Opinion: Inside Xbox: Teleurstelling in het kwadraat

Geplaatst: 8 mei 2020 16:00
Aangepast: 8 mei 2020 16:10
-

Jaren heeft Microsoft lijdzaam toe moeten zien hoe Sony show na show steelde en de overgrote meerderheid van de console gamers voor zich wist te winnen. Nu hebben zij eindelijk de kans gekregen om Sony de loef af te steken en de basis te scheppen voor een inhaalslag. De gelopen race van de huidige generatie had teniet gedaan kunnen worden door een ijzersterke start van Microsoft bij de komende generatie consoles. Had, want inmiddels zijn wij afgelopen donderdag met zijn allen getuige geweest van een wanprestatie. Inside Xbox had ons allemaal weg moeten blazen, maar het bleef windstil.

Presentatie van likmevestje

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met het beschrijven van Inside Xbox, maar laat ik dan maar beginnen bij de opzet. Die was namelijk waardeloos. Een soort veredeld skypegesprek vormde de basis van iets dat een goede show had moeten voorstellen. Nu snap ik best dat je in de huidige tijd - waarin het coronavirus onterecht wordt behandeld als de ergste ziekte die de mensheid ooit heeft gekend - niet doodleuk een showtje neer kan zetten met een publiek vol betaald klapvee, maar dit was toch wel het andere uiterste. Kosten én moeite bleven bespaard om een goede show neer te zetten. In plaats daarvan zagen we een aantal nietszeggende figuren trailers aan elkaar praten voor een greenscreen van de Action of HEMA. Het enige positieve is dat de Xbox Series X als een koelkast in de achtergrond verwerkt zat. Ik hou van die zelfspot.

Buiten dat is er eigenlijk vrijwel niets waar ik positief over kan zijn. Onze kostbare tijd werd verkwanseld met een aaneenschakeling van nietszeggende trailers van oninteressante games die het predicaat 'world premiere' - waar we overigens mee doodgegooid werden - niet eens waardig zijn. Zeg nou eerlijk, als je een bos rozen op bokkenpoten als vijand bedenkt dan is de bodem van de creatieve armoede toch wel bereikt? Als je de show nog niet hebt gezien: ja, dat was dus echt het niveau. Ik heb zelden zo'n slechte presentatie gezien. Een reeks games die met een beetje geluk net de middelmaat aan gaan tikken en niets gaan doen voor de verkoop van een nieuwe console. Want dat is immers toch waar het ook om draait? Er moet een nieuwe console aan de man gebracht worden en dan kom je hiermee.

Geduld wordt niet beloond

Ik heb echt oprecht te doen met de echte Xbox aanhangers. Wat moeten zij een rotavond hebben gehad na het zien van deze show. De leegte die het achter heeft gelaten zie ik niet zomaar weer gevuld worden. In het begin van de voorstelling had ik nog de hoop dat ze de echte klappers hadden bewaard tot het einde van de presentatie, maar niets bleek minder waar. Het logo 'Optimized for Series X' werd nog vaker misbruikt dan kindertjes in de Katholieke Kerk, terwijl er geen enkele game dat predicaat waardig was. Als je het er niet aan af kunt zien, gebruik dat afschuwelijk ontworpen logo dan gewoon lekker niet. Het is gewoon bijna lachwekkend als het niet zo triest zou zijn. Ik heb drie kwartier van mijn tijd verdaan aan een pure wanprestatie, waarbij het wachten op een leuke aankondiging niet werd beloond.

Zelfs Ubisoft heeft zich met Assassin's Creed: Valhalla echt compleet belachelijk gemaakt. Zij hadden de show nog enigszins kunnen beïnvloeden met hun inbreng, maar ook dat was niet om aan te gluren. De beloofde gameplaybeelden bleven uit. In plaats daarvan kregen wij een trailer van wat bij elkaar geknipte cutscenes (lees: kutscenes) die door Ubisoft bestempeld werden als gameplay. Luister beste mensen van Ubisoft, denken jullie soms dat wij allemaal achterlijk zijn? Blijkbaar achten ze ons gamers zo stompzinnig dat wij zoiets gewoon slikken als Bobbie Eden in haar hoogtijdagen. Nee, dat doen wij dus niet. Het is belachelijk en volkomen ridicuul om te denken dat je wegkomt met zo'n slappe inbreng. Ik heb het nog even voor je nageteld, maar er zitten dus welgeteld nul seconden gameplay in hun "gameplay trailer". En ja, zo noemen zij het zelf.

Geen grote aankondigingen

Mag ik je even helpen herinneren dat Microsoft jaren de tijd heeft gehad om de aanloop naar de Xbox Series X zó tof te maken dat we niet anders konden dan als een stelletje zombies naar de winkels te lopen om die console in huis te halen? Tientallen studio's zijn opgekocht om puur en alleen voor Microsoft games te ontwikkelen en dan komen ze met deze bagger op de proppen. Waar zijn de knallers? Waarom is er geen Fable IV, of een nieuwe Titanfall. Van mij part brengen ze een nieuwe Banjo Kazooie game op de markt. Dan wel eentje niet met losse schroeven en bouten aan elkaar zit, als je begrijpt wat ik bedoel. Maar niets van dat alles. Microsoft heeft afgelopen donderdag de handdoek in de ring gegooid en Sony alle ruimte gegeven om ze te verpletteren. Want één ding is zeker, Sony gaat wél met die knallers komen. Ik kan alleen maar hopen dat Microsoft mijn ongelijk nog gaat bewijzen, maar ik zie het somber in.

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord