Opinion: Xbox koopt Bethesda - Paniekvoetbal ten gunste van de gamer

Er is een hevige strijd gaande om de gamer bij het PlayStation of Xbox kamp te krijgen. Iets wat je bij iedere lancering van een nieuwe generatie weer ziet. Meestal trok Sony met de PlayStation daarbij aan het langste eind, zeker met de PlayStation 4 tegenover de Xbox One. Nieuwe ronde, nieuwe kansen moeten ze ook bij Xbox hebben gedacht. De aankondiging van zowel de Xbox Series als de PlayStation 5 lieten echter nog weinig verschuiving zien in de keuze van de gamer, maar daar legt Xbox zich dit keer niet bij neer.

onbekend

De strijd der titanen

Laten we eerst even de twee nieuwe consoles naast elkaar zetten en vooral focussen op de versies waar je ook gewoon nog lekker ouderwets je schijfjes in kunt proppen. Beide consoles weten op hun eigen manier de zogezegde next-gen ervaring te bieden en doen maar weinig voor elkaar onder. Dat betekent dat het qua hardware dus eigenlijk niet zo gek veel uitmaakt voor welke console je nou gaat en dat het vooral gaat om welke games er gaan komen. Xbox heeft met Halo altijd een zeer sterke titel bij de lancering van hun console, maar laat nu uitgerekend Halo: Infinite zijn uitgesteld. Een enorme domper voor de groenen, want dat is nou net de game die de Xbox Series nodig heeft en dan valt het weg. De overblijfselen zullen niet veel gamers over de streep weten te trekken en dat is jammer.

Aan de overkant staat namelijk al een pallet aan toffe games klaar om jouw geld richting de PlayStation 5 te smijten. Zeker na de laatste PlayStation showcase moet menig Xbox-hart toch wel hebben gehuild of zelfs verscheurd zijn. Games als God of War: Ragnarök, Horizon Forbidden West en Final Fantasy XVI zijn weliswaar geen titels die je bij de lancering al kunt spelen, maar zijn wel grote titels waar veel mensen naar uitkijken. Daarbovenop heb je dan nog launch titels als Sackboy: A Big Adventure, Godfall en Spider-Man: Miles Morales. Met games als Falconeer en Tetris Effect: Connected weet Xbox daarin een stuk minder te overtuigen.

onbekend

Xbox heeft wat goed te maken

Waar ze op het gebied van hardware mogelijk een verwaarloosbaar stukje voorlopen, hebben ze de afgelopen tijd op het gebied van games alweer een behoorlijke achterstand te pakken gekregen. Een scenario als bij de Xbox One lijkt zich te gaan herhalen, maar dan tovert het Amerikaanse bedrijf opeens een konijn uit de hoge hoed. Vanuit het niets kwam het nieuws naar buiten dat ZeniMax Media voor 7,5 miljard dollar werd overgenomen door Xbox. Dat betekent dus dat Xbox alle rechten heeft over de Bethesda-games. Of het een meesterlijke zet is, moet nog maar blijken uit wat de gevolgen zijn van deze overname. Blijven ze de Bethesda-games bijvoorbeeld wel gewoon uitbrengen op andere platformen of gaan ze voortaan voor exclusiviteit en worden de games alleen nog maar voor de pc en Xbox uitgebracht?

Een aantal van die antwoorden zijn al goed te bedenken, of zoals Memphis Depay zou zeggen: 'Ik durf die antwoorden wel te bevragen'. Voor een bedrag van 7,5 miljard dollar (!) - laat dat bedrag even op je inwerken - koop je niet een bedrijf over om de games vervolgens doodleuk op dezelfde manier te blijven uitbrengen. Je kunt er donder op zeggen dat die games exclusief voor pc en Xbox gaan worden. Vergeet niet dat je daarmee al een hele grote groep gamers aanspreekt, het is namelijk niet exclusief voor de console. Je hoort de criticasters direct al roepen dat dat niet gaat gebeuren, want er staan al Bethesda-games in de planning en die worden ook niet teruggetrokken. Klopt, maar die games zijn gebaseerd op afspraken en overeenkomsten die zijn gemaakt voor de overname, dus daar spelen al allerlei belangen die je niet achteraf kunt terugdraaien. Zo'n overname wordt gedaan met het vizier op de toekomst, niet met terugwerkende kracht.

onbekend

Xbox toont zijn zwakte

Natuurlijk kun je stellen dat het een ontzettend goed plan is geweest van Xbox dat zij een grote speler als Bethesda voor zich weten te winnen, maar tegelijkertijd betekent dit ook dat er veel onrust is. Xbox heeft namelijk in de voorbije jaren al ontzettend veel studio's aan zich gebonden of overgenomen. Deze waren niet van het kaliber Bethesda, maar met zo'n vloot aan ontwikkelaars mag je toch wel verwachten dat er wat uitkomt. Blijkbaar hebben zij zich óf te veel gefocust op de nadagen van de Xbox One óf te weinig tijd gehad om bij launch een indrukwekkende lijst met games neer te kunnen zetten. Als je al zoveel hebt geïnvesteerd in nieuwe studio's, waarom heb je het dan nog nodig om Bethesda over te nemen voor een ontzettend hoog bedrag? Vermoedelijk omdat het pure paniekvoetbal is. Xbox loopt wederom achter de feiten aan en om een herhaling van zetten te voorkomen wordt de portemonnee leeg gekieperd.

Het lijkt er namelijk op dat Xbox nog helemaal niet klaar is met hun shopping spree. Diverse geruchten gaan rond over nieuwe overnames, waarbij SEGA een terugkerende naam is. Volgens sommigen is dit een zeer slechte ontwikkeling voor de gaming-industrie. Ik denk dat die kreet vooral uit het kamp van PlayStation-gamers komt die bang zijn hetzelfde gevoel te moeten ervaren als Xbox-gamers de afgelopen jaren hebben gehad. Want waar die angstige beweringen vandaan komen, snap ik niet zo goed. De gamer is namelijk de uiteindelijke winnaar. Deze twee grootmachten willen tegen elkaar opboksen en proberen dus met grote titels gamers naar zich toe te trekken. Waar de ene met een grote titel komt, zal de ander er iets tegenover willen zetten. Het nadeel is dat als je slechts voor één console gaat, je grote titels kunt mislopen. Maar goed, dat hou je altijd. Als ik alleen een abonnement op Netflix wil, dan loop ik het risico toffe series te missen van Videoland. Bij wijze van spreken dan, we weten allemaal dat Videoland niet zo interessant is.

onbekend

Blik op de toekomst

Hoe je het ook went of keert of welke mening je er ook over hebt, voorlopig merken wij als gamers nog niets van deze overname. Dit is iets dat zich pas in de toekomst gaat ontvouwen. Het effect op de release van de nieuwe consoles zal dan ook minimaal zijn. Het is ook te hopen dat Xbox er beter mee omgaat dan dat ze deden met Rare, want dat is nou niet echt een groot succes te noemen. Bijkomend voordeel is dat dit soort overnames de verzuiling van games tegengaan, zoals Timo dat ooit voorspelde in zijn opiniestuk. Immers geeft zo'n overname Zenimax niet meer de mogelijkheid zelf een platform op te werpen waar je Bethesda-games moet spelen en komt alles weer netjes onder een bepaald dak terecht. In dit geval die van Xbox.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?