Preview: PES 2011 3DS

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
Voordat ik begin met deze 'Gespeeld' van Pro Evolution Socces 2011 3D, eerst even een mededeling vooraf. Alle games die wij op de Nintendo 3DS hebben gespeeld moet je met eigen ogen gezien hebben om het 3D-effect te ervaren. Desondanks probeer ik toch een goed beeld te geven van wat ik tot nu toe van de game gezien heb en, belangrijker nog, gespeeld heb.

Wedstrijden van het Nederlands elftal vind ik leuk om te volgen en de laatste tijd wil ik ook nog wel de samenvattingen in de Eredivisie kijken op de zondagavond, maar voetbal is en blijft zeker geen dagelijkse bezigheid voor mij.

Konami vs. FIFA
Het gebeurt niet vaak dat Konami bij de launch van een console of handheld met een game vertegenwoordigd is. Tijdens het Kickoff Event van de Nintendo 3DS heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Pro Evolution Soccer 2011 3D. PES 2011 3D is de eerste voetbalgame voor de Nintendo 3DS en bovendien de eerste voetbalgame die ik ooit heb gespeeld op een handheld.

De demo
Ik kreeg een vrij simpele demo te spelen waarin niet veel te kiezen was. Zo speelde ik een wedstrijd tussen aartsrivalen Real Madrid en FC Barcelona, waarbij ik gedwongen werd Barcelona onder mijn hoede te nemen.
De camera zit in PES 2011 3D op een andere positie dan dat ik eerder gewend was van een voetbalgame. Nu vind ik voetbalgames al tergend, maar door het camerapunt te verplaatsen, had ik soms het idee dat ik helemaal als een debiel op het veld stond. Diepte was door het 3D-effect echter erg goed zichtbaar, vooral als je een vrije trap moest nemen. De passes kwamen voor mijn gevoel wel beter aan bij medespelers, waardoor scoren aanzienlijk eenvoudiger werd. Ik kan me voorstellen dat dit voor hardcore voetbalgameliefhebbers een ramp is, maar voor mij is het een uitkomst.

Verder nog
De game zal meer dan 60 nationale teams en 170 clubteams bevatten. PES 2011 3D maakt daarbij gebruik van de Champions League-licentie. Daarnaast zit er een Street Pass-functie in PES 2011 3D. Als je over straat loopt en iemand heeft ook een Nintendo 3DS en de game, dan vergelijkt de handheld de twee Master League-teams met elkaar. Het team met de beste resultaten wint de confrontatie, waardoor je telkens nieuwe dingen vrijspeelt.

Voorlopig oordeel
Ik heb voor het eerst veel lol beleefd aan een voetbalgame en dat zegt denk ik al wel genoeg over mijn eerste indruk. Ik denk dat Konami hiermee een nieuwe groep, die net als ik voetbal leuk vindt, maar de traditionele gameplay van PES en FIFA verafschuwen, over de streep kan trekken. Er zit voldoende tempo in de game en het driedimensionale effect geeft heel veel diepte aan het spel. Het gegeven dat je continu moet wisselen van speler en daardoor een andere camerastandpunt aanhoudt, kan op een gegevenmoment echter wat gaan irriteren. Ik hoop dat Konami daar nog iets aan kan doen.

PES 2011 3D zal 25 maart verkrijgbaar zijn tijdens de lancering van de Nintendo 3DS.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer