ESO 10-Year Anniversary Event in Amsterdam

Geplaatst:
Aangepast: 23 april 2024 11:13

The Elder Scrolls Online bestaat tien jaar en daardoor pakte Bethesda en ZeniMax groots uit. Om het tienjarige bestaan te vieren werd er op 5 en 6 april het Elder Scrolls Online 10-Year Anniversary Event in Amsterdam gehouden. Wij mochten bij dit speciale event aanwezig zijn en hebben er erg van genoten. Om jullie mee te nemen naar de viering bespreken we in dit artikel niet alleen het event, maar ook de informatie die werd gedeeld over de aankomende Gold Road Chapter voor The Elder Scrolls Online.

ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam
Gameliner

Ontwikkelaars delen volop hun passie voor ESO

Ik ben nogal een nerd en vooral als het om dit soort evenementen gaat. Ik kan je dan ook vertellen dat ik ontzettend heb genoten van het ESO 10-Year Anniversary Event. Het event vond plaats in de SugarFactory en bij binnenkomst werden we direct getrakteerd op de artwork van alle uitbreidingen die The Elder Scrolls Online heeft ontvangen. Dit zijn prachtige platen die we nu in het groot mochten bewonderen en bestuderen. In het midden van de kamer stond nog een blikvanger, namelijk een miniatuur van de stad Skingrad met daaromheen de verschillende gebieden. Om het nog gedetailleerder te maken stonden er soldaten van verschillende groeperingen die met elkaar aan het vechten waren. Een betere binnenkomst kun je je zowat niet voorstellen als je fan bent van de art van The Elder Scrolls Online. De eerste dag was ontzettend druk als je, net zoals ik, alles wilde meemaken. Op vrijdag vonden namelijk alle grote panels plaats. De community Manager Gina Bruno stelde op het podium vragen aan de ontwikkelaars wat zorgde voor mooie inzichten in de ontwikkeling van de game. We kregen niet alleen meer informatie over het ontstaan van ESO, maar ook hoe een zone wordt ontwikkeld en wat hun favoriete onderdelen van de Gold Road Chapter zijn. Je kunt verder in het artikel meer lezen over de onthullingen rondom Gold Road. Ik zal even duidelijk maken welke ontwikkelaars er precies aanwezig waren bij de panels die ik heb gezien: CJ Grebb (Art Director), Ed Stark (Zone Lead), Mike Finnigan (Lead Encounter Designer), Kira Ross Schlitt (Project Lead) en Bill Slavicsek (Lead Writer). Zij vertelden vol passie en humor over hun bijdrages aan The Elder Scrolls Online. Het is duidelijk dat ze genieten van hun werk en dat ze het fantastisch vonden om hier in Amsterdam over hun passie te praten en de fans te ontmoeten. De aanwezigen waren daar net zo blij mee, want er werd flink geklapt en geschreeuwd wanneer ze het podium opkwamen en toffe informatie deelden.

Om het event op vrijdag goed af te sluiten was er een speciaal einde. Er waren namelijk drie stemacteuren overgekomen om te praten over hun werk in de Gold Road Chapter. Als eerste betrad Alex Wilton Ragan het podium. Zij is de stem van de Daedric Prince Ithelia, maar is onder andere bekend van haar rol als Aya in Assassin’s Creed Origins. Ze is een ontzettend goede stemacteur en ik kan je vertellen dat ze ook erg vriendelijk is. Naast haar zat Tommie Eel Jagon die terugkeert als Azander Al-Cybiades. Mocht je geen ESO spelen dan herken je hem voornamelijk van zijn rol in de serie Wednesday. Wes Johnson maakte het rijtje compleet en hij stal dan ook de show tijdens het panel. Hij praatte maar al te graag in de stem van Hermaeus Mora en de andere personages die hij heeft gedaan voor The Elder Scrolls franchise. Hij is een veelgevraagde acteur, want hij heeft ook werk geleverd voor de Fallout franchise en Cyberpunk 2077. Tijdens dit panel kregen we te horen hoe de stemacteuren zich inleven in hun rol en hoe ze in de industrie terecht zijn gekomen. Volgens hen worden stemacteuren nogal ondergewaardeerd en zijn ze eigenlijk gewoon acteurs. Als stemacteur moeten ze namelijk alles zelf inbeelden, omdat er geen set voor hen klaarstaat. Tegelijkertijd moeten ze wel alle emoties uitbeelden, want tegenwoordig wordt er veel gewerkt met motion capture. Ik heb dan ook de kans aangegrepen om in ieder geval Alex Wilton Ragan te vertellen hoe goed haar rol was in AC: Origins en dat stemacteuren een cruciaal onderdeel van een game zijn. Ja, het was mogelijk om even een praatje te maken met deze drie acteurs en om hun handtekening te vragen. Ik stond halverwege in de rij en moest al ruim een uur wachten, maar dat was het helemaal waard. Aan de rij te zien was het overduidelijk dat iedereen zijn kans greep en dat hadden de medewerkers van het event niet helemaal verwacht. Saai was het wachten niet, want fans begonnen praatjes te maken met de mensen voor of achter hen. De avond eindigde met een optreden van Matthew K. Heafy die bekend is van Trivium. De mensen die niet op de dansvloer stonden konden dan ook gewoon in de rij dansen, want de muziek was in een groot gedeelte van de ruimte te horen.

ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam  Panels 1ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam  Panels 1ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam  Panels 1

Gameliner

ESO 10-Year Anniversary onthullingen over de Gold Road Chapter

In onze preview van The Elder Scrolls Online: Gold Road Chapter heb je al kunnen lezen waar deze uitbreiding precies over gaat. Tijdens het evenement werd er uiteraard stilgestaan bij het aankomende hoofdstuk. Hierdoor ontvingen we niet alleen nieuwe informatie, maar ook een gameplaytrailer. De Gold Road uitbreiding gaat plaatsvinden in West Weald en het draait allemaal om de Daedric Prince Ithelia. Zij heeft geen herinneringen meer en reist doelloos door het gebied heen. Ondertussen zijn er meerdere groepen op zoek naar deze Daedric Prince en heeft Skingrad problemen met de Wood Elves. Doordat Dawnwood opeens is veranderd in een jungle zien de Wood Elves dit als een teken om daar heen te trekken. De lokale bevolking ziet dit echter als een invasie en dat zorgt voor spanning. Tijdens het verhaal keren er ook oude bekenden terug. Niet ver van Skingrad vandaan zitten de vampiers en daardoor mag jij weer een praatje gaan maken met Fennorian. Wat zijn rol in het verhaal gaat worden, zul je zelf moeten ondervinden.

Het is de eerste keer dat ze een nieuwe Daedric Prince toevoegen, waardoor ze haar verhaal vanaf het begin hebben moet uitwerken. Ze maakt tijdens het verhaal dan ook een ontwikkeling door en de stemacteur van Ithelia (Alex Wilton Ragan) benoemde stiekem hoe mooi ze die ontwikkeling vond. Ze spoilde al meer informatie, maar wat er is gezegd in Amsterdam blijft in Amsterdam. Wat opvalt aan Gold Road is de prachtige herfstkleuren en daar waren de ontwikkelaars ook over te spreken. Skingrad is dan weer een echte middeleeuwse stad met nauwe straatjes, waardoor je al slingerend door de stad beweegt. Tijdens één van de panels kregen we uitleg over hoe ze een uitbreiding vanaf het begin tot het einde uitwerken. Uiteraard diende Gold Road als voorbeeld. Ze hebben al veel thema’s gehad, maar de herfst kwam eigenlijk nog niet voor. Door het kristallen thema mochten de ontwikkelaars ook compleet nieuwe vijanden maken en dat zien we terug bij de Fractured Remnant en Shattered Shard.

De ontwikkelaars zijn nogal enthousiast over Gold Road en dat heeft te maken met verschillende redenen. Het thema rondom Ithelia is namelijk verweven in het gebied, de dungeons, objectives en de trials. De strijders van Ithelia komen via speciale portalen genaamd de Mirrormoor Fixtures naar Tamriel toe. Deze portalen zijn te herkennen aan de Mirrormoor Mosaic op de grond. Op deze manier worden spelers op natuurlijke wijze naar deze plekken gelokt en ontstaat er automatisch een groep om het World Event te voltooien. Als je fan bent van de trials moet je weten dat er compleet nieuwe mechanics te vinden zijn in de Citadel. Het is de bedoeling dat je een nieuwe powersource, de Arcane, terugbrengt naar de persoon die je de quest geeft. Die is echter alleen voor de hardcore spelers dus je kunt nog even trainen, voordat de uitbreiding verschijnt. Er werd ook nog meer informatie gegeven over Scribing. Dit is natuurlijk één van de hoogtepunten van de uitbreiding en is een toevoeging die voor veel creativiteit en vrijheid gaat zorgen. Wanneer Gold Road verschijnt kun je per direct beginnen aan een quest die als beloning een Grimoire biedt. Je krijgt toegang tot elf nieuwe abilities waarin je ook scripts kunt toevoegen. Er zijn ook signature scrips te verzamelen die Class Mastery Scripts verzorgen. Dit zijn passieve of active abilities van jouw eigen class. Zo is er een ability waarmee je vijanden naar je toe kunt trekken, kun je een schild gooien die vervolgens als een boemerang terugkeert en is er de Dragonknight. Als je deze hebt geactiveerd en er staan meerdere vijanden om je heen, dan zijn je eigen aanvallen sterker.

Een sfeervol event met een vriendelijke community

Hoewel de vrijdag bijna volledig in het teken stond van de vele panels was er nog veel meer te doen. Als outsider was het mooi om te zien hoe de ESO-spelers elkaar opzochten om een praatje met elkaar te maken. Er liepen ook leden van verschillende Guilds rond en zij mochten op zaterdag in de ESOFam Feud tegen elkaar strijden op het podium. De antwoorden die werden gegeven zorgden voor veel gelach. De gehele suikerfabriek in Amsterdam was omgetoverd tot een stukje van Tamriel door alle versieringen. Er waren bomen neergezet, karren met spullen en zelfs een stuk van een kasteel waar zwaardvechters elkaar bestormden. Hoewel er veel mensen rondliepen, zorgde dit voor een mooie sfeer en dat was te merken tijdens het gehele event. De cosplayers die rondliepen hebben zichzelf weer eens overtroffen en ze werden dan ook beloond met hun eigen cosplay competitie. Het is bizar om te horen hoeveel tijd er in een cosplay wordt gestoken, maar het eindresultaat is dan ook schitterend. Je kunt daar alleen maar respect voor hebben. Zij zorgen er natuurlijk ook voor dat je je eventjes in Tamriel waant en je kon ze gerust aanspreken voor een foto. Zelfs het eten was aangepast aan wat Tamriel te bieden heeft. De kraampjes waren zodanig opgemaakt dat ze uit de middeleeuwen leken te komen. Mijn favoriete kraam kwam uit High Isle. Bij deze locatie konden we smullen van sweet rolls en Honey lavender breads.

Naast passief informatie opnemen en praatjes maken met elkaar, mochten we ook lekker aan de slag met verschillende activiteiten. Door deze activiteiten te ondernemen kreeg je stempels, waarmee je naar de grijpmachine kon. Ik ging uiteindelijk naar huis met een ESO 10-year Anniversary spatiebalk en twee in-game codes voor een huisdier. Er waren mensen die meer geluk hadden, want op de laatste dag was het mogelijk om een Xbox-controller en een gaming chair te winnen. Ik stond in de rij toen die twee prijzen werden weggegeven en dat werd uitbundig gevierd door de event medewerkers. Ikzelf besloot op vrijdag om eerst twee foto’s te laten maken, want de gigantische vleugels van Ithelia stonden voor ons klaar met daarbij een professionele fotograaf. Daarna mocht ik op de foto met een gigantisch monster. De foto’s werden direct afgedrukt, wat een mooie herinnering aan het evenement is. Mijn hoogtepunt van zaterdag was de leerbewerking workshop, waar ik een eigen leren sleutelhanger mocht maken. Er werd stap voor stap uitgelegd hoe je dit precies moest doen en aan het einde mocht ik mijn naam erin drukken. Dat de activiteiten in trek waren was te merken, want ze zaten bijna direct vol. Dit is dan ook het enige kritiekpuntje van het gehele event, wat ik heb helaas niet kunnen schilderen of aan alchemie kunnen doen. Dat mag de pret echter niet drukken, want kalligrafie, bijlwerpen en dertig minuten Gold Road spelen stonden voor mij nog wel op de planning. Laten we eerlijk zijn, hoe vaak ga jij dat soort activiteiten ondernemen of schrijf jij je naam in het Daedric schrift? Ik kan dan ook niet anders dan zeggen dat de activiteiten een succes waren en perfect pasten bij het evenement. Naast een fantastische tijd en mooie herinneringen ging iedereen ook nog eens met een leuke goodiebag naar huis.

ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam1 1ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam1 1ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam1 1ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam1 1ESO 10Year Anniversary Event in Amsterdam1 1

Gameliner

Na twee volle, maar prachtige dagen moest ik toch even bijkomen van alle ervaringen die ik afgelopen weekend heb opgedaan. Het is lastig om alle indrukken en sfeervolle momenten op papier te zetten, maar als je ooit de kans hebt om naar dit soort evenementen te gaan dan moet je die kans grijpen. Omarm de nerd die je van binnen bent en geniet er lekker van. Hopelijk kunnen jullie nog nagenieten van alle informatie die ik heb gegeven over het ESO 10-Year Anniversary Event in Amsterdam. Bethesda en ZeniMax kunnen in ieder geval terugkijken op een zeer geslaagd event en krijgen bij dezen nogmaals een applaus.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot The Elder Scrolls Online

Uitgever

Bethesda Softworks

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

4 april 2014

Ontwikkelaar

ZeniMax Media

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord