Crash Team Racing Nitro Fueled

  • Ontwikkelaar Beenox Studios
  • Eerste releasedatum 21 juni 2019
  • Platformen PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
  • Genre Racing
  • Gameliner score -

Remastered: Crash Team Racing Nitro-Fueled

Wegpiraten, start de motoren! Crash Bandicoot, Coco, Neo Cortex en vele anderen keren terug in een remake van Crash Team Racing in Crash Team Racing Nitro-Fueled. Na de remaster van Crash 1, 2 en 3 heeft onze geliefde luilak pijn aan de voeten en daarom plaatst hij zijn zalige achterwerk in het kuipje van een bloedsnelle kart. Deze remake blijft trouw aan het origineel, maar komt natuurlijk met betere graphics, een opgepoetste soundtrack en meer opties dan ooit. De game bevat namelijk ook content van Crash Nitro Kart. Is de titel echter nog relevant nu er zoveel casual racinggames bestaan?

onbekend

Blast from the past

Crash Team Racing, ook wel bekend onder de noemer CTR, roept bij een flink aantal gamers positieve herinneringen op. Vooral bij de gamers die de Nintendo vroeger te kiddy vonden. Crash is stoer, gek en een tikkeltje absurd. Een perfecte PlayStation mascotte dus. Een goede mascotte dient echter ook een aantal spin-offs te hebben en de meest voor de hand liggende is natuurlijk een racegame. CTR biedt een alternatief op de bekende Mario Kart-franchise en CTR Nitro-Fueled doet niet anders. De gameplay is hectisch, snel en bevat meer variatie dan onze besnorde held en zijn kornuiten bieden.

De reden waarom ik bovenstaande beweer, is omdat CTR Nitro-Fueled eigenlijk meer aan Diddy Kong Racing dan aan Mario Kart doet denken. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van een Adventure mode. In deze modus nemen Crash, zijn vrienden en ook zijn vijanden het op tegen Nitros Oxide, een alien die de Aarde wil omtoveren tot een gigantische parkeerplaats. Hij laat zich enkel tegenhouden wanneer je hem verslaat in een race, maar voordat je het tegen hem op mag nemen, dien je eerst vier sleutels van de bazen te veroveren. In totaal zijn het zestien races en vier crystal challenges die je ter beschikking krijgt. Versla je deze, dan opent de deur richting Oxide zich. Het is een vrij kort avontuur, maar daar stopt de fun echter niet. Na het verslaan van Oxide speel je namelijk de bekende CTR, Relic challenges en Grand Prix' vrij. Genoeg solo player content dus!

onbekend

CTR doet wat het moet doen

Wat kunnen we verwachten van een goede kartgame? Nouja, ten eerste moeten de controls precies en logisch aanvoelen. Hoewel ik in eerste instantie een beetje liep te klungelen, vielen de puzzelstukjes al snel op de plek. Ook in deze game is het mogelijk om te driften, dit doe je door een van de bumpers in te drukken en een scherpe stuurbeweging naar links of rechts te maken. Of je een boost hiervan krijgt, ligt volledig aan jou. Je dient namelijk op het juiste moment de andere bumper in te drukken, dit kan je driemaal doen tijdens een drift waardoor je maximale efficiëntie hebt. Het is echter een ding dat volledig aan timing hangt, druk je niet op het juiste moment, dan is er een grote kans dat de drift negatief uitpakt en je hierdoor alleen maar langzamer gaat. Aangezien het driften een eigen mechanisme met de bumpers heeft, zit het gaspedaal dan ook niet op de trigger, de plek waar ik hem eigenlijk verwacht. Nee, gas zit op kruisje waardoor je altijd een vinger op de bumper hebt liggen. Het is even wennen, maar het werkt bijzonder lekker.

Verder beschik je natuurlijk over de nodige power-ups die zijn op te pikken in de welbekende crates. Ook wat dit betreft lijkt CTR op die welbekende kartgame van Nintendo. If it ain’t broke, then don’t fix it. Zoals ik al zei is het niet alleen Crash die het opneemt tegen Nitros Oxide. Hij wordt namelijk bijgestaan door een breed scala aan personages die we kennen uit de Crash Bandicoot-franchise. Via de customization tab kan je een personage kiezen die aansluit op jouw speelstijl. Ga je voor snel en minder behendig, voor een middenmoter of voor een behendig doch langzaam personage? Dat zijn zo’n beetje de opties, het aanpassen van de kart heeft namelijk verder geen invloed op de rijstijl. Jammer, want mijn favoriete personages sloten niet aan op mijn speelstijl. Het zou juist mooi zijn als je dit kunt compenseren middels het finetunen van de kart.

onbekend

Start your engines

Hoewel de Adventure mode een leuke afwisseling is, zit de echte fun in de multiplayer. Gelukkig is daar meer dan genoeg van. Middels de splitscreen-optie is het mogelijk om zo met één, twee of drie vrienden een race, toernooi, battle of cup te starten. Daar houdt het echter niet op want je kunt natuurlijk ook gewoon een time trial, Relic race, Crystal race of een van de andere modi op een van de 31 beschikbare banen opstarten. Uitdaging bevat de game in ieder geval genoeg, de time trials zijn namelijk behoorlijk pittig. Een snelste tijd neerzetten is zo lastig nog niet, maar N. Trophy’s tijd verbeteren is een heel ander verhaal. Wil je hem echter vrijspelen als racer, dan moet je er toch echt aan geloven.

Over vrijspelen gesproken, er valt meer dan genoeg te behalen in Crash Team Racing Nitro-Fueled. Je start met een handjevol personages, maar met iedere baas die je verslaat, speel je weer iemand vrij. Daarnaast zijn er nog zat personages aan te schaffen middels de in-game-currency in de Pit Stop. In dit tabje verschijnen er dagelijks nieuwe dingen om aan te schaffen. Denk daarbij aan skins, personages, decalls en paint jobs. Die races rijd je dus ook nog eens ergens voor, de prijzen in de Pit Stop zijn namelijk niet karig te noemen. Overigens heeft Activision al aangegeven regelmatig met speciale Grand Prix’ te komen. Gedurende deze speciale events is het mogelijk om unieke skins vrij te spelen voor de game.

onbekend

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Crash Team Racing Nitro-Fueled is een geslaagde remaster. De game bevat meer dan genoeg content, speelt heerlijk weg en ziet er erg goed uit. Het is jammer dat de diverse customization opties weinig invloed hebben op de prestaties van de kart zelf. Desalniettemin is het fijn dat CTR Nitro-Fueled een flinke singleplayer bevat en dat je het online in een stabiele omgeving op kunt nemen tegen andere spelers. Dit is een topper als je zoekt naar een competitieve party game die eens niet draait om Mario en zijn kornuiten!

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?