Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Opinion: Hoe Blizzard met Diablo Immortal zijn 'onsterfelijkheid' verloor

Blizzard (znw.); de sneeuwstorm. De Amerikaanse uitgever, bekend van games als World of Warcraft, Overwatch en Diablo, kan sinds kort de naam beter veranderen naar het Engelse equivalent van shitstorm. Het grote Blizzard leek jarenlang onschendbaar, onsterfelijk. Alles wat het aanraakte, veranderde direct is goud. Het bedrijf had dan ook de fanbase aan de lippen tijdens het jaarlijks terugkerende Blizzcon, waar men voor het eerst in tijden geconfronteerd werd met diens sterfelijkheid. Met de aankondiging van - hoe ironisch de naam ook mag zijn - Diablo Immortal, leed de gigant gezichtsverlies waar men zelf niets van snapte.

onbekend

Want zo trots als men er bij Blizzard zelf op was, zo onbegripvol was het betalende publiek. Gehoon en boegeroep viel de Californische uitgever ten dele. Het lot van Diablo Immortal werd bezegeld met één simpele, doch legendarisch vraag; “Is dit een misplaatste 1 april-grap?”. Blizzard bleek met de mobiele variant van diens gevierde franchise Diablo een mortale fout te hebben begaan, namelijk veronderstellen dat Diablo-fans genoegen zouden nemen met een mobiele game. Een harde les werd geleerd tijdens Blizzards fan event. Een lovende fanbase verandert vlot in een des duivelse meute wanneer het niet krijgt wat het wil, hoe goed je reputatie ook is.

En laten we eerlijk zijn. De reactie van het publiek om Diablo Immortal was er niet een die je niet van mijlen ver kon zien aankomen. We hebben hier te maken met duizenden betalende pc gamers, stuk voor stuk smachtend naar Diablo 4 of in ieder geval iets wat er naar hint. Maar in plaats daarvan presenteert Blizzard een game voor je smart device, en daar zat letterlijk niemand op te wachten. Terwijl men on stage nog probeert de sfeer iets te redden door te vragen of ‘men geen smartphone heeft’, graaft het Diablo-team alleen maar een dieper gat. Blizzard, honey… niemand zit te wachten op een mobiele game en pc gamers al helemaal niet. Waar die mensen wel al jaren op zitten te wachten? Diablo 4.

onbekend

Voor Blizzard is deze snafu extra pijnlijk. Diablo Immortal blijkt namelijk niet de enige game te zijn die de uitgever naar de smartphones en tablets tracht te hevelen. Woord gaat dat er achter de schermen al hard aan andere mobiele games wordt gewerkt, maar het is overduidelijk dat men hiermee geen potten gaat breken bij de achterban. Blizzard voelt zich als een ooit populaire koning die zijn touch kwijt is en de onderdanen niet meer onder controle heeft. Men is radeloos en neemt irrationele beslissingen, zoals heruploaden van trailers om de dislikes te resetten. Ik heb het bijna met Blizzard te doen. Het lijkt me niet niks, zo hard van je voetstuk vallen.

Men zegt wel eens dat een goede reputatie kruipend komt en rennend gaat. Blizzard heeft op de harde manier geleerd dat deze uitspraak helaas op waarheid berust. Toch valt er nog aardig wat te redden, maar daarvoor dient de uitgever eens goed bij zichzelf ten rade te gaan. Wat wil onze achterban en kunnen wij daarin faciliteren? Het antwoord is zo klaar als een klontje. Geef ons brood en spelen, maar geen mobiele. Geef ons Diablo 4. Op pc, op console als het moet, maar laat mobiele games alsjeblieft over aan Niantic, King of Rovio. Diablo hoort niet thuis op iOS of Android. Je sterfelijkheid is bewezen, dus geef je vertrouwelingen geen wapen. Daar had Caesar achteraf ook spijt van.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?