Check hier alle Nacon Connect 2024 content

The Way of: Satoru Iwata

Geplaatst: 17 juli 2015 08:00
Aangepast: 2 februari 2024 17:40

Afgelopen maandag werden we wakker met het tragische nieuws van het voor ons geheel onverwachts overlijden van Satoru Iwata, de grote baas van de Japanse consolegigant Nintendo. De beste man is afgelopen zaterdag overleden aan galblaaskanker en hij mocht maar 55 jaar oud worden.

De game-industrie stond die dag stil bij het plotseling overlijden van Iwata en er werd volop medeleven betuigd. Als eerbetoon aan deze toch wel bijzondere man, hebben we een The Way of geschreven waarin we stil staan bij zijn leven, successen en wat hij allemaal voor de game-industrie heeft betekend.

In The Way of Nintendo zijn we dieper op de geschiedenis van Nintendo zelf ingegaan. We beperken het nu alleen even tot de man Satoru Iwata zelf.

Yamauchi-familie

Nintendo werd jarenlang door de Yamauchi-familie gestuurd, en nog steeds heeft de familie grote invloed in het bedrijf. Fasajiro Yamauchi was de allereerste president van Nintendo en richtte het bedrijf op in 1889. Het bedrijf werd in 1929 overgenomen door Sekiryo Kenada, de schoonzoon van Fasajiro Yamauchi. Kenada was namelijk getrouwd met de dochter van Fasajiro, Tei Yamauchi. In 1949 ging Kenada met pensioen en stierf kort daarna aan een beroerte. De derde president van Nintendo is Hiroshi Yamauchi, de kleinzoon van Kenada. Hiroshi was zoon van Shikanojo Inaba en Kimi Yamauchi, maar neemt de Yamauchi-familienaam aan, nadat Shikanojo in 1933 de familie in de steek laat. Hiroshi groeit op bij zijn grootouders Kenada en Tei. Hiroshi neemt het bedrijf in 1949 over van zijn grootvader en wilde eerste instantie speelgoedgeweren, kinderwagens en snacks produceren. Dit heeft het bedrijf niet veel goeds gedaan. Nintendo moest eind jaren zestig zelfs faillissement aanvragen. Hij gaf de moed niet op en besloot zich volledig te richten op het ontwikkelen van spelcomputers en games. In 2008 was Hiroshi de rijkste Japanner, met een geschat vermogen van 6 miljard euro. Hiroshi overleed op 19 september 2013 op 85-jarige leeftijd aan een longontsteking, elf jaar nadat hij met pensioen was gegaan. Satoru Iwata als vierde president, de eerste ook die niet uit de Yamauchi-familie kwam, had het stokje in 2002 overgenomen.

Satoru Iwata

Satoru Iwata, geboren op 6 december 1959 in Sappro, werd in 2002 benoemd als vierde president en algemeen directeur van Nintendo. Iwata was een goede vriend van Hiroshi. Iwata kwam bij Nintendo in de tijd van de GameCube in 2001. De successen van de GameCube leverden het bedrijf aan het einde van het fiscaal jaar in 2002 41 procent hogere omzet op dan het jaar daarvoor. Iwata is niet zomaar iemand, de beste man was al vroeg geïnteresseerd in het maken van computergames. Hij maakte tijdens zijn middelbare school verschillende spelletjes met de rekenmachine. Hij was toen al een genie. Na zijn middelbare school werd Iwata toegelaten op het prestigieuze Tokyo Instituut voor Technologie. Hij studeerde daar computerwetenschappen. Zijn passie voor games werd toen al duidelijk. Hij begon in dezelfde periode ook bij HAL Laboratory, Inc., een onderdeel van Nintendo, terwijl hij nog in de schoolbanken zat en nog moest afstuderen.

HAL Laboratory, Inc.

In 1982 was Iwata klaar op school en ging hij voltijds aan de bak bij HAL Laboratory, Inc. als coördinator voor softwareproductie. Hij werkte onder andere aan Balloon Flight, EarthBound en Kirby. Iwata hielp ook bij het maken van games voor Nintendo.

Satoru Iwata als president van Nintendo

Voordat Iwata de grote baas werd van Nintendo, was hij verantwoordelijk van de divisie corporate planning. Toen Hiroshi met pensioen ging in 2002, werd Iwata de vierde president van Nintendo en de eerste die buiten de familie Yamauchi werd gekozen.

Iwata heeft een aantal enorme successen weten te boeken als president van Nintendo. Zo heeft hij de Nintendo Wii en de Nintendo DS uitgerold. De Wii behoort tot de succesvolste gamingconsoles ooit gemaakt. De Wii werd aangekondigd onder de codenaam Nintendo Revolution. Wat de console zo bijzonder maakte, is de revolutionaire controller. Met de zogenaamde Wii-afstandsbediening kon je games spelen door te bewegen. De console werd op 8 december in 2006 uitgerold in Europa. In 2013 waren er al meer dan 100 miljoen Wii's wereldwijd verkocht.

De Nintendo DS werd ook in de periode van Iwata uitgebracht. De handheld is nog steeds razendpopulair. De handheld kenmerkt zich door de twee schermen, waarvan een touchscreenmogelijkheden biedt. De grafische mogelijkheden zijn voldoende om de Nintendo 64 voorbij te streven. Het ontwerp van de handheld doet veel denken aan de oudere Game & Watch-serie. Formeel staat het voor Dual Screen, maar Nintendo gebruikte soms zelf de naam Developers System.

Nintendo 3DS en Wii U

Satoru Iwata was ook verantwoordelijk voor de Nintendo 3DS en de Wii U. Zowel de handheld als de nieuwe console deden het niet zo goed. Het gaat na jaren van successen weer iets minder met Nintendo en er ontstaat kritiek. Toen het bedrijf een miljoen aan verlies maakte, besloot Iwata zijn personeel niet te ontslaan. Hij vond dat het personeel hard had gewerkt en ze niet de schuld moesten krijgen omdat het even wat minder ging met het bedrijf. Iwata liet het er niet bij zitten en leverde zo de helft van zijn salaris in. Hij leek vertrouwen te hebben dat het allemaal wel goed zou komen. Ook de aandeelhouders waren tevreden over Iwata, want hij mocht gewoon blijven regeren.

Hoewel de Wii U eigenlijk een prima console is, had Nintendo al een verkeerde start. Tijdens de persconferentie van Nintendo werd de console aangekondigd, maar het was niet direct duidelijk dat het ging om een compleet nieuwe console of gewoon een nieuwe controller voor de Wii.

De onduidelijkheid ontstond vanwege de naam Wii U, een fout die Nintendo ook maakte met de Nintendo 3DS. Mensen begrepen niet zo goed dat het om een compleet nieuwe console ging. Nadat de third-party support ook nog eens minder werd voor de Nintendo Wii U, raakte de console steeds verder achter.

Nintendo besloot vanaf toen te stoppen met hun persconferenties en zich alleen te focussen op de Nintendo Direct. Satoru Iwata presenteerde deze Nintendo Direct-afleveringen. Het was misschien een beetje awkward zo af en toe, maar we keken deze video wel met een enorme glimlach op ons gezicht.

Quality of Life

Tijdens de investeerdersvergadering in januari van 2014 liet Iwata weten dat Nintendo de komende tien jaar zich over onze gezondheid wil bekommeren, dat terwijl (achteraf gezien) zijn eigen gezondheid hem in de steek heeft gelaten. Iwata noemde het zelf het Quality of Life-platform (QoL-platform), oftewel kwaliteit van het leven. Het apparaat moest de huidige trend van gezondheidsproducten negeren en het zou totaal iets anders worden. Iwata vond dat Nintendo altijd met iets bijzonders moest komen en niet met iets wat allang bestaat. Daarmee hebben ze met de Wii U de plank een beetje misgeslagen, maar het had ook net zo goed anders kunnen uitpakken.

Nintendo NX

Begin dit jaar werd aangekondigd dat Nintendo werkt aan een nieuwe console. De nieuwe console krijgt de codenaam NX mee en moet, volgens de laatste geruchten, in juli van volgend jaar verschijnen. Iwata heeft een aantal keer laten weten dat de Wii U en Nintendo 3DS niet worden vervangen. Het zou mogelijk iets met de QoL te maken kunnen hebben. In elk geval is Nintendo druk bezig met iets nieuws, waarvan we begin volgend jaar iets gaan horen en mogelijk ook zien.

Nintendo gaat mobiele games maken

In Japan zijn mobiele games erg populair. Dat heeft ook Nintendo gezien, en daarom heeft het besloten om hun populaire spelreeksen naar de mobiele telefoon te brengen. Nintendo heeft een samenwerking aangekondigd met Dena. Dena is gespecialiseerd in het maken van sociale en mobiele games.

Iwata heeft altijd heel veel succes gehad bij Nintendo en is qua persoon nooit echt veranderd. Hij voelde zich dicht bij de gamers en veel gamers kennen hem dan ook als de Engels hakkelende man die zo nu en dan in was voor een grap en altijd een glimlach op zijn gezicht had. Hij reageerde ook op social media en gaf hij commentaar op zijn games in Iwata Asks, een sectie op het Wii U-kanaal.

Dit onderstaande filmpje spreekt boekdelen over wie Iwata als persoon nu eigenlijk precies is, en we zullen hem ontzettend gaan missen.

Voorgoed uit ons midden, maar nooit uit ons hart.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer