Pokémon TCG Sun & Moon: Cosmic Eclipse demo

Op woensdag 20 november had ik het genoegen om bij het kantoor van Media Tornado langs te komen voor een heuse demonstratie van de nieuwste uitbreiding van de Pokémon Trading Card Game. Deze nieuwe uitbreiding, die Sun & Moon: Cosmic Eclipse heet, is aan het begin van deze maand verschenen en brengt een flink aantal nieuwe kaarten naar de game. Enkele daarvan zijn de nieuwe TAG TEAM-kaarten waar twee Pokémon of twee trainers samen op staan. Nu was ik zelf ooit met de TCG begonnen toen de eerste sets zo'n twintig jaar geleden werd uitgebracht, maar heb het daarna eigenlijk nooit meer opgepakt. Ik was dus erg nieuwsgierig naar de nieuwe kaarten en de manier waarop het ruilkaartspel door de jaren heen is geëvolueerd.

onbekend

Een echte Pokémon Professor

Bij aankomst op het kantoor van Media Tornado in Hilversum werd ik hartelijk ontvangen met een drankje en werden er speciale Pokémon-tompoucen uitgedeeld. Samen met negen andere spelers mocht ik aan een lange tafel gaan zitten die volledig klaar was gemaakt voor de Pokémon TCG. Zo lagen er overal speelmatten en decks voor ons klaar en stonden er ook echte blikjes Pokémon-frisdrank op tafel. Het was erg knus ingericht en ik waande me weer in een van de kaartspelenwinkels waar ik vroeger als kind weleens kwam. Er is wat dat betreft in al die jaren dus niets veranderd.

Al gauw begon de demonstratie en kregen we uitleg van een echte Pokémon Professor. Speciaal voor deze demonstratie was Elsa Wagner uitgenodigd. Wagner is een van de hoogst geplaatste Pokémon Professors ter wereld, wat dus inhoudt dat ze scheidsrechter mag zijn op officiële Pokémon TCG-toernooien, waaronder de wereldkampioenschappen. Het verhaal van hoe Wagner in dit wereldje terecht is gekomen, vond ik erg bijzonder. Zo legde ze uit dat ze in 1999, toen de eerste TCG-set naar Nederland kwam, besloot een kijkje te nemen bij een lokale liga in de buurt. De liga was toen echter nog niet begonnen en was ook niet heel erg goed georganiseerd, dus besloot ze de winkel te helpen met het organiseren ervan. Langzamerhand kreeg Wagner een steeds actievere rol bij de lokale liga en is ze doorgegroeid tot officiële Pokémon TCG Professor. Je kon dan ook echt goed horen dat ze met veel passie over de TCG sprak en er echt heel veel verstand van had.

onbekend
Pokémon Professor Elsa Wagner. Foto: Media Tornado

Een potje Pokémon spelen?

Na wat uitleg over haar weg naar officiële Pokémon Professor legde Wagner wat meer uit over de Pokémon TCG. De regels zijn eigenlijk door de jaren heen nauwelijks veranderd, maar er zijn wel nieuwe soorten kaarten bijgekomen. Zo ook in de nieuwste Pokémon TCG-uitbreiding Sun & Moon: Cosmic Eclipse. Uiteraard zitten er allemaal verschillende nieuwe Pokémon in deze uitbreiding, maar is er ook een nieuwe spelmechaniek bijgekomen. De nieuwe TAG TEAM-kaarten hebben namelijk niet een, maar twee verschillende Pokémon of trainers op de kaart staan. Dit houdt dan ook in dat de kaarten twee verschillende speciale effecten hebben die je kunt gebruiken wanneer je de kaart speelt. Dit zorgt voor een hoop nieuwe mogelijkheden en strategieën.

Na de uitleg mochten we eindelijk zelf aan de slag met de nieuwe set. We kregen allemaal een starter deck dat uit veertig kaarten bestond. Deze starter decks zijn op een zodanige manier samengesteld dat er een mooie balans is tussen twee verschillende typen Pokémon en tussen de verschillende Energy-, Support- en Pokémon-kaarten. Deze decks zijn bedoeld om het spel mee te leren spelen en bevatten dus geen kaarten met ingewikkelde spelmechanieken of kaarten die ontzettend sterk zijn. Ik begon met een deck waar zowel water-Pokémon als gras-Pokémon in zaten. Mijn tegenstander kreeg een deck met vuur-Pokémon en geest-Pokémon. Het ging ongeveer gelijk op, maar uiteindelijk wist het deck van mijn tegenstander toch te zegevieren. Voor het volgende potje besloten we dan ook van deck te ruilen. De tweede match ging dan ook wat beter en wist ik van mijn tegenstander te winnen.

onbekend

Een leuke ervaring

Helaas was er geen tijd meer om nog meer potjes te spelen of een andere tegenstander uit te zoeken. Ik merkte wel dat het aanvankelijk erg gemakkelijk was om in de TCG in te stappen, zelfs als je het ruilkaartspel nog nooit eerder had gespeeld. Er zijn niet te veel complexe regels en met een goed starter deck kun je gemakkelijk leren hoe de verschillende soorten kaarten werken en hoe ze met elkaar samenwerken om tot een krachtig deck te komen. Je kunt echter natuurlijk wel je deck uitbreiden met verschillende andere soorten kaarten om uiteindelijk een deck te bouwen dat aansluit bij jouw speelstijl. De Pokémon TCG is dus voor jong en oud ontzettend leuk om te spelen. Het is gemakkelijk te leren, maar er zit ook zeker genoeg uitdaging en denkwerk in.

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Tags

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?