Opinion: De Arcadekoning - de terugkeer van het Gulden Tijdperk

Het was in het jaar 1993, op een verzengende zomermiddag dat deze dertiger als verse tiener met een nieuw fenomeen werd geïntroduceerd, een ervaring die menig tiener van nu nooit heeft gekend. Het gevoel van de arcadestick in één hand, de andere hand nerveus rustend op de knoppen ernaast. Met de smaak van nikkel op de lippen na de ‘kiss for good luck’, voedde ik de machine voor mij de gulden die ik zojuist uit mijn klittenbandportemonneetje had gevist. Uiteraard duurde het avontuur weer veel te kort, maar het gaf me een gevoel dat ik tot voor kort heb moeten missen; de thrill van een arcadehal. Inderdaad, tot voor kort, want de klassieke arcadehal maakt zijn rentree. Praise the King of the Arcade!

onbekend

The King has returned

We schrijven exact een kwart eeuw later, in het Amsterdam waar ik normaliter als Brabander weinig mee heb, waar Chris mij en mijn collega Rudy voor het schamele bedrag van €12,50 de kop losliet in zijn collectie van arcadekasten. Chris heeft - net als ik - nooit echt dat gevoel van toen los kunnen laten. Maar in plaats van de mijmeraar uithangen, is Chris een doener en heeft hij - in tegenstelling tot mij - de arcade nooit verlaten. Laat me je zeggen dat ik daar best blij om ben, want zoals een fictieve John Hammond in 1993 een dinopark wist te creëren uit een in amber gegoten mug, extraheert Chris met behulp van Bas, Margot en ‘dat is toch die Gameking’ Steven een klassieke arcadehal uit het DNA van een in Hubba Bubba gefossiliseerde gulden.

Het resultaat daarvan is Blast Galaxy, een arcadehal waarvoor ik met liefde en plezier 150 kilometer A2 onder me door liet schieten. Gelegen in de NDSM werf te Amsterdam-Noord biedt dit etablissement een arcadehal zoals ik het van vroeger ken, met als enige verschil dat ik niet bij iedere kast een gulden per minuut in de gleuf hoef te gooien. Voor een vast bedrag van vijf knaken (€12,50 dus) kun je je vergenoegen aan circa honderd arcadekasten, waarvan het leeuwendeel op retro gericht is. Fighters, shooters, racing… you name it, they have it. Maar het zijn wellicht de wat meer absurde spellen die de jolijt naar een hoogtepunt brengen. Ik mag dan superkut zijn in iedere 1-versus-1 game en hopeloos verliezen van een Russisch manwijf tijdens het armpje drukken, geef mij een Table Flip Machine en ik ben zoet voor de rest van de dag.

Never gonna give you up...

Het was na ruim vier uur aan Point Blank, Double Dragon en OutRun DLX dat ik bijna medelijden kreeg met de late millennials, de Y2K-jeugd die hier niet mee opgegroeid is. Het gevoel van een arcadehal valt - wanneer je het mij vraagt - niet te overtreffen. Terwijl ik me te goed deed aan een old school glazen flesje cola een heerlijke portie dumplings - welke ik als een cultuurbarbaar met de vingers verorberde - voelde ik me dan ook gezegend dat ik een 80’s kid ben. Maar waar ik stiekem nog vrolijker van werd is het idee dat ook de huidige generatie kan kennismaken met het fenomeen arcadehal. De smerige nasmaak van nikkel op de lippen ontbreekt wellicht, maar een dagje Blast Galaxy is het leukste wat je als bezoeker in Amsterdam kan doen met je kleren aan.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?