Fae Farm

 • Ontwikkelaar Phoenix Labs
 • Eerste releasedatum 8 september 2023
 • Platformen Pc , Nintendo Switch
 • Genre RPG , Simulatie , Indie
 • Gameliner score

Review: Fae Farm - In één woord wisselvallig - Nintendo Switch

Als het om farming sims gaat dan ben je bij mij op het juiste adres. Toen Fae Farm werd aangekondigd tijdens een Nintendo Direct, was mijn nieuwsgierigheid meteen aangewakkerd. Nu de game uit is, kon ik eindelijk aan de slag met de review van Fae Farm. Dus ik deed mijn elfen vleugels om en vertrok naar Azoria om te ontdekken of de game echt zo magisch is als de trailers deden voorkomen of dat het stiekem toch een nachtmerrie blijkt te zijn.

Op een eiland omringt door draaikolken

Fae Farm begint zoals vele andere games in het genre. Je personage ziet een advertentie dat Azoria een boer zoekt om het eiland nieuw leven in te blazen. Jij gaat natuurlijk het avontuur aan en vertrekt per boot. Dat gaat niet helemaal goed, want je komt in een heftige draaikolk terecht en lijdt aan een schipbreuk. Gelukkig spoel je aan op het strand van het eiland en word je begroet door de iets te enthousiaste burgemeester, die het niet lijkt te boeien dat je net een bijna doodservaring hebt gehad. Zij begeleidt je naar je boerderij en geeft je een tutorial over de basisfuncties van je boerderij. Vervolgens word je losgelaten en kan je avontuur beginnen.

Het verhaal is niet al te diepgaand, maar dat is logisch. Fae Farm is overduidelijk een cozy farming sim die je lekker relaxt kan oppakken om te spelen op de bank. Er zit wel iets van een verhaal in. Azoria is namelijk een magisch eiland, maar om een mysterieuze reden is de wilde magie van slag geraakt en moet jij het zien op te lossen. Het verhaal is vermakelijk, maar verwacht geen meesterwerk. Wat wel heel uitgebreid is, is de character creation. Je hebt hier tientallen opties om je personage eigen te maken en het is mogelijk om zowel een mannelijk, vrouwelijk of zelfs een non-binair personage te maken. Deze exclusiviteit is fijn om te zien, omdat het in veel andere games in het genre nog mist.

Fae Farm review3

De art style is

Fae Farm draait redelijk op de Nintendo Switch. Over het algemeen doet die het goed, maar soms is er sprake van lag als je tussen verschillende gebieden loopt. De omgevingen zien er prachtig uit en de wereld voelt kleurrijk aan. Het enige probleem is de art style van de personages, die zien eruit alsof ze zo uit Roblox zijn gestapt en iets opgepoetst zijn. Dit is zonde, want de rest van de game ziet er zo mooi uit, maar de personages die het eiland bewonen vallen een beetje uit de toon. Wat wel goed in elkaar zit, is de soundtrack van Fae Farm. De muziek past perfect bij de sfeer van de game en geeft je het gevoel dat je je op een magisch eiland bevindt.

Wat mij ook blij verraste zijn de controls en besturing van Fae Farm. Die zijn namelijk het fijnste wat ik ooit in een farming sim heb gehad. De menu’s en zijn functies zijn meteen duidelijk. Het allerfijnste is de autoherkenning van welk gereedschap gebruikt moet worden op je boerderij. In veel farming sims moet je het gereedschap dat je wilt gebruiken eerst selecteren, voordat je die kunt gebruiken. In Fae Farm is het enige wat je hoeft te doen is bij je planten te gaan staan, op a te drukken en je gieter wordt automatisch gebruikt. Dit geldt ook voor je bijl en houweel. Soms verspringt die een beetje, maar over het algemeen werkt het heel goed en zorgt het ervoor dat de besturing veel soepeler aanvoelt. Je hengel, insecten vangnet en magische staf moet je wel los selecteren, maar dat is met een simpele druk op de knop zo voor elkaar.

Fae Farm review2

Wisselvallige gameplay

De gameplay is in Fae Farm in één woord wisselvallig te noemen. Sommige aspecten zijn heel goed uitgewerkt. Zo heb je een heel uitgebreid crafting-systeem waar je echt heel veel items kan maken voor op je boerderij of om je huis in te richten. Het magie systeem is ook heel leuk uitgewerkt. In het tweede hoofdstuk krijg je namelijk een magische staf in je bezit. In het begin kan deze alleen gebruikt worden om de magische doornen, die verschillende wegen blokkeren kapot te slaan. Naarmate Fae Farm vordert speel je een aantal spreuken vrij die je helpen om verder te komen in het verhaal of gebruikt kunnen worden op je boerderij. Het enige jammere is dat er maar een paar spreuken in de game zitten. Het was leuk geweest om het aanbod iets uit te breiden, vooral omdat magie zo’n grote rol speelt in de game. Helaas is Fae Farm niet helemaal gevuld met magie, sommige systemen voelen niet goed uitgewerkt aan. Met name het sociale aspect valt erg tegen in de game.

Net als veel andere games in het genre is het in Fae Farm mogelijk om relaties met een aantal NPC’s aan te gaan en zelfs te trouwen. Dat is prima als deze vrijgezellen niet zo leeg aanvoelen. De personages zijn niet goed uitgewerkt. Ze hebben amper dialoog opties en maken bijna geen progressie door naarmate je relatie vordert. Dit geeft weinig motivatie om relaties met de NPC’s te verbeteren, wat echt zonde is. Het is duidelijk dat de focus in Fae Farm ligt op het vormgeven van je boerderij, maar het zou beter zijn geweest als het systeem er helemaal uit was gelaten. Het prijskaartje op de Nintendo Switch is ook niet niks. Fae Farm kost namelijk zestig euro, dat is twintig euro duurder dan de versie op Steam. Met de wisselvallende gameplay is dat met het huidige prijskaartje op de Switch het helaas niet waard.

Fae Farm review1

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

Fae Farm is een relaxende farming sim, met goed uitgewerkte controls. De game ziet er op de personages na prachtig uit en draait goed op de Nintendo Switch. Het is jammer dat de gameplay zo wisselvallig is. Voor farming sim-fans die het prima vinden om zich alleen op de boerderij en het inrichten van hun huis te focussen, is het een prima game. Voor spelers die het verhaal en relaties met NPC’s het leukst vinden, is het misschien handiger om deze game te laten staan.

 • Pluspunten
 • Fijne controls
 • Duidelijke menu's
 • Leuke soundtrack
 • Crafting systeem is goed uitgewerkt
 • Minpunten
 • Personage modellen zien er niet uit
 • NPC's zijn niet interessant
 • Duur op de Nintendo Switch
 • Meer spreuken waren leuker geweest
Gameliner Score
Aardig

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?