om de dikke neef van Gijs Gans rond te zien lopen, alsof ie ieder moment je nek om kan draaien. Gelukkig is het een vredelievend beestje dat liever gakt.

onbekend

Vrij inventieve puzzels

Je krijgt in ieder gedeelte van het dorpje een soort boodschappenlijst. Dit zijn jouw taken. Deze taken laten zich een beetje omschrijven als kattekwaad. Zo dien je een jongetje zijn eigen speelgoed terug te laten kopen bij een marktkraampje, de oude boer op zijn eigen duim slaan en ga zo maar door. Maar bovenal zitten er puzzels in, waar je echt de dagelijkse routine van de burgers door moet hebben. Wat zijn de gewoontes en stappen die zijn doen, om zo een val te creëren en jouw doel te behalen. Sommige omschrijvingen zijn duidelijk in wat de bedoeling is, je ziet de benodigde elementen ook in het level tenslotte. Nu is het aan jou de taak om al deze zaken bij elkaar te brengen. Soms in volgorde, soms kan je ook nog ergens anders een item vandaan halen. Grappig was wel dat ik de game een keer vast liet lopen. De eigenaar van de elektronicazaak kreeg ik samen met het bange jongetje in de telefooncel. Maar die kwam er ook niet meer uit. Gamebreaking gansje hoor.

onbekend

Ganzen zijn toch kleurenblind

De game heeft een eigen grafische stijl, die aandoenlijk en zacht te noemen is. De personages en omgevingen zijn simplistisch en toch uniek vormgegeven. Je ziet gewoon wat het is, zonder dat je al te veel details ziet. Want ja, ganzen zijn tenslotte toch kleurenblind, dus waarom zou je al te veel moeite hierin willen steken? Maar het effect van deze grafische keuze, is dat de game echt een eigen snavel, pardon smoel heeft. De Switch heeft tenslotte niet heel veel rekenkracht (zeg dat tegen de ontwikkelaars van The Witcher 3 op de Switch en ze lachen je uit), maar dat heeft deze game ook totaal niet nodig. Deze gans waggelt met een prima dertig frames per seconde op je scherm en laadt ook nog eens vrij vlot. Wie kraait (of honkt?) er nu verder naar 4K-textures? Voor twintig euro is deze gans van jou. Een beter digitaal huisdier heb je niet.

onbekend

Deze gans is de vriendelijke broer van Guus Geluk die dus wel met Donald op zou kunnen schieten. Zo leuk is deze game. Ik heb vaak gegrinnikt en soms toch ook hardop gelachen om de kleine details die ze in deze game hebben weten proppen. Misschien is het niet voor iedereen weggelegd, maar als je eens iets anders wilt dan is dit wel een unieke game.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Untitled Goose Game

Series

-

Uitgever

Panic

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Releasewindow

20 september 2019

Ontwikkelaar

House House

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord