Preview: Miasma Chronicles - Waar plastic goud waard is

Geplaatst: 8 september 2022 18:00
Aangepast: 11 februari 2024 19:37

Alhoewel een flink aantal genres mettertijd evolueren in iets nieuws, zijn turn-based strategiegames al een flinke tijd hetzelfde. Na het ongekende succes van de XCOM-franchise is het genre populairder dan ooit en springen veel ontwikkelaars in op de toenemende vraag. Denk bijvoorbeeld aan een Marvel’s Midnight Suns en Mario + Rabbits Sparks of Hope. 505 Games springt hier ook op in met een nieuwe game van The Bearded Ladies, genaamd Miasma Chronicles. Tijdens gamescom 2022 mochten wij hands-on met deze aankomende game en uiteraard hebben wij er iets over te zeggen in deze Miasma Chronicles hands-on preview!

Miasma Chronicles2

Turn-based strategie met grote RPG invloeden

In Miasma Chronicles volgen we het verhaal van twee broers, Elvis en Biggs. Elvis is in het verleden op mysterieuze wijze verlaten door zijn moeder bij grote broer Biggs. Het enige dat de moeder achter heeft gelaten, is een vreemde handschoen die voor meer opheldering omtrent de Miasma moet zorgen. Biggs is vreemd genoeg een robot, maar toch beweren de twee continu dat het broers zijn. Hoe dat precies zit, wilde de developer nog niet kwijt, maar blijkbaar is hier een goede verklaring voor. Afijn, de wereld wordt geteisterd door Miasma, een onbekende kracht die de wereld letterlijk naar de knoppen helpt. Om de een of andere reden is Elvis in staat om de Miasma te gebruiken voor zijn doeleinden. Het doel? De wereld verhelpen van de plaag en het lot van de mensheid weer in de goede richting te duwen.

Na een korte introductie wandelen wij een snelweg af naar de stad Sedentary. Deze veredelde sloppenwijk is gevuld met eigenaardige personages en dient als thuishaven van ons olijke duo. Wanneer ik zeg eigenaardig, bedoel ik ook eigenaardig. Zo is de burgemeester bijvoorbeeld een hoofd in een pot op sterk water die tussendoor wel sigaren weet te roken. Ik had ook niets anders verwacht van de makers van Mutant Year Zero: Road to Eden… Vanuit deze thuisbasis krijgen we opdrachten en trekken wij de wijde wereld in. Dit doen we in een asymmetrische viewpoint waarin we de gebieden vrij kunnen verkennen. The Bearded Ladies weten dat ze geen XCOM zijn en trekken daardoor meer naar de RPG-kant toe. Je kunt spullen verzamelen en collectibles vinden door goed de omgeving af te speuren. Aanvankelijk speel je enkel met Elvis en Biggs, maar een team bestaat al snel uit maximaal drie personen. Gaandeweg het verhaal sluiten er namelijk meerdere companions aan. Elvis en Biggs zitten altijd in je team, maar de derde mag je vrij invullen.

Miasma Chronicles

Een wereld waar plastic goud waard is

De gameplay van Miasma Chronicles bestaat uit twee verschillende elementen. Enerzijds heb je het RPG-element, waarin je vrij kunt rondlopen om zo de wereld te verkennen. Je kunt allerhande personen aanspreken, op zoek gaan naar plastic (wat dient als geldmiddel) en andere verzamelbare objecten. In deze modus kan je ook vijanden besluipen. Door je ongezien door de wereld te bewegen kan je partyleden op de juiste plek positioneren om zo een hinderlaag te initiëren. Doe je dat, dan ga je over naar het combat-element. Wanneer je eenmaal in een gevecht verwikkeld raakt, dien je continu in zetten te denken. Je hebt een aantal zetten per personage te maken, deze zijn echter gelimiteerd en planning is dan ook noodzakelijk. Van de ene plek naar de andere bewegen kost je bijvoorbeeld een zet. Als je wil aanvallen kost dat ook een zet. Je dient daarnaast ook af en toe je wapen te herladen, ook dit kost een zet. Heb je dus maar twee zetten per personage, dan dien je goed op je ammunitie te letten alvorens je jezelf op een kwetsbare plek positioneert.

Zijn jouw zetten helemaal op? Dan is het aan de tegenstander om zich te verplaatsen. In mijn geval waren dat – jawel daar komt ‘ie – gemuteerde kikkers. Ook deze beschikken over een aantal zetten en proberen zich zo te verplaatsen dat ze je eenvoudig kunnen raken. Sta je in een open ruimte, dan heeft de tegenstander 100% kans om je te raken. Zit je achter een lage cover of om een hoekje, dan is er 50% kans op een succesvolle aanval. Sta of zit je achter een volledige cover, dan heeft de tegenstander geen enkele kans om je te raken. Tenminste, meestal dan. De tegenstander beschikt, net zoals jijzelf, over speciale moves om zo cover te omzeilen. Daarnaast is veel beschutting gemaakt van kwetsbaar materiaal. Wat eens dus zo veilig leek, kan zo omslaan in een levensgevaarlijke positie.

Miasma Chronicles Preview2

Waar vuilnis wonderschoon is

Ik was het bijna vergeten te vermelden, maar Miasma Chronicles ziet er werkelijk super goed uit. Normaliter ben ik niet van het overdrijven, maar ik zat echt even te kijken naar wat ik allemaal op het scherm zag. Hoewel de wereld een grote puinzooi is, ziet de game er waanzinnig goed uit. De omgeving is goed vormgegeven en met de grootste zorg ingevuld met allerlei kleine details. Soms had ik gewoon het idee naar een schilderij te kijken. Ik moest dan tijdens het spelen ook even vragen in welke engine Miasma Chronicles nou gebouwd was. Dat blijkt dus de Unreal Engine 4 te zijn, maar er wordt echt alles uitgehaald.

Als ik dan toch wat kleine puntjes van kritiek mag geven, dan zou ik zeggen dat de game op momenten wat onoverzichtelijk aanvoelt. Omgevingen zijn in laagjes opgebouwd, hierbij is de laag boven het hoofd van de personages transparant gemaakt, maar vaak had ik niet eens door dat je bijvoorbeeld naar een tweede verdieping kon. Wellicht dat dit nog iets getweaked kan worden zodat je niet onnodig ieder hoekje afzoekt naar een trap of ladder. Heel erg storend is het nou ook weer niet, maar het is een kleine dingetje dat de game wellicht net iets beter weet te maken.

Miasma Chronicles Preview3

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Ik had het in eerste instantie niet verwacht, maar Miasma Chronicles heeft oprecht weten te verbazen! De gameplay voelde lekker aan en de grotere focus op het RPG-element lijkt mij een goede zet. The Bearded Ladies heeft met Mutant Year Zero reeds weten aan te tonen dat ze goed zijn in het ontwikkelen van een vermakelijke turn-based strategiegame. Over het verhaal zelf valt natuurlijk nog weinig te zeggen, maar het begin is er in ieder geval. Naar verluidt moet de game ruim dertig uur van je tijd in beslag nemen, de vraag is dan ook of het verhaal en de gameplay lang genoeg interessant blijven. De game zelf is in ieder geval beeldschoon en nodigt uit om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te checken.

Miasma Chronicles verschijnt ergens in 2023 voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. Meer lezen over deze game? Check dan hier al het Miasma Chronicles nieuws!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Miasma Chronicles

Series

-

Uitgever

505 Games

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

23 mei 2023

Ontwikkelaar

The Bearded Ladies Consulting

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord