Top 10: Legendarische momenten van Ash Ketchum

Sinds aangekondigd is dat Ash Ketchum stopt in de Pokémon-anime, heeft dit veel losgemaakt bij fans en media. Dat zelfs de NOS hierover bericht heeft, zegt eerder hoe populair de iconische held uit Pallet Town is dan dat het komkommertijd was. In de ode aan Ash Ketchum is te lezen hoe hij zo populair is geworden. Hoewel hij altijd tien jaar oud is gebleven, is hij bijna 26 jaar op de buis te zien geweest. Hierbij waren vele hoogte- en dieptepunten te bewonderen. Tijd dus voor een top tien van legendarische momenten van Ash Ketchum in de Pokémon-anime. Deze lijst bestaat uit emotionele momenten en intense gevechten, maar ook de band tussen Ash, zijn Pokémon, rivalen en reismaatjes is belangrijk.

Top 10 Legendarische momenten Ash Ketchum Pokmon1

10) Het afscheid van Ash en Pikachu

Hoewel de laatste aflevering van Pokémon kortgeleden live is gegaan in Japan, gaat het afscheid van Ash en Pikachu waarschijnlijk de boeken in als memorabel. Het was een episode vol nostalgie en emotionele momenten. Ash zegt voor de laatste keer gedag tegen zijn eerste kompanen Brock en Misty. Team Rocket slaat nog één keer de handen ineen om Pikachu te vangen, maar Ash en zijn maatje worden gered door de terugkeer van zijn Pidgeot. De terugkomst van zijn eerste regionale vogel is iets waar fans jarenlang naar uit hebben gekeken. Ash wordt geconfronteerd door Gary Oak over zijn doel om Pokémon Master te worden. ‘Gotta befriend them all’, is wat voor Ash een Pokémon Master betekent. Deze ambitie kent voor hem geen eind, net zoals zijn hunkering naar avontuur. Onze held gooit nog één keer de wichelroede in de lucht om te bepalen waar zijn volgende avontuur naartoe gaat, om onder de klanken van zijn Japanse lijflied ‘Type: Wild’ het afscheid van Ash en Pikachu in te leiden.

Afscheid Ash

9) Charizard luistert naar Ash

Lang niet alles was rozengeur en maneschijn tussen Ash en zijn Pokémon. Na zijn Charmander gered te hebben, leek er een lange tijd nog niks aan de hand. Ash dacht uiteindelijk blij te zijn een Charizard te hebben, totdat hij erachter kwam dat zijn vuurmonster amper naar hem wilde luisteren. De starter-Pokémon was alleen te motiveren wanneer een sterke tegenstander zoals Magmar hem uitdaagde. De verstoorde relatie tussen Ash en Charizard zorgde uiteindelijk zelfs voor de uitschakeling in de Indigo League, omdat Charizard weigerde tegen een makkelijk verslaanbare Pikachu te vechten. De sterk bekoelde band uitte zich letterlijk tijdens een aflevering waarin Charizard bevroren werd door een Poliwrath. De vurige staart nam alsmaar in vlam af. Ash bleef dag en nacht voor Charizard zorgen en sprak hierbij over hoe graag hij met hem wil samenwerken. Charizard begon terug te denken aan hoe zorgzaam zijn trainer voor hem is geweest, om vervolgens toch te gaan luisteren. Wat volgde was een epische samenwerking tussen Ash en Charizard met het verslaan van de legendarische Articuno als knapste prestatie.

Charizard

8) Een pijnlijke nederlaag in de finale van de Kalos League

Na de Diamond & Pearl-saga was de Pokémon-anime jarenlang even niet meer zo populair als dat het geweest was. De XY-anime bracht daar gelukkig verandering in. Ash werd een rolmodel voor zijn nieuwe naasten, anderen keken tegen hem op. Voor het eerst had hij, los van Pikachu, een volledig geëvolueerd team en won hij relatief makkelijk zijn Gym Battles. Ook konden zijn Pokémon in gevechten wedijveren met Zapdos, Moltres en Mega Gardevoir. Ash-Greninja, de ultieme vorm van de band tussen Ash en Greninja, bleek zijn ultieme troef en zeer populair te zijn. Voor het eerst haalde onze trainer uit Pallet Town de finale van een kampioenschap. In lijn met het succes van Pokémon Go keerden fans massaal terug naar de Pokémon-anime om de finale van Ash live te kunnen kijken. Gaat het dan eindelijk gebeuren? Helaas niet. Wat volgde was een enorme uitbarsting van frustratie in de Pokémon-community. Als het zelfs niet met zulke sterke Pokémon lukt om kampioen te worden, wanneer dan wel? Zoals verderop te lezen is, blijkt dit sneller te zijn geweest dan verwacht.

Ash Greninja

7) Het afscheid van Butterfree

Inmiddels zijn we gewend aan het afscheid nemen van Pokémon, maar dat was nog niet zo bij het afscheid van Butterfree. Niet alleen was dit de eerste keer dat Ash een Pokémon liet gaan, ook het verhaal in de aflevering was meeslepend. Butterfree probeerde een roze equivalente vlinder te versieren, maar werd afgewezen. Brock, een expert op het gebied van blauwtjes lopen, ging vervolgens Butterfree van goedbedoeld advies voorzien. Dit was uiteraard zonder succes. Uiteindelijk bleek Team Rocket als lokmiddel nodig te zijn, zodat de Butterfree van Ash zijn crush kon redden. Vervolgens liet onze Pokémon Master zien hoeveel hij geeft om zijn Pokémon, hij wil dat het Butterfree-koppel bij elkaar blijft. Wat volgde was het emotionele afscheid, Butterfree verlaat Ash definitief. In de slotaflevering van Pokémon Journeys zag Ash zijn vlinder voor het eerst sinds lange tijd weer.

Butterfree

6) Pikachu wil geen Raichu worden

Dat Ash en Pikachu een uniek duo zijn, komt natuurlijk ergens vandaan. Een belangrijke aflevering die hieraan heeft bijgedragen, is als Ash het opneemt tegen Lt. Surge en zijn Raichu. Pikachu verliest kansloos van zijn geëvolueerde vorm. Ash krijgt een dondersteen aangereikt om zijn gele veldmuis te evolueren. Dit wil Pikachu niet en samen bedenken ze een strategisch plan om Raichu te verslaan. En met succes! Niet alleen is dit moment legendarisch omdat hierdoor Pikachu altijd Pikachu is gebleven, maar staat dit ook symbool voor hoe Ash is als trainer. Het draait bij hem niet alleen puur om kracht, hij luistert naar de wensen van zijn Pokémon om hun volledige potentie te benutten. Hierna heeft Ash menig gevecht gewonnen waarbij hij en zijn Pokémon op voorhand de underdog leken tegen volledig geëvolueerde zakmonsters. Het gaat niet om het sterkste individu, maar om de samenwerking tussen trainer en Pokémon. Deze boodschap heeft de Pokémon-anime jarenlang overgebracht, met het verslaan van Raichu door Pikachu als sterk fundament.

Pikachu vs Raichu

5) Ash verslaat Gary

In de originele serie was er sprake van een continue rivaliteit tussen twee eigenwijze trainers uit Pallet Town genaamd Ash en Gary. Gary, de zoon van Professor Oak, liep altijd één stapje voor op Ash en liet dit maar wat graag blijken. Een venijnig plaagstootje was hem niet vreemd. Echter, gaandeweg de Johto-saga, dwong Ash steeds meer respect bij hem af. Toch was er altijd nog die rivaliteit, want ze hadden nog nooit in een officieel duel tegen elkaar gevochten. In de Johto League mochten Ash en Gary het in een 6-vs-6 uitvechten en wat was het episch. De zoon van Oak had nog drie Pokémon over en Ash had alleen nog zijn Charizard. Een ultieme comeback was nodig om te winnen. Het slotakkoord was voor twee iconische Kanto-starters, Charizard en Blastoise. De waterschildplad bleek de eerste partner van Gary te zijn geweest, hier deed hij graag mysterieus over. Ash won door out-of-the-box te denken, want hij liet Charizard het strijdveld in vuur en vlam zetten om daarna Blastoise met Seismic Toss te verslaan.

Ash vs Gary

4) Ash en Brock bewandelen hun eigen pad

Afscheid nemen van Pokémon doet pijn, maar definitief gedag zeggen tegen Brock is van een nog groter kaliber. Brock is na Pikachu het langst met Ash op pad geweest, hij is meegegaan van de regio’s Kanto tot en met Sinnoh. Hij stond altijd als een oudere broer voor Ash klaar. Hij maakte het eten, fungeerde als reisgids, verzorgde Pokémon en gaf bruikbare tips rondom Pokémon-gevechten. Zijn obsessie voor vrouwen en de vele blauwtjes die hij daarbij liep, zorgden regelmatig voor luchtigheid in een aflevering. Er is haast geen betere chemie te vinden dan die tussen Ash en Brock, des te pijnlijker het afscheid in de Diamond & Pearl-saga. De voormalig Gym Leader van Pewter City ging zijn droom najagen om Pokémon Doctor te worden. En Ash zou Ash niet zijn om iemands keuze daarin aan te moedigen met de tekst: You can do it, Pokémon Doctor Brock. De laatste woorden van Brock tegen Ash waren vervolgens: 'Pokémon Master Ash, you can do it too'.

Brock

3) Zelfs Ash kan een Pokémon League winnen

Jarenlang waren fans verbaasd, waarom kan Ash toch geen kampioenschap winnen? Telkens was het een groot fiasco, hoe dichtbij de 10-jarige trainer uit Pallet Town ook bij een titel kwam. In de Pokémon Sun & Moon-saga was het dan eindelijk zover in de Alola-regio. Deze plek wordt door Ash als zijn tweede thuis gezien. Alleen het winnen van de Manalo Conference was al memorabel, maar de wijze van totstandkoming droeg hier zeker ook aan bij. In de finale tegen rivaal Gladion versloeg Pikachu de legendarische Pokémon Silvally en strooide Ash met creatieve tactieken. Counter de counter bleek de winnende strategie voor Ash om met de trofee aan de haal te kunnen gaan. In Alola ben je er dan echter nog niet, je moet je titel ook waardig kunnen verdedigen. Dit mocht hij doen tegen zijn vaderfiguur Kukui. De kersverse kampioen bleek ook waardig zijn titel te kunnen verdedigen met Pikachu tegen Tapu Koko als spectaculair slotstuk.

Alola League

2) De wereldkampioen is afkomstig uit Pallet Town

‘I wanna be the very best, like no one ever was’. Dit was de opdracht van Ash in Pokémon Journeys na het winnen van een regionaal kampioenschap. Hij nam deel aan de World Coronation Series, daar waar de allersterkste trainers het tegen elkaar opnemen. Zijn doel was om tegen Leon te vechten, de Champion van de regio Galar. Deze superster heeft nog nooit een officieel gevecht verloren. Na een immense zegetocht bereikte Ash de Masters Tournament, bestaande uit de acht beste trainers ter wereld. Uiterst moeizame overwinningen tegen Steven en Cynthia resulteren uiteindelijk in een finale tussen Ash Ketchum uit Pallet Town en zijn idool Leon. In een gevecht waarin Ash en Pikachu werden aangemoedigd door al hun reismaatjes en Pokémon, kwam vijfentwintig jaar historie samen. Deze steun liet het iconische duo boven zichzelf uitstijgen. En het resultaat mocht er zeker wezen, want Ash Ketchum is wereldkampioen.

Journeys

1) Ash verslaat zijn ultieme aartsrivaal Paul

Het zegt veel over de rivaliteit tussen Ash en Paul dat deze eindstrijd de lijst van legendarische momenten aanvoert. Wat maakt deze rivaliteit dan zo bijzonder? Allereerst de hoofdrolspelers zelf. Zelden stonden in de Pokémon-anime twee trainers zo lijnrecht tegenover elkaar als Ash en Paul qua idealen. Ash is meer van de onderlinge band met zijn Pokémon en teamwork. Paul is meer de typische competitieve Pokémon-trainer die zoekt naar Pokémon met maximale statistieken. Als een Pokémon bij hem niet levert, wordt hij uit het team gegooid. Dit gebeurde ook met Chimchar, die door Ash uiteindelijk gevangen en getraind is tot een Infernape. Het lukte de trainer uit Pallet Town echter alsmaar niet om van zijn aartsrivaal te winnen, met een absolute vernedering vlak voor de Sinnoh League als dieptepunt. Ash bleef echter in zijn idealen en Pokémon geloven. Infernape bleek de troefkaart te zijn geweest om Paul te verslaan. Tijdens de eindstrijd in de Sinnoh League krijgen beide trainers gaandeweg het duel steeds meer bewondering voor elkaars gevechtsstijl en beloven ze elkaar na afloop van de strijd een toekomstige rematch. Om met de treffende woorden van Champion Cynthia over deze legendarische rivaliteit af te sluiten: ‘When every live meets another live, something will be born’.

Ash vs Paul

Dit was mijn top 10 van legendarische momenten van Ash Ketchum, maar welk moment is jou het meest bijgebleven? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

BRON The Pokémon Company

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?