Remastered: Spyro Reignited Trilogy

Geplaatst: 20 november 2018 12:00
Aangepast: 17 maart 2024 17:01
-

Het was een move van Activision waar bijna iedere oldschool PlayStation-fanboy op zat te wachten. Na het daverende succes van de hedendaagse interpretatie van Ratchet & Clank en de remaster van de Crash Bandicoot-trilogie, moest het er wel van komen. Spyro, onze kleine paarse vuurspuwer, moest en zou ook opgekalefaterd worden en warempel, Skylanders-ontwikkelaar Toys for Bob poept ‘m eruit in de vorm van Spyro Reignited Trilogie. Laat ik er kort en duidelijk over zijn; het is een oogverblindende trilogie geworden waar nostalgisch ingestelde harten een stuk sneller van gaan kloppen, maar niet een waar sensatiezoekers direct warm voor lopen.

Spyro Reignited3

Een oude formule in een fonkelnieuw HD jasje

Vooropgesteld, de Spyro Reignited Trilogie is als remaster een perfect voorbeeld van hoe het moet. Toys for Bob heeft de klassieke Spyro-titels van Insomniac Games, bestaande uit Spyro the Dragon, Ripto’s Rage en Year of the Dragon, met verve naar het huidige tijdperk getrokken en er (bijna) alles aan verbeterd. Wat het meeste opvalt is uiteraard de grafische sprong vooruit en die liegt er niet om. Onze paarse druktemaker zag er nog nooit zo gedetailleerd en kleurrijk uit, wat misschien nog wel meer van toepassing is op de open werelden waar we met Spyro doorheen rennen, vliegen of huppelen.

Ook dat rennen, vliegen en huppelen is een prettige overhaul ondergaan. Nu was de besturing vroeger al niet tranentrekkend klote, maar met de huidige technologie in pacht heeft Toys for Bob ons paarse kotertje toch een stuk wendbaarder weten te maken. Spyro heeft in ieder geval geen draaicirkel van een Mack truck en is op sommige momenten zelfs iets té wendbaar, vooral wanneer je op volle snelheid een tegenstander tegen zijn pannetje wilt beuken. De keren dat ik pleurishard van een richel kegelde omdat ik rakelings langs een vijand of schatkistje afstevende zijn talloos, maar toch mag het de pret niet drukken.

Zelfs op het gebied van de audio is de Spyro Reignited Trilogie een feest van herkenning. Naast de herkenbare stem van Tom Kenny als Spyro, bevatten alle drie de games de klassieke soundtracks in een geremasterde vorm, al vallen deze ook in originele vorm in te stellen.Wat dat betreft heeft Toys for Bob er alles aan gedaan om het gevoel van de originele Spyro-games zo goed en zo kwaad als het kan naar de huidige generatie te tillen, en met succes.

 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7

De vlam is niet overal even sterk

Toch brengt de remaster van de Spyro-trilogie ook enkele minpunten met zich mee, waarvan sommige Toys for Bob aan te rekenen valt en sommige niet. Zo was Spyro, vooral in verhouding tot die andere geremasterde PlayStation-coryfee genaamd Crash Bandicoot, nooit een franchise waar je jezelf echt het zweet in de bilspleet moest werken. Spyro was meer gericht op het hele gezin en moest daardoor lekker simpel en toegankelijk blijven en dat is het op de dag van vandaag nog steeds. Veel meer dan edelstenen verzamelen, je drakenbuddies bevrijden en vijanden ombeuken of in de hens zetten zit er niet in, ongeacht het deel dat je verkiest te spelen. Daarnaast had men vroeger niet zo heel veel behoefte aan een diepgaand verhaal, dus ook dat ontbreekt nu een beetje. Dit zijn allemaal dingen waar Toys for Bob weinig aan kan doen. Wat er niet is, kun je niet remasteren.

Wat we de Skylanders-ontwikkelaar wel kunnen verwijten zijn de lange laadtijden, het gebrek aan ondertitelingsopties en het overschot aan tutorials. Nu waren de open werelden van de Spyro-games vrij groot voor diens tijd, maar op de dag van vandaag zijn we wel wat grotere levels gewend. Het is dus best opmerkelijk dat het laden nog best wel wat tijd vreet. Ook het gebrek aan enige vorm van ondertiteling in Spyro the Dragon verbaast me een beetje, vooral omdat Spyro Reignited Trilogy toch echt de kiddo’s probeert aan te trekken, en tja… die kunnen nog best weleens moeite hebben met het volgen van de dialoog. De originele game had dat overigens ook niet, dus je zou het nog kunnen gooien op integriteit. Wat tutorials betreft is Toys for Bob met de gehele trilogie ook integer gebleven, gezien elke game je dezelfde moveset tracht aan te leren (op de additionele moves na). Is dit erg? Nou ja, het is niet dramatisch, maar ik weet na één keer uitleggen wel hoe het werkt met dat beuken en vuurspuwen.

Een sterke remaster, vooral voor de nostalgicus

Desalniettemin is de Spyro Reignited Trilogy een remaster waar alles in zit waar de doorgewinterde Spyro-fan jarenlang op heeft gehoopt. De collectie staat garant voor uren aan digitale verzamelwoede, kopstoten uitdelen en hilarische pyromanie (schapen in de fik zetten verveelt nooit), en dat allemaal in een heerlijk kleurrijk Unreal 4-jasje. Spyro Reignited Trilogy is absoluut niet de meest uitdagende 3D platformer op de markt en dat zal de nieuwkomer wellicht een beetje tegen kunnen vallen, maar voor de absolute nostalgicus is dit een remaster waar men met volle teugen van kan smullen.

onbekend

Eindoordeel van Patrick Meurs

De Spyro Reignited Trilogy zal vooral de nostalgische harten in vuur en vlam zetten, gezien de klassieke games op elk vlak overwegend succesvol naar de 21e eeuw zijn getrokken. De trilogie blinkt uit in grafische pracht, verbeterde besturing en het behoud van de originele vibe. Dit betekent daarentegen ook dat de trilogie ook op de dag van vandaag niet echt heel uitdagend is, waarbij de gameplay zelfs aan het repetitieve grenst. Mocht dat niet zo’n issue voor je zijn, dan beleef je aan de Spyro Reignited Trilogy best wat uurtjes fik-, beuk- en verzamelplezier, al heeft dat deels ook te maken met de laadtijden.

onbekend

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot The Spyro Reignited Trilogy

Ontwikkelaar:

Toys for Bob

Uitgever:

Activision Blizzard

Release:

13 november 2018

-

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord