Review: EA SPORTS FC 24 - Een gemiste kans PlayStation 5

Geplaatst:
Aangepast: 8 oktober 2023 12:03

Voor het eerst sinds jaren was ik erg benieuwd waar EA Sports dit jaar mee zou komen. Vooral ook omdat de samenwerking tussen FIFA en EA Sports vorig jaar werd beëindigd. Er opende zich nieuwe deuren voor de voetbalsim, want met een min of meer verplichte naamsverandering kun je natuurlijk ook goed kijken welke richting je nu op wil met je game. De hoop op een écht vernieuwende voetbalgame van EA Sports werd geboren. Maar na het spelen van wat wedstrijdjes werd die hoop al snel omgedoopt in teleurstelling. Waarom dat is lees je in deze review van EA Sports FC 24.

EA Sports FC 24 review1

Waar zijn de vernieuwingen?

Kijk, ik ben opgegroeid met de FIFA-games en speel het al sinds FIFA 64 op de Nintendo 64. Je kunt dus wel stellen dat ik er groot mee geworden ben. Toch valt de voetbalgame mij de laatste jaren iedere keer best wel tegen. Voornamelijk omdat Electronic Arts geen echte vernieuwingen brengt. Het is ieder jaar weer hetzelfde liedje en er wordt gepronkt met vernieuwingen die daar wat mij betreft niet echt voor door kunnen gaan. Er zijn een aantal zaken die schreeuwen om vernieuwing of verdieping, maar dat gebeurt telkens niet en de dingen die wel als vernieuwing worden gebracht kun je nou niet echt vernieuwing noemen omdat deze nauwelijks waarneembaar zijn. Neem bijvoorbeeld het HyperMotion verhaal. EA Sports heeft daar nu een v-tje achter geplakt zodat het weer iets interessanter klinkt. En het zal best iets van vernieuwing in de game brengen, maar als je gewoon je potjes speelt merk je dat amper.

Laten we eens wat dieper ingaan op het HyperMotionV in EA Sports FC 24. Deze technologie analyseert kort gezegd de bewegingen en gedragingen van meer dan 180 professionele mannelijke en vrouwlijke voetballers waardoor de animaties van deze spelers realistischer zijn dan ooit. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er meer dan 1200 verschillende manieren van rennen zijn in de game en dat jouw favoriete speler in EA Sports FC 24 waarschijnlijk op dezelfde manier sprint als wanneer je hem in een echte wedstrijd ziet. Als grote voorbeeld heeft EA de Manchester City spits Erling Haaland gebruikt. De data die in het echt wordt vergaard wordt dus gebruikt in de game. Erg tof om te zien natuurlijk, maar het is geen essentiële verandering in de game en is vooral alleen gericht op het fysiek aantrekkelijker maken. Details worden gefinetuned terwijl de grote problemen blijven liggen.

EA Sports FC 24 review2

Keepertje, keepertje

Wat zijn dan precies die grote problemen waar ik het over heb hoor ik je denken. Eén van die dingen waar FIFA altijd in negatieve zin om bekend stond zijn bijvoorbeeld de keepers. Als je vanuit een bepaalde hoek komt rennen is het vrijwel altijd prijsschieten, omdat de keeper zijn armen niet strekt. De voetbalsim van EA staat erom bekend dat het scoren te makkelijk is en dat is in EA Sports FC 24 dus niet aangepakt. Keepers maken in deze versie nog steeds de grootst mogelijke blunders en laten ballen door die mijn grootmoeder waarschijnlijk nog had gepakt. Tenminste, als ze nog had geleefd. Het is natuurlijk goed dat er wordt gekeken naar verbeteringen op het gebied van grafische schoonheid, maar focus eerst eens op de essentiële dingen die verbeterd moeten worden.

Besteedt EA dan nergens echt aandacht aan? Jazeker wel, maar slechts aan één gamemodus. Je raadt het al. EA Sports FC 24 Ultimate Team. Ergens is het logisch dat daar de meeste aandacht naar uit gaat, want het is immers een enorm goed verdienmodel en verreweg het meeste geld dat EA voor de voetbalsim binnen harkt komt van deze gamemodus. Daarom hebben ze dit jaar de mogelijkheid toegevoegd om kaarten te verbeteren. Je kunt spelers individueel trainen om ze daadwerkelijk beter te maken. Eerlijk is eerlijk, dit is natuurlijk een prachtige toevoeging die het oneerlijke aspect van Ultimate Team ietsjes tegengaat. Immers moest je voorheen kaarten blijven kopen totdat je de beste spelers had. Nu kun je ervoor kiezen een goede speler te trainen om hem beter te maken. Ook kun je het uiterlijk van de kaart aanpassen naar jouw hand met nieuwe designs en geanimeerde achtergronden.

Video: EA Sports FC 24 Ultimate Team Deep Dive.

Genoeg te doen, maar niets vernieuwends

EA Sports FC 24 is in grote lijnen dus exact hetzelfde als de FIFA-games van de afgelopen jaren, maar dan met een minder goed klinkende naam. Misschien lag het ook wel in de lijn der verwachting, maar EA heeft echt amper wat toegevoegd of gewijzigd. De bekende gamemodi zijn allemaal weer vertegenwoordigd in de game. Je kunt naast Ultimate Team dus ook aan de slag met een spelercarrière, managercarrière, Clubs (voorheen Pro Clubs), Volta, toernooien en Online Seasons. Mocht je voor jezelf willen oefenen kun je natuurlijk terecht bij Aftrap, Trainingcentrum of Oefenarena. Je ziet dus ook dit jaar dat er weinig toegevoegd is aan de verschillende gamemodi. Nu is dat an sich niet zo'n probleem, maar al deze gamemodi zijn - op Ultimate Team na - praktisch nog hetzelfde als in de FIFA-games. Denk dus aan dezelfde cutscenes, dezelfde opties en dezelfde mogelijkheden. Vooral de carrièremodi schieten tekort in diepgang. Als we de managercarrière als voorbeeld pakken is de enige noemenswaardige toevoeging die van extra coaches waarmee je bepaalde linies een boost kunt geven.

Mocht je erg visueel ingesteld zijn, dan zit je bij EA Sports FC 24 wel goed. Het ziet er allemaal prima gelikt uit. Op het hoofdmenu na - die er behoorlijk eenvoudig en saai uitziet - steekt alles strak in elkaar, zoals we eigenlijk ook wel gewend zijn van deze games. Grafisch oogt het mooi. Ook bij het selecteren van de audio is EA weer zeer scherp geweest. De soundtrack van EA Sports FC 24 doet echt niet onder aan die van de FIFA-games en ook het commentaar zit weer erg goed. Als echte voetbalfan kun je je echt weer urenlang zoet houden met deze nieuwe game, verwacht alleen niet te veel vernieuwing ten opzichte van de FIFA-games. Dan kom je namelijk nogal bedrogen uit.

EA Sports FC 24 review3

Het eindoordeel van Patrick Lamers

De hamvraag bij het schrijven van een review is altijd de vraag of een game slecht is. Dat antwoord is snel gegeven, want natuurlijk is EA Sports FC 24 geen slechte game. Het is een prima en zeer vermakelijke voetbalsim. Het probleem zit vooral in het feit dat het eigenlijk exact dezelfde game is als vorig jaar. En dat jaar ervoor. En dat jaar ervoor. En dat jaar daarvoor. Ben je op zoek naar iets nieuws, laat deze game dan aan je voorbij gaan. Is dit je eerste voetbalsim van EA? Kopen! Koop je het ieder jaar? Dan raad ik je aan even te wachten tot het afgeprijsd is. Veel voetbalplezier!

    Voldoende
  • Ultimate Team iets eerlijker
  • HyperMotionV voegt meer detail toe
  • Prima soundtrack
  • Ziet er goed uit
  • Weinig verandering
  • Keepers nog steeds waardeloos
  • Scoren is te makkelijk
Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot EA SPORTS FC 24

Series

FIFA

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

29 september 2023

Ontwikkelaar

EA Sports

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord